buzi@k - ja mam cukrzycę ciążową - w badaniu na czczo powinno być do 100 mg/dl, w obciążeniu glukozą 50 g po 1 godzinie do 140 mg/dl. Ja miałam po glukozie 160 - teraz jestem na diecie i jest w porządku od 1,5 miesiąca. mierzę cukier przed posiłkami i po i już wiem co można jeść. Mogę ci poradzić - niestety żadnych słodyczy, owoce i soki z umiarem, np. banan na drugie śniadanie może być, ale zjedzone np. winogrona zaraz po obiedzie mocno podnosiły cukier, ważne jest ciemne pieczywo, które jem właściwie cały czas na śniadanie i do kolacji, bułki w takiej samej ilości podnoszą cukier. Poza tym jem jogurty ze zbożami, raczej unikam smażonego mięsa - lepiej duszone czy pieczone, warzywa w każdej ilości. Jem pięc posiłków - śniadanie, obiad, kolacja normalnie i między nimi owoc, jogurt. Jeszcze przed snem czasem jakas dodatkowa kanapka albo płatki, cos lekkiego, żeby nie obudzić się ze ssaniem. Myslę że przy takiej diecie można uniknąć szpitala. Mnie ginekolog po tym badaniu z glukozą wysłał od razu do diabetologa, tam dostałam glukometr i te wszystkie zalecenia. Przy tej diecie jest wszystko w porządku. Gdybyś miała jakieś pytania, spróbuję pomóc, pozdrawiam.