reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamo, tato bawmy się!

dziewczyny jakie zabawy wymyslacie dla Waszych dzieciaczkow? bo mi juz pomysly sie koncza :eek:

takie wspólne??? to sorter, układanka, kosi kosi, sroczka, turlanie, noszenie na barana, jazda rowerkiem, babranie w jedzonku, chowanego, "gonitwa", nie ma Zosi - jeeest(zakrywanie czymś), gilganie na łóżku...

reklama
Babranie w jedzonku jest the best :-D:-D:-D

Karolek lubi uciekać, a ja go wtedy przytrzymuję z tyłu za nóżki tak że on się kładzie na podłodze (na dywanie się chyba nie da tak, musi być śliska podłoga). Ja go wtedy łaskotam, a on się strasznie śmieje. Lubi się chować pod stołem, a ja udaję, że go nie widzę, a potem go znajduję. Lubi tańczyć na rękach taty (albo mamy, ale woli tatę ;-)), lubi patrzeć przez okno. Ostatnio oglądamy książeczki, albo gazetę (chwilę nawet ogląda i pokazuje paluszkiem obrazki, tak jakby pytał co to). Potem gazeta jest targana i to też jest super :-D. Hm... lubi klocki wkładać do różnych pojemników, albo jeden klocek w drugi. Lubi autko z takim kołem zamachowym, które brzęczy. Jeździ tym autkiem po podłodze, popycha. Ostatnio w wielkim skupieniu rozbierał budowlę z klocków i każdy klocek wkładał do takiej torby plastikowej. Jak włożył wszystkie, to zaczął wyjmować :-D. Jest tego trochę...

Blueberry u nas z tą ucieczką i łaskotaniem jest podobnie , super zabawa :-) i w książeczce też pokazuje palcem. A ostatnio jak pytam gdzie jabłko to pokaże na rysunku. Umie też pokazać nos i oko u mnie i u taty.
No i niestety otwiera wszystkie szuflady i wyjmuje prawie całą zawartość. :baffled:
A ulubionymi słowami mojego dziecka są ladi ladi, gladi gladi .

Podczas szukania żłobka dla Mika zetknęłam sie z bardzo modnym ostatnio tematem ZABAWY FUNDAMENTALNE. Pomyślałam sobie że na pewno super i może trzeba by sobie gdzieś się na takie zapisać. Znalazłam fragmenty książek w necie i okazało się za dla naszych dzieciaczków to jest np.wyjaśnianie dziecku jak widzi kota, że ma cztery nogi i jest czarny itd, albo przesypywanie z jednego pojemnika do drugiego czyli coś co w zasadzie każda mama i tak robi.
Stwierdziłam że możemy sobie same listę zabaw fundamentalnych zrobić.
I tak, u mnie jest (może trochę banalne i proste,ale...):

1. wypakowywanie zakupów i wkładanie ich do lodówki
2. podawanie sztućców ze zmywarki (bez noży!!!)
3. podlewanie konewką roślinek
4. przelewanie wody do róznych pojemników (wiaderka, konewki, wanny, basenika, małych pojemników)
5. karmienie i głaskanie kotów
6. obcinam fasolkę szparagową, podaje Mikowi i wkłada ja do sitka albo garnka
7. przesypywanie groszku ptysiowego, cukru, płatków zbożowych, bułki tartej do kubeczka z torebki i kubeczka do miseczki
8. robienie z mąki i wody ciasta i babranie się w tym rączkami

Pyza wzięła pudełko z petitkami, pokruszyła je i zaczęła przekładać z pudełka do opakowania papierowego, z opakowania do wiaderka, z wiaderka do pudełka i tak w kółko.

Nie będę jej zabierać mimo, że zrobiła syf totalny bo widzę, że ją to kręci i się wyrabia się manualnie.

Ale sprzątania to będę miała :-D

może ja jestem inteligentna inaczej ;) ale jak zrobić bańki mydlane, nie mogę zrobić tak płynu żeby robiły się duże piekne i nie pękały

reklama
Do góry