reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Lwiapaszczka jak wyrwę przepis od siostry to Ci podeślę :tak:

Wszystkie piekłyście ostatnio serniki a dziś mój M upiekł schab ze śliwkami :)
 
Schab... mmm...

Przepis na babeczki, tzw. baza


  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wychodzi 10 babeczek-muffinek. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut (15-20 minut).

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, potem dodać jajko, część mąki z pozostałymi składnikami, znowu jajko, znowu mąkę i gotowe :-)

Do takich babeczek można dodać do woli. np. orzechy, czekoladę i rodzynki. Albo samą czekoladę i polać polewą. Albo ser. Albo budyń. Mniam :-) Co ciekawe są równie pyszne ciepłe jak i na zimno. Chociaż nie, na zimno są chyba lepsze ;-)
 
Motylku sera (wymieszanego z żółtkiem i wanilią) na oko, powiedzmy łyżka ciasta, łyżka sera i jeszcze trochę przykrywam ciastem chociaż nie ma obowiązku. Tylko uprzedzam, ser musi być dobry, do wypieków, zwykły jest za mokry i ciężki :tak:

Te babeczki lepiej nie wypełniać budyniem przed upieczeniem tylko po (rozciąć je można i przełożyć), ewentualnie dowolnymi kremami, są bardzo lekkie i puszyste (jeszcze mi się przypomniało połączenie bananowo-czekoladowe).

Żeby zapiec babeczki z budyniem w środku, trzeba zrobić twardsze ciasto, którym oblepia się foremki, nalewa do środka zwykły budyń z torebki i przykrywa to warstwą ciasta.

na elastyczne ciasto trzeba:

[FONT=verdana,geneva]30 dag mąki[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]15 dag masła[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]10 dag cukru pudru[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]2 łyżki śmietany[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]3 żółtka[/FONT] babeczki01.jpg
[FONT=verdana,geneva][/FONT]​
Pierwszy przepis jest bardziej muffinkowy, ciasto delikatne, puchate, nie kruche. Gotowe wlewa się do foremek lub papilotek. Drugi przepis to typowa babeczka, przygotowuje się jak wyżej a wnętrze wypełnia czym dusza zapragnie i przykrywa jak kołderką (brzegi trzeba zlepić).
 
lwiapaszczko z marchewkowym nie pomoge, ale mam bananowe, które baaardzo lubię :)


Składniki :

suche :
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

mokre :
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki soku pomarańczowego [ w oryginale jest to mleko , kefir lub maślanka, ja dodałam sok jabłkowy ]
1 jajko
2-3 rozgniecione banany



Wymieszać w jednej misce suche składniki , w drugiej mokre . Do mokrych dodać rozgniecione widelcem banany , wymieszać . Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać niedbale widelcem - tylko do połączenia się składników .

Przelać ciasto do formy keksowej [ 35 x 11 cm ] wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut .
 
reklama
Do góry