reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Basiekkk- moim gościom smakuje coś takiego :

- 2 opakowania zupki Knorr Ser w ziołach
- pól kg filetu z kurczaka bądź indyka
- puszka kukurydzy
- kilka ogórków konserwowych
- pomidory z puszki bądź żywe jak kto woli
- ser żółty
- majonez

makaron z zupek gnieciemy i zalewamy odrobiną wody aby zmiękł dosypujemy przyprawę ser w ziołach , kurczaka smażymy najlepiej na margarynie aby było jak najmniej tłuszczu z przyprawą gyros , dokładamy do makaronu i dodajemy resztę składników ( ogórki i pomidory na oko wedle uznania ) , ser żółty trzemy na dużych oczkach na koniec zaprawiamy majonezem ale już niczym nie przyprawiamy. :-) Pycha!

Persefona- nie znamy dawaj dawaj!
 
persefona, bardzo lubię! Też już dawno nie robiłam. Ostatnio kiedy była u mnie koleżanka (Amerykanka)wegetarianka moja mama zrobiła tym sposobem zamiast ryby - kotlety sojowe. Też było pycha.

Futrzaczku, brzmi super. Trzeba spróbować.
 
Dzięki dziewczyny, na Was można liczyć:-). Będę mieć gości niedługo, a moje stałe sałatki już się przejadły:-)
Persefona dawaj tą rybę:-)
 
Matusia, wstaw przepis na muffinki marchewkowe,

co do sałatki, to polecam taką z ryżem i słonecznikiem. Ciekawe połączenie różnych smaków, pycha!:

- 4 woreczki ryżu (ja daję brązowy),
- podwójna duża pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę i usmażona z dodatkiem vegety,
- puszka ananasa (pokrojony w kostkę),
- kilka ogórków kiszonych lub konserwowych (kostka),
- pęczek koperku (drobno kroimy),
- 40 dkg słonecznika uprażonego na patelni,
- majonez,
- sól, pieprz.

Wszystko łączymy i konsumujemy :-).
 
Więc podaję przepis :)
Ryba po japońsku
Składniki:

- duży słoik papryki konserwowej
- duży sloik ogórków-korniszonów
- 3-4 cebule
- ok.1,5 kg filetów ryby morskiej (bez ości)-ja uwielbiam dorsza
I na zalewę:
- mały koncentrat pomidorowy,
- 5 łyżek ketchupu
- pól szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Ciasto do smażenia ryb: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, pół szklanki wody-wymieszać, obtaczać w tym rybę i smażyć na oleju.

Warzywa kroimy w kostkę i razem mieszamy.Rybę kroimy na kawałki (z jednego płata tak 4 kawałeczki), przyprawiamy solą i wegetą, a potem obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na zlotawy kolor.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.
Bierzemy miseczkę i układamy: warstwa warzyw, ryba, wartswa warzyw,ryba..itd.-u góry mają być warzywa. Nastepnie zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy. Najlepsze na drugi dzień.
SMACZNEGO!
 
Tak, to ta sama ryba. Ja lubię też dorsza, albo mintaja, albo morszczuka, a warzywa kroję w paski i przekładam je warstwami osobno. A smakuje pewnie tak samo.:tak:

Muffinki poszukam wieczorem, bo gdzieś w moich przepisach mam te stare , a te co dziś robiłam też się udały, ale też muszę przepisać.
 
A ja uwielbiam najprostszą na świecie sałatkę ziemniaczaną

- ziemniaczki (najlepiej młode, malutkie, skrobane albo zwykłe pokrojone w grube kawałki, ugotowane w skórce)
- szczypior - dużo
- szynka w kostkę
- majonez (trochę chrzanu)
- pietrucha do posypania (lub koperek jak kto woli)
- sól, pieprz
banalne i pyszne :-)
 
Ostatnia edycja:
Lwiapaszczka na życzenie przepisik dla Ciebie :)


CIASTO MARCHEWKOWE


2szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczki sody
1szkl. oleju
3jaja
1szkl. mleka
2 średnie marchewki
100g wiórek kokosowych
garść rodzynek
garść słoneczniku
garść orzechów włoskich lub laskowych
wykonanie:
mąkę, cukier, cynamon, sól, sode, olej jaja i mleko dokładnie razem wymieszać. dodać starta na grubych oczkach tarki marchew oraz wiórki i bakalie. ciasto wlać do natłuszczonej blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 min



 
reklama
Do góry