reklama

Luty 2012

Myszka to Wy macie mega politykę prorodzinną. U nas odkąd recesja nastała trochę poucinali socjalu ale i tak lepsze to niż w PL. Ja macierzyńskiego max 280E tygodniowo będę dostawała, więc nawet nie pełna wypłata, no i chyba tylko 160 miesięcznie na dziecko. Muszę jeszcze dokładnie popytać koleżanki, ale wiem, że jak tu przyjechałam, to było macierzyński + coś miesięcznie + coś kwartalnie i jeszcze jakiś dodatek. No ja już się nastawiam na zaciskanie pasa :/

reklama
pisalam 3600e bo na miesiac masz 300 dodatku, przez pierwszy rok, wiec w sumie 3600, u nas pojada po cenach papierosow, alkoholu itd, ale dzieciakom nie ruszaja.

Wlasnie wpadlam, na super artykul, dotyczacy nauki jezykow :)), my w domu na codzien poslugujemy sie angielskim( zeby starszy mial latwiej w szkole, bo mial braki), normalnie w sklepie i na ulicy niemiecki, no i ja mowie do malego czesto po polsku jak sami jestesmy bo moje szczescie zna kilka slow raptem. Mialam maly metlik jak to z Niunka ogarnac i juz wiem :))

http://dziecko.onet.pl/67402,6,11,mama_czy_mother_-_czyli_wielojezycznosc_u_dzieci,artykul.html

d
la zainteresowanych ^^

Ostatnia edycja:
brrr.. ale dzis zimno!!!!

ja do sklepu skoczylam bo na salatke zrobilam sobie ochotke i normalnie tak zmarzlam ze szok!!

my mamy male mieszkanko bo 44m ale fajnie zrobione bo z 2 pokoi na 3 w tym jeden otwarty salon i 2 zamkniete pokoiki! i z przedpokojem nie mam wcale problemu bo go raczej nie mam :-D

kurcze zazdroszcze wam tej przestrzeni! my mamy tylko 23m2:/ i caly czas kombinujemy jak co porozstawiac,zeby bylo dobrze... niestety z mieszkaniami tutaj jest straszna sytuacja!
a co do becikowego to tutaj jest wyplacane pod koniec 7 miesiaca ( z tego co sie orientuje) tyle, ze do 14 tyg. ciazy trzeba pozanosic dokumenty i pozniej zaliczyc kazde spotkanie z lekarzem i badania.a poza tym sluzba zdrowia polega na tym, ze za wszystko sie placi i pozniej zwracaja 75% chyba ze sie oplaca dodatkowe ubezpieczenie zwane muetuelllem wtedy ono pokrywa reszte. kobiety w ciazy od 7 miesiaca maja 100% musze jeszcze dopytac jak jest ze znieczuleniem czy jest pokrywane przez to 100%! no i w 8 miesiacu ma sie spotkanie z anstezjologiem ( ja sie wybieram 15 grudnia do niego).
dzisiaj poszlam na spacer doszlam do sklepu (c&a) chciala; luknac na czapeczki ( ale zaczynam dochodzic do wniosku ze chyba malej bawelniana zaloze na wyjscie ze szpitala, kaptur od kombinezonu i fotelik ma tez budke wiec nie powinno jej zawiac), zamiast czapeczki zobaczylam kocyk i jak doszlam do kasy przede mna bylo chyba z 5 osob z cala kopa ciuchow, ale nic mysle wystoje, niestety po kilku minutach nie dalam rady... lapie mnie czesto ten bol w lewej pachwinie:( odlozylam kocyk i jak najszybciej do domu... jak juz usiade i odpoczne to ustaje... na szczescie!

ja nockę miałam spokojną :) tylko raz do wc

:szok: ale za to tak obficie było, że aż mnie pęcherz bolał, a potem obawiałam się czy mi starczy po obudzeniu do badań :-p (starczyło, ale ledwo ledwo w kubeczek). Dziś piła glukozę, 50 g tylko, wstrętne, dzwiny smak, ale taką ilość dało się przeżyć. Po pół godz. od napicia się tak mi się strasznie spać chciało, nie wiem czy to glukoza, czy efekt wstania o 6 rano.
Wczoraj wieczorem prasowałam, nawet mnie plecy nie bolały, ale nie udało mi się wszystkiego zrobić:-( brzuch zaczął twardnieć ostro, godzinkę poleżałam przy serialu, chciałam poprasować dalej aż do nocy a tu nic z tego, znowu brzuch twardy, młody jakoś mnie kłuł z boku brzucha, więc dałam sobie spokój, a na tyle kiepsko się czułam, że nawet się nie kąpała, ale ledwo ochlapałam, no i do łóżka. Teraz chyba zjem jakąś bułeczkę małą i wezmę się dalej kończyć prasowanie. Niestety mimo że energię do pracy wczoraj miałam, to się nie dało.

Blair :-) ja wczoraj obejrzałam sobie Księżyc w nowiu :) przy swoim chłopie nie dało się obejść bez komentarzy jaki to głupi, denny film, więc sobie sama wczoraj obejrzałam jeszcze raz :D a dziś skorzystam i obejrzę sobie trzecią część :)

mama2006 u Ciebie to jak nie ząb, to ucho, no i znowu ząb. Współczuję i przytulam :) oby do przyszłego tygodnia dało się wytrzymać. Jak miałam kłopoty z dziąsłami, to płukałam albo naparem z szałwi, albo dentoseptem.
Boli Cię ząb? Mamy na to sposób! - poczytaj, może coś Ci pomoże wytrzymać do wizyty. Kiedyś słyszałam, że sposób z goździkami działa, ale na sobie nie testowałam.

Moj tez zawsze marudzi ale jak wyszla pierwsza czesc to obiecal, ze bedzie chodzil ze mna na to do kina i teraz twardo chodzi :-) 2 razy nawet na nocnym maratonie bylismy, ale w tym roku nie dała bym rady wysiedziec tyle wiec idziemy tylko na premiere :D
Ale juz od rana jak dzwonil z pracy to marudzil, ze w tej czesci walki jeszcze nie bedzie:-D

My mamy 44m2 wiec tak zle nie jest tyle tylko, ze wynajmujemy i prawie nic nie mozemy zmienic. Ale rok sie pomeczmy i kupujemy swoje bo ile to mozna komus placic taka sama sume jak rata kredyty na mieszkanie.

Ostatnia edycja:
brrr.. ale dzis zimno!!!!

ja do sklepu skoczylam bo na salatke zrobilam sobie ochotke i normalnie tak zmarzlam ze szok!!

my mamy male mieszkanko bo 44m ale fajnie zrobione bo z 2 pokoi na 3 w tym jeden otwarty salon i 2 zamkniete pokoiki! i z przedpokojem nie mam wcale problemu bo go raczej nie mam :-D

ja mam w przedpokoju (tym przy kuchni) duza wneke, wiec tam zrobilam jadalnie, obok drzwi wejsciowych "pomieszczenie gospodarcze" 1 na 2 mkw, wiec tam mam wieszak na kurtki i dodatkowo zamykany regal na chemie i inne drobiazgi do sprzatania. Miejsce gdzie mialam plan wstawic stol do salonu zarezerwowany dla Niuni jako dzienny plac zabaw ( na oku wszystko widze) mloda nie ma wyboru przez jakis czas musi dzielic z nami sypialnie;-)

kurcze zazdroszcze wam tej przestrzeni! my mamy tylko 23m2:/ i caly czas kombinujemy jak co porozstawiac,zeby bylo dobrze... niestety z mieszkaniami tutaj jest straszna sytuacja!
a co do becikowego to tutaj jest wyplacane pod koniec 7 miesiaca ( z tego co sie orientuje) tyle, ze do 14 tyg. ciazy trzeba pozanosic dokumenty i pozniej zaliczyc kazde spotkanie z lekarzem i badania.a poza tym sluzba zdrowia polega na tym, ze za wszystko sie placi i pozniej zwracaja 75% chyba ze sie oplaca dodatkowe ubezpieczenie zwane muetuelllem wtedy ono pokrywa reszte. kobiety w ciazy od 7 miesiaca maja 100% musze jeszcze dopytac jak jest ze znieczuleniem czy jest pokrywane przez to 100%! no i w 8 miesiacu ma sie spotkanie z anstezjologiem ( ja sie wybieram 15 grudnia do niego).
dzisiaj poszlam na spacer doszlam do sklepu (c&a) chciala; luknac na czapeczki ( ale zaczynam dochodzic do wniosku ze chyba malej bawelniana zaloze na wyjscie ze szpitala, kaptur od kombinezonu i fotelik ma tez budke wiec nie powinno jej zawiac), zamiast czapeczki zobaczylam kocyk i jak doszlam do kasy przede mna bylo chyba z 5 osob z cala kopa ciuchow, ale nic mysle wystoje, niestety po kilku minutach nie dalam rady... lapie mnie czesto ten bol w lewej pachwinie:( odlozylam kocyk i jak najszybciej do domu... jak juz usiade i odpoczne to ustaje... na szczescie!

mialam tak, jak bylo mi chlodno, tzn nie czulam chlodu a jednak bylo. Teraz dogrzewam pachwiny i jakos nie powracaja bole. Nawet jak krem na rozstepy byl ciut chlodniejszy niz moje cialo, to pojawialy sie pobolewania. Moze u Ciebie jest podobnie. I unikam przeciagu, nawet niewielkiego.

Madzia co Twój lekarz mówi na te ciągłe bóle w pachwinie, masakra, żeby tak się macica rozchodziła? A co do Waszego m, to jak Wy się mieścicie, podziwiam!!!
Flower, u nas może nie ma mrozu, ale słońca to ja od ponad tygodnia nie widziałam. A jaką sałatkę robisz?
Myszka a po co Synowi angielski, jako drugi język czy całkiem po angielsku ma w szkole? Z tym Polskim to trochę ciężko, jak w szkole i poza w innym rozmawia. A jak z dziadkami się dogaduje?

Chodzi do polskiej szkoly, jako dodatkowej. Angielski ma w szkole jako drugi jezyk poza niemieckim. Choc mature bedzie pisal z polskiego (najlatwiej mu bedzie). No i nie dlugo wprowadza im podstawy laciny, bo tu kazdy maturzysta musi znac podstawy.
Wydaje sie duzo tego, ale dzieciaki nie siedza godzinami nad lekcjami, moj po doswiadczeniach z polski, stwierdzil ze tu szkola to jak przedszkole.
Zapomnialam dodac, ze jesli dziecko ma braki z ktoregos przedmiotu dany nauczyciel zaprasza rodzicow na rozmowe (wystarczy kilka slabszych ocen), z usmiechem i spokojnie podsuwa mozliwe rozwiazania problemu. W sumie dziecko nawet nie wie o tym co nie zraza go do nauczyciela, a rodzicom ulatwia zycie.

Z przyjaciolmi z polski mowi po polsku, pisze na gg czy na FB, w polskiej szkole, tez podstawowy jest polski. Jezdzi do polski do babci (mamy mojego ex) nie ma problemu z tym.

Ostatnia edycja:
reklama
te moje bole w pachwinie odzywaja sie przede wszystkim jak chodze, duzej stoje w miejscu (np zmywam naczynia, stoje w kolejce itp ), a na ostatniej wizycie dostalam magnez i wapn oraz witam D na te moje problemy z brzuszkiem.
a miescimy sie jakos:) w sumie ja jestem przyzwyczajona do malego mieszkania... w mieszkaniu rodzinnym mielismy 30m2 i byla na 6 z rodzicami, bo mam 3 siostry:) ale wspominam to bardzo milo i teraz jak jestemy w pl u mojego meza (oni maja dom) jakos mi dziwnie kazdy sie mija:P nie bede ukrywac ze teraz marza mi sie jakies 30m2 przynajmniej... ale co zrobic. nie naleza mi sie zadne swiadczenia typu macierzynskie bo nie mialam odpowiedniej ilosci godzin przepracowanych:/ wiec teraz zarabianie spadlo calkowicie na mojego meza, a z jednej wyplaty bywa roznie tym bardziej, ze tutaj wynajem jest okropnie drogi...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry