Basiek ja robię tradycyjny sosik z wywaru z mięska które gotuję nie dodaję żadnych kostek czy zagęszczaczy jedynie śmietanę i lekko mąką zaklepuję, czasami dodam kilka grzybów suszonych albo pieczarek i Nadia wcina aż jej się uszy trzęsą.
				
			reklama
	
	
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	Kruche babeczki ziołowe z jajkiem
Składniki
Mąkę zmieszać z przyprawami, dodać pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkować lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyć na foremki, docisnąć do ścianek a nadmiar odciąć. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyć porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrać szczypiorkiem.
				
			Składniki
- CIASTO - 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła albo margaryny
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
 - NADZIENIE - 5 jajek
 - pęczek szczypiorku
 - kilka łyżeczek majonezu
 
Mąkę zmieszać z przyprawami, dodać pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkować lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyć na foremki, docisnąć do ścianek a nadmiar odciąć. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyć porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrać szczypiorkiem.
lepidoptera
Fanka BB :)
Justyna - a już je kiedyś robiłaś?? ciekawe jak długo mogą stać, zrobiłabym w sb, w niedzielę powinny być jeszcze dobre, ale do poniedziałku to chyba już nie bardzo... ciekawy przepis na śniadanie wielkanocne
				
			basiekkk
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
 - 17 Sierpień 2010
 
- Postów
 - 2 603
 
Futrzaczku ja korzystam z tego przepisu na kurczaka faszerowanego:
http://www.mniammniam.com/Kurczak_faszerowany_miesem-5846p.html
				
			http://www.mniammniam.com/Kurczak_faszerowany_miesem-5846p.html
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
nigdy nie robiłam mazurka 
 proszę o sprawdzony przepis 
:-)
				
			
 proszę o sprawdzony przepis 
:-)Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Madziku kochany najlepiej najpierw podsmaż sobie szczypiorek , ja lubię na margarynie mlecznej , potem pieczarki w kostkę , a z przypraw to sól pieprz i czerwona słodka papryka bo całości dopełnia ta śmietanka 
) ją na końcu już smażenia a potem ryż i gotowe 
) do tego można konserwowego ogóreczka albo papryczkę na zagryzkę 
				
			reklama
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Madziku - przepraszam że dopiero teraz , śmietanka taka do zup i sosów 
 ale może być też kremówka bo ostatnio taką miałam 
				
			
			
				Podziel się:
			
			
		
	
