reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

mamusie grudniowe:)

hehe :-D dzieci sa cudne, boskie, co nie? codziennie cos nowego wymysla, co urzeka. a jednoczesnie nieraz mam ochote podrzucic je cyganom, heh.

kasu,
Gucio slicznie! ale Franus tez, chociaz bylabym za Gutkiem :-)

Milka
, super :-) a czujecie kopniaki juz mocno? ale wam fajnie, ja tesknie za tym robaczkiem w srodku, hehe :-)

laski, mowilam wam..? moj Fiol ciagle sika w nocy.. w dzien idealnie wytrzymuje, ale w nocy - codziennie. to jakis koszmar juz jest.. staram sie nie reagowac, ale po prostu nieraz ryczec mi sie chce. juz bylo lepiej, nawet cale 3 tygodnie bez sikania w pieluche bylo, tzn juz w ogole nie zakladalismy mu jakies 2 miesiace, raz na tydzien - dwa nasikal troche w lozko, ale odkad urodzil sie Feliks, sika doslownie kazdej nocy. i ma znowu pieluche, bo nie wyrabiam z praniem.
on sie buntuje, nie chce pieluchy zakladac, ale jak nie zaloze - leje jak dziki. wszystko mokre. a najgorsze, ze tak twardo spi, ze sie nawet nie budzi, jak sie zsika! i spi w tym cala noc! nieraz mi sie wyc chce.
czytalam juz duzo na ten temat i stosuje wszystkie zalecenia, glownie takie, zeby uwagi nie zwracac, nie krzyczec, nie robic afery wokol problemu. i wysadzam w nocy, i nie daje wiele pic ani owocow, ani nic wodnistego (danio, kisiel) po 18, wysylam sikac co chwile, ale to nic nie daje. nic a nic :-( chyba do psychologa sie przejde, ale wyczytalam, ze po prostu to takie zaburzenia i 15% dzieci w tym wieku to ma.. ale zeby TAK czesto..??? :-(

reklama
Aenye ja bym sie nie stresowala tym sikaniem. Bruniasty tez sika :dry: niestety :baffled: ale ja -moze nieslusznie- sie tym nie martwie
Robi siku przed snem i tez moge wysadzac a i tak sie zsika i tak, i w tym mokrym spi, nic go nie wybudzi:baffled: pieluszki wkladac nie chce [bo on nie jest dzidzia] , wiec zakladam mu dopiero jak zasnie :sorry2: jak tylko sie przebudza to pieluszke sciaga i przychodzi kolo 4-5 rano do nas do lozka juz bez pieluchy i tak spi bez pieluchy z nami do 8 i juz nie siknie. powinnam mu wyeliminowac kakao przed snem, ale on bez tego nie zasnie:dry:
co do Franka/Gucia to kopie coraz mocniej i czesciej, ale ja to lubie:-D juz strasznie sie go doczekac nie moge, Brunio ciagle pyta kiedy dzidzia wyjdzie z brzucha, sie chlopak doczekac brata nie moze. wszystkim opowiada ze mama ma dziudziusia w brzuszku :-D wogole on mowi ze to jest jego dziecko [my baby], na zakupach ciagle chce cos dla dzidzi kupowac, zaniosl zabawki ktorymi sie nie bawi do pokoju Franka/Gucia. byl bardzo niepocieszony jak mu powiedzialam ze mlody bedzie spal w lozku u nas w sypialni, Bruno chcial go u siebie w lozku, ,na kolankach' by mu spal:-D

serio, kasu? tez macie taki problem? i mlody tez wam sie nie wybudza i w tym spi? dzieki, dzieki, dzieki, ze to powiedzialas..
jeny, gdzie sie nie odezwe, ze mamy taki problem, to wszyscy na nas patrza jak na kosmitow. jak to, czterolatek i sika!? szlag mnie trafia, tak jakby to byla jego wina, albo moja! i teksty typu 'za duzo pije', 'wstawaj co dwie godziny i wysadzaj'. aha..
staram sie tego nie sluchac, wlasciwie to juz nie poruszam tego tematu. ale szukam, ciagle szukam sposobu, zeby mu pomoc. ostatnio, odkad sie to nasililo, to olalam, tzn nie przykladam juz wagi do tego co je i pije przed spaniem, bo i tak ma pieluche. i ten luz tez nic nie daje.. ech.
no ale zal mi bidula. Maks od dawna spi bez pieluchy, moglby litr picia wychlac przed snem i nic sie nie zsika, rano tylko leci zaraz, prosto do kibla. Filip patrzy na niego i nieraz widze, ze mu przykro, ze Maks bez pieluchy, a on ma...

Aenye, mój brat ma ten sam problem z młodą. Sika w nocy dwa razy albo trzy (więc oni to się modlą żeby sikała tylko raz). W dzień zero problemu... no i nie ma mocy na nią... oni walczą wysadzając ją przez sen, żeby sami mogli w miarę się wyspać.

A moja koleżanka miała tak z pięciolatkiem, nawet starszym niż nasze maluchy i się okazało, że to od niedoboru magnezu - maluch jej jadł miesiąc tabletki z magnezem i się naprawił. Dziwne, co? Ale to już się trzeba przejść do pediatry ustalić przyczynę...

Sesja mnie wykańcza, na razie psychicznie, bo zamiast coś robić to siedzę na forum hehehe :dry:

kasu mnie też się bardzo Gutek podoba :tak:

aenye szkola muzyczna nie jest zła... ja chodziłam ale do takiej gdzie mama mnie 2xtyg wozila tylko, Maję tez zapiszę ale chyba do takiej normalnej Podstawówki muzycznej (o ile się dostanie)
z zajęć dodatkowych to tylko angielski i gimnastyka w przedszkolu ale od września będziemy chodzić (i ja przy okazji, bo nie potrafię:zawstydzona/y:) na naukę pływania
Maja chce też na balet (u nas od 4rż) ale nie wiem jak z kasą będzie

pingwinek wow odwaliłaś kawał dobrej roboty
aenye suuper coty a maly niuniuś w sam raz do schrupania :tak:;-)

kasia, a ty dalej studiujesz to programowanie, tak? jeny, dziewczyno, jestes moim wzorem, normalnie pomnik ci zbuduje. zreszta juz sie chwale, jaka to mam niesamowita kolezanke. serio serio :-)

i dzieki za slowa otuchy. kurcze, to nie tez tak, ze to jakos sen mi z oczu spedza. po prostu sa dni, kiedy sie nad tym zastanawiam, albo kiedy mlody nie chce pieluchy ubrac i musze go namawiac, a mi go zal. postaram sie nie myslec o tym i na najblizszej wizycie u pediatry zagadac o to. i sprobuje ten magnez podawac (po konsultacji okors), a noz widelec?

cosmo,
thx :-) zobaczymy, co tam wybierzemy, tez nie chce za duzo, zeby go nie przytloczyc.

kurcze dziewczyny nawet nie wiedziałam, że macie takie problemy z sikaniem u chłopaków, mam nadzieje, że Milenie się nie odwidzi i nie zacznie po urodzeniu siostry sikać do łożka...

a konsultowałyście to z pediatrą? bo czasem jest proste rozwiązanie a człowiek się pierdół na necie naczyta i nic z tego nie wyniknie...

kasia - podziwiam :tak: ja się muszę na jakiś angielski zapisać bo chcę zmienić pracę po urodzeniu się młodej a to chęci brak :-p

Miłka - a na co chcesz zmienić?

Moje młode nie chodza na nic dodatkowego, bo nie ma takiej opcji u nas, musielibyśmy je wozić do Lublina a nie ma na to ani czasu ani kasy. Ala chodziła jakiś czas na basen, ale zrezygnowałam po tym jak po każdym basenie zdychala 2 tygodnie chora:dry:
Obie po szkole i przedszkolu same znajdują sobie zajęcia ruchowo-manualne (gonitwy, łazenie po drzewach, rzeźbienie w błotku z piasku itp itp;-)).
Nie spinam sie, nie mam wyrzutów sumienia, raczej głąby i niedorajdy przez brak zajeć dodatkowych z nich nie wyrosną;-)

Dita - będę chciała poszukać czegoś w budżetówce albo przejść na 3/4 etatu zobaczymy czy mi się zgodzą :tak:

Ja mam kiepskie godziny pracy albo od 9:00 - 17:00 albo od 10:30 do 18:30 :dry: cieńko widzę wracać do domu po 19:00 przy dwójce dzieci :dry:

reklama
aenye tez serio mamy taki 'problem'. zsika sie i tak by spal pewnie do rana; wiadomo jak sie zmoczy to trzeba go przebrac, zmienic posciel itp, mozemy go przekladac tysiac razy i on nie drgnie. sadzam go na nocnik, mowie zrob siku, sika, kladzie sie do lozka wszystko przez sen. Synek mojej sis to samo :dry:
Milka dlatego tak bardzo sie siesze ze w koncu pracuje u siebie. W poprzednim studiu 10-18 wogole sie Bruniem nie widzialam:sorry2: tyle co chwile rano, wieczorem kolacja, kapiel i do spania:dry: teraz jestem z nim do 12 :-)
Dita cory masz dwie i one sie soba 'zajma'. Brunek sie po prostu nudzi, musimy mu czas zorganizowac. no i basen 5 nim samochodem od nas:happy:
Kasia Z powodzenia z sesja!

Do góry