reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamusie październikowe u lekarza

reklama
Tirli gratulację a Zosieńka niech rośnie zdrowo w brzusiu.

Czarna - tak zakłada się ten szew albo pesar na szyjce macicy z powodu niewydolności szyjkowej i niestety trzeba się mocno oszczędzać ... wręcz leżeć.
Znam przypadki, gdzie kobietom już w 16tc była konieczność założenia pesaru.

PESAR
- nieinwazyjna metoda zakładania,
- można go założyć w dowolnym momencie (jeśli nie ma infekcji),
- teoretynie nawet wtedy, gdy się ześlizgnie z szyjki, nadal może "odpychać" pęcherz płodowy czyli może pęcherz przesunąć się do kanału rodnego
- ciało obce, które może wywołać infekcję, bo "drażni" ciało kobiety

SZEW
- wykonany z tworzywa, którego ciało nie powinno odrzucać, a co za tym idzie - nie powinna też tworzyć się infekcja,
- znany na całym świecie, często stosowany
- metoda zakładania inwazyjna (sama w sobie może spowodować odejście wód płodowych),
- nie daje 100% gwarancji, że się utrzyma, bo czasami też się "zsuwa" (to tylko obrazowe określenie),
- może być założony w określonym czasie (chyba tylko do końca I trymestru).
- do założenia go usypiają.

Mam nadzieję, że nie przestraszyłam Was moimi wywodami.

Tirli GRATULUJE ZDROWEJ CORECZKI :tak:

Dziewczyny troche mnie przerazilyscie ale nie tym ze np moge miec ten szew zalozony itp tylko tym czy do nastepnej wizyty zanim sie czegos nie dowiem czy moze szyjka mi sie skrocic ???????????????? i moze stac sie cos zlego.
Ale dziwi mnie ze moj gin ktory ratowal moje dzidzi nic mi nie powiedzial :no: ale moze skoro nic nie mowil to nie jest tak zle 23 czerwca sie wsio popytam tego nowego ale mam nadzieje ze nawet jesli mialabym tam cos zakladane to sie nic do nastepnej wizyty nie stanie .
Ja dla mojej OLIWCI jestem w stanie wsio przecierpiec .Ale swoja droga jesli mialabym taki szef ( choc mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby ) to moja dzidzia serio nie oszczedza mnie od samego poczatku bo chyba pamietacie jakie mialam klopoty ?

Aha i jeszcze jedno oki taka szyjka skracajaca sie moze spowodowac przedwczesny porod ale to czy taki porod moze zdazyc sie np w 30 tygodniu lub wczesniej czy to tylko jest kwestia np 3 4 tygodni ?????????????

reklama
Tirli gratulację a Zosieńka niech rośnie zdrowo w brzusiu.

Czarna - tak zakłada się ten szew albo pesar na szyjce macicy z powodu niewydolności szyjkowej i niestety trzeba się mocno oszczędzać ... wręcz leżeć.
Znam przypadki, gdzie kobietom już w 16tc była konieczność założenia pesaru.

PESAR
- nieinwazyjna metoda zakładania,
- można go założyć w dowolnym momencie (jeśli nie ma infekcji),
- teoretynie nawet wtedy, gdy się ześlizgnie z szyjki, nadal może "odpychać" pęcherz płodowy czyli może pęcherz przesunąć się do kanału rodnego
- ciało obce, które może wywołać infekcję, bo "drażni" ciało kobiety

SZEW
- wykonany z tworzywa, którego ciało nie powinno odrzucać, a co za tym idzie - nie powinna też tworzyć się infekcja,
- znany na całym świecie, często stosowany
- metoda zakładania inwazyjna (sama w sobie może spowodować odejście wód płodowych),
- nie daje 100% gwarancji, że się utrzyma, bo czasami też się "zsuwa" (to tylko obrazowe określenie),
- może być założony w określonym czasie (chyba tylko do końca I trymestru).
- do założenia go usypiają.

Mam nadzieję, że nie przestraszyłam Was moimi wywodami.
Super że to wkleiłaś. Mnie takie rzeczy nie przerażają wole taka wiedze niz b rak wiedzy:-p

Dorotka niestety przedwczesne porody nie patrza na Tyg ciązy. Zawsze sie moze taki zdarzyć:tak: nie ma reguły. Ale nie nakrecaj sie juz bo napewno u Ciebie wsio ok:tak:
Tirli no pieknie kolejna królewna i jaka ładniutka:tak:
ps zachecam do udzielania sie tez na innych naszych wątkach:tak:
która dzisiaj lata na samolocie?????????

Do góry