reklama

Maj 2012

reklama
dusia ja też karmię piersią i jem totalnie wszystko,zresztą ja od początku wszystko jadłam. Miałam okres,że zrezygnowałam z nabiału bo płacze i wrzaski wieczorne były ale teraz już i nabiał wcinam i Młodemu nic nie jest.
Młoda kapustę,fasolkę już od dawna wcinam,nawet bardzo ostre rzeczy,kebeby,pizze,cebulę,czosnek itp.
Za słodyczami średnio przepadam ale ostatnio codziennie namiętnie i pasjami wsuwam muffinki :)

Moje dzieciaki śpią,ja ogarnełam w chacie,odkurzyłam,pomylam podłogi,wypiłam kawę,w piekarniku robi się pieczeń a ja delektuję się ciszą i spokojem :)

Ostatnia edycja:
Czarna,czyzby artykuly w necie na Ciebie podzialaly?Powaznie sie pytam,bo do mnie dzwonia znajome i kaza nie szczepic malego :confused2:
Ja szczepie,do tej pory ani V ani Leo nie mieli problemow (tfu tfu).
oh...mialam przerwe w pisaniu bo Leo zabawil sie w filmowego "egzorcyste" tylko z drugiej strony...kupa mi po nodze poleciala,a moja nie byla :sorry:

fiore przy Xav nie interesowalam sie szczepionkami, nie czytalam nic na ten temat, bylam poprostu ciemna bo nic o nich nie wiedzialam.

przed urodzeniem Gabrysia zaczelam czytac i mam straszny metlik w glowie, poprostu jestem przerazona mysla ze moje dziecko po szczepionce moze byc "inne", wiec czytam i czytam i dochodze do wniosku ze trzeba ze szczepieniami poczekac albo z nich zrezygnowac. dzisiaj rozmawialam z kolezanka z klasy ktora urodzila blizniaki i po szczepieniu zle sie czuly bo cos z sercem zaczelo sie dziac i pomyslalam sobie ze wole odlozyc te szczepienia na okres pozniejszy a moze i wogole nie szczepic.
naszczescie w uk szczepienia nie sa obowiazkowe tak jak w polsce i rodzic sam moze wybrac co wedlug niego jest niby lepsze dla dziecka

Ostatnia edycja:
Ja juz znowu na bb. - jednak standardowo 3 godz pozniej brzuszek zglodnial, a nie 5 trudno.

Czarnula, tak jak pare razy wspominalam - do 6 miesiecy na pewno nie bede na nic szzepic, ale pomalu rodzi sie decyzja, by w ogole odpuscic. Powaznie rozwazamy szczepinie na polio, tezca, blonice w pozniejszym terminie, tylko ze tu w wersji pojedynczej dostepna tylko zoltaczka i polio, a reszta jest tylko w szczepionkach skojarzonych, co dodatkowo nas przekonuje na 'nie'. Znam kilkoro dziei, ktore nie byly szczepione i maja sie barzo dobrze.

Lekarze generalnie sa za szzepionkami i przekonuja jak jest okazja. Zreszta oficjalnie nie moga mowic inaczej. Przed porodem zapytalismy o szzepienia nasza zaufana lekarke, uktorej leczylismy sie, by poczac Robusia. Okazalo sie, ze zadnej z jej dzieci nie bylo szczepione. Teraz najstarsze ma ponad 4 lata i w lutym idzie do szkoly, ona zastanawia sie wlasnie nad szczepieniem na wyzej wymienione choroby, ale tez niechce szczepionek skojarzonych i prawdopodobnie poprzestanie na polio, ewentualnie wezmie skojarzona, bo pozostale dwie choroby sa razem w zestawie plus whooping cough (nie wiem, ja to po polsku). Aczkolwiek od dawna przesuwa pomysl szczepien i byc moze skonzy sie na nieszczepieniu.

Ostanio lekarz nas namawial a szczepionki, gdy zapytalamo ta deklaracje do podpisania (nie wiedzialnic na emat...). Najbardziej podoba mi se argument, ze wiekszoscz tych chorob nie wystepuje, bo ludzie sa zaszzepieni. Tak wiec mysle, ze korzystajac z okazji mozemy spokojnie nie szczepic, nawet jesli ktos nam powie, ze wykorzystujemy zaszczepione spoleczenstwo. Byc moze cos w tym jest, ale jesli mam powazne watpliwosci co do szczepien, to nie beda poswiecac malego dla systemu i w imie solidarnosci.

Mysmy z mezem sie zaszzepili na whooping cough (+ reszta z zestawu). Karmie piersia i bede starala sie jak najdluzej. Dziecka nie izoluje od zarazkow i brudu, ale w duze skupiska roznych ludzi sie nie pchamy. Chce dac mu czas, by sam zbudowal swoj system immunologiczny. Takze na poczatku byla decyzja o odroczniu wszelkich szczepien na 6 miesiecy, teaz sklaniamy sie raczej do wersji na 2 lata. A obserwujac inne rodziny, to pitem pewnie odsuniemy na wiek szkolny,a byc moze na wieczne pozniej. Bedziemy co jakis czas dyskutowac na nowo nasza decyzje. A poki co zamierzamy zerowac naszczepionym spoleczenstwie ;)

Czarna,ja jak njabardzie nie namawiam.Ale sa za i przeciw."Zlotego srodka" nie ma.Tylko nie wiem,czy ja(osobiscie)bardziej bym sie martwila czy moje dziecko zachoruje bo nie szczepie(ma wieksza mozliwosc zachorowania,bo jest u nas duza ilosc uchodzcow-moja opinia),czy bedzie odsetkiem ktore zachoruje po szczepieniu.Ja sie modle zeby nie,zadne z naszych(moich i Waszych) dzieci.

Ostatnia edycja:
Kasiula222-My tez na szczepienie i tak jak Ty boje sie jak to przyjmie mala,oby zadnych dolegliwosci nie bylo.
Unas pada mocno,ale do przychodni mamy blisko 5min od domu.
Niuska ja jużpo szczepionce mielismy 3 kłucia a mój Adaś tak strasznie płakał przy ukłuciach że mi serce krajało i myślałam że się sama rozpłaczę:-)Ale jak narazie to jest spiący bo mi śpi cały czas prawie własnie go nakarmiłam i dalej śpi...A jak twoja mała zniosła szczepienie??
natalka 1704 mój własnie też jest ospały ciekawe jak bedzie do końca dnia i noc ...
pieszczotka wybrażam sobie co przeżyłaś w tej chwili mój też mi sie tak zakrztusił raz ze przez kolano przełożyłam i po pleckach poklepałam i złapał oddech to jest taki strach że masakra i on mi sie często tak zakrztuszał bo łapczywie jadł ale teraz juz jest ok.
Dobra idę robić obiad bo dzis znów dzień szybko ucieka bo była sasiadka na kawie po szczepieniu bo ona ze swoim synkiem też szczepić była i razem jechłysmy i tak się gadało i gadało
:-)

Kasiula222-i malutka miala 3 klucia.Tak jak Twoj Adas plakala bardzo mocno,tak mi jej szkoda bylo.Marudna jest,plakunia co chwile tylko na raczkach sie uspokaja.

reklama
Moja V nie plakala na zadnym szczepieniu,za to Leo rozplakal sie za dwoje.I tyle z przezywania szczepien.

Matka ze mnie wyrodna,maly na smoczku w lozeczku z wlaczona karuzela,mala przed tv,a ja siedze i pisze maile do znajomych.
Co mialam dzis w planach zrobic,zrobilam,dzieci tez sie z rana wyspacerowaly(teraz jest za goraco na wyjscie z domu),czas mi sie dzis zatrzymal,bo S jeszcze 2 h musi pracowac...a myslalam,ze on juz bedzie wracal bo 17 z 19 pomylilam:-(Nic to ostatniego maila posle i wylaczam pc.
Spokojnego wieczoru Kochane!
bea28 wyslalam ci priv

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry