reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Lutówki gotują

PASZTET:
300g surowego boczku
300g łopatki lub karkowiny
1 duże udo z kurczaka (takie całe, a nie sama pałka)
3-4 wątróbki z kurczaka
1 cebula
1 bułka ususzona
5 ziaren ziela angielskiego
1 spora marchew
1 pietruszka
1 duże lub 2 mniejsze jajka
sól, pieprz do smaku

Do dużego garnka z gotującą się wodą wrzucić boczek, łopatkę, udo, nakrojoną na 4części cebulę, marchew, pietruszkę i ziele angielskie. Gotować 40-50 minut (aż mięso zmięknie) a pod koniec gotowania wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. W sumie max godzinę.
Wyjąć mięso i warzywa, (cebulę i ziarna wyrzucić). Suchą bułkę namoczyć. Wystudzone mięso, marchew i pietruszkę zmielić na papkę, w maszynce 2-3 razy lub blenderem raz. Dodać odciśniętą bułkę, sól, pieprz do smaku tylko nie przesolić, pasztet woli mniej niż więcej soli, no i na koniec jajko, wymieszać dokładnie, przełożyć do keksówki i piec 45min w temp 180stopni, można przykryć papierem by się nie przesuszył za mocno. Ja mam termoobieg i bez przykrycia super wychodzi.
Smacznego
 
reklama
Do góry