reklama

Mamy 2011

no laski szalejecie:D Dzięki wielkie w imieniu koleżanki:D puszczam zatem mailem to jest wywiad papierowy. będzie gdzie poszaleć z odpowiedziami:)
Jeszcze jacyś chętni intymni:>?

reklama
hej,

no niestety...mimo moich najszczerszych chęci załatwienia dziecku dożywotniego biletu do kina nic... :) jutro czeka nas wizyta u gina i pewnie wyznaczenie terminu pójścia do szpitala :/

Marzenko koniecznie daj znac jak tam po wizycie i obys nie musiala isc do szpitala.

Laski mam do was kilka pytan:) mianowicie zaczelam mlodemu podawac zupki i ciezko nam to idzie. nie jest zbyt chetny zeby je wcinac i nie wiem jak go zachecic. najpierw go karmie a pozniej dopiero daje inne jedzenko bo chce na razie zeby to byl dodatek dopoki sie nie przekona. ale moze zamienic kolejnsc? w sumie to wlasnie sie naczytalam, ze najpierw cyc a pozniej zupka. a wy jak robicie? probowalam tez 2 razy podac mu kaszke mleczno ryzowa i jak tylko poczul jej smak to od razu zacisnal skubaniec usta:) no i ja musialam zjesc:) on nigdy nie pil mleka mody i to pewnie dlatego. no i tu pojawia sie problem z glutenem bo kupilam kaszke manne na mleku mody i chcialam dodawac do zupek ale chyba poki co nie otwieram jej. czy jest jakas inna manna bez mm? no i czy sa kaszki ryzowe, ktore mozna na swoim mleku zrobic? w ogole to zaczelam sie bac, ze on nie bedzie chcial mm i co wtedy???!!!

my dzis bylismy na obiadku z tesciami w nowej karczmie w Trzebiechowie i goraco polecam. jedzenie pychotka. zupa gulaszowa wymiata!!!

Hejo:) My zaliczyliśmy udaną wsiową niedzielę:) Filuś dostał od dziadka basenik i zaliczył dwie pierwsze kąpiele, ale miał radochę:) Najśmieszniej było jak próbował dotknąć wody, oczywiście ustami:)

Marzena idziesz moim tropem:) Byłam w podobnej sytuacji i rozwiązanie, które zastosował mój gin bardzo mi się podobało:) Nie wysłał mnie do szpitala na patolol tylko chodziłam do niego raz w tygodniu plus 2 razy w tyg. ktg w szpitalu i przy jednym badanie. Oczywiście u mnie było oki jeśli chodzi o "warunki mieszkaniowe" Filipa. Miałam sporo wód i jeszcze nieprzeterminowane łożysko. Tylko szyjka zgładzona i jakieś tam skurcze małe były, ale dla mnie zupełnie nie wyczuwalne.

Zawalka Filo nie kąpał się w jeziorze. Jak dla mnie za zimna woda to raz (dzisiaj kąpał się w ciepłej i co chwilę tzreba było dolewać, bo od razu robił się chłodny), a drugi, ze woda z jeziora brudna...a o chorobę skóry łatwo.

Vii jak tam rocznica? Romantycznie było? A może będzie?

Beti ja robiłam na odwrót, najpierw zupka, potem cyc, żeby się dojadł, bo nie zawsze chętnie zjadał. Spróbuj do zupki dodawać swoje mleko, najpierw na początku dosyć dużo (raczej mleko z zupką), zmniejszaj potem jego ilość, może tak się uda. Sa kaszki, które przygotowuje się na mleku, pytałam pediatrę czy można robić na swoim i można. No i może spróbuj tez kleik ryżowy na swoim mleku. A kaszki manny nie ma innej, chyba, że ugotujesz zwykłą i dodasz do mleka. No i cierpliwości, czytałam, że czasami cieżko to idzie, nawet kilka tygodni, a u Was był tylko cycuś to co się tu dziwić:)

Ostatnia edycja:
beti ja się na tym nie znam, ale robiłabym na odwrót, no bo jak się Dawidek naje Twoim mleczkiem to nie dziwne że już zupki nie chce co? no ale niech się wypowiedzą doświadczone mamy :) ja zanotuję sobie ;)

i chciałam się zapytać Was o skoki rozwojowe - jak Wasze dzieci to przechodziły? bo ja mam wrażenie że właśnie coś jest na rzeczy. dominika odkryła dziś swoje ręce, wcześniej jak gdzieś nimi trafiła to był przypadek a teraz nie może ich opanować, na zmianę lądują w buzi albo łapie wszystko co ma na ich wyciągnęcie. cały dzień mi marudzi (chociaż to może też być przez pogodę) a jak zaśnie jakimś cudem to byle szmer ją budzi. ciężki to był dzień :/ wczoraj do pierwszej nie chciała mi zasnąć, mam nadzieję że dziś będzie lepiej...

a marzence współczuję, mnie Domi 3 dni przetrzymała i już miałam dość. no ale nic się nie da poradzić. od początku tak jest że to dzidziuś rządzi ;)

dobry dzień wieczór:)

Marzena Maja chce być lewem nie ma rady:) Lwy są dobre;p

Beti spróbuj mieszać ze swoim mlekiem jak pisze Emri, albo zamień kolejność. Ja deję w porze obiadu B mleko czyli koło 13-14 a później podwieczorek słoiczek czyli 16-17 w porze obiadowej nie chce słoika wypluwa i krzyczy o mleko. Może tez spróbuj w innej porze jak wiesz że jeszcze nie będzie mega głodny ale coś będzie skory zjeść.

Emri Filo szaleje widzę:) jeszcze trochę i dzielnica cała jego:)

E-v dzieci różnie reagują na skoki, to może byc to. podaję link do forum gdzie laseczka ładnie wypisała skoki i umiejętności:)
skoki rozwojowe -1 rok życia - Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl

dzieki laski za odp. jutro sprobuje podac najpier jedzonko a poznije mleczko:)

e_v mi sie zdaje, ze to moze byc skok, zwlaszcza, ze zauwazylas ogromne zmiany w zachowaniu coreczki:)

a ja jestem wlasnie happy bo dokopalam sie do info, ze dla dzieci karmionych piersia powinny byc inne siatki centyl a te, ktore sa poweszechne sa stare i wykonane pod dziecki na mm bo przeciez kiedys byl nacisk zeby pierisa wlasnie nie karmic. WHO stworzyla takie siatki dla piersiakow i D. jest tam ze wszystkimi parapetrami okolo 15 centyla a nie 3:) i nawet bylo napisane, ze dzieciaki na cycku przez 3 miesiace rosna jak na drozdzach ( u nas po ok. 1200g na miesiac x 3) a pozniej gwaltownie spada pzryrost masy. to jest dokladnie to co zaobserwowalam u mojego potworka.

Chlopcy:
waga - wiek 0-6 http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf

waga - dlugosc http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfl_boys_p_0_2.pdf

dlugosc - wiek 0-6 http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_0_6.pdf

dlugosc - wiek 0 - 2lata http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_0_2.pdf

waga - wiek 0 - 2lata http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf

Dziewczynki:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_girls_p_0_2.pdf

http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf

http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf

reklama
Ja pierdziu... wcięło mi posta :( no pochlastam się no ;( a taki długi był :(

Beti - ja zawsze dawałam najpierw zupkę/deserek a potem dopiero cyca. Nic dziwnego, że nie chce jeść skoro 1. jest najedzony już 2. mleczko lepsze - bo znajome i słodkie :) Spróbuj może podać mu mm samo. Jeśli nie będzie chciał to pomieszaj z Twoim (jeśli chcesz zacząć troszkę przyzwyczajać małego do mm. Ja długi czas gotowałam zwykłą kaszkę manną (pół łyżeczki w odrobinie wody - trzeba mieszać często bo się grudy mogą porobić - przez 3-5min) i to dawałam do zupki. Potem miałam ze 3 opakowania kaszki mannej mlecznej a teraz daję owsiankę :) Możesz gluten też dać w pokruszonym biszkopcie albo w kawałku bułeczki/chlebka namoczonego w mleczku np. A dlaczego chcesz dawać kaszkę mleczną do zupki? to jest słodkie - może nie smakować tak mi się wydaje... Spróbuj dać mu na śniadanie kaszkę (samą albo z owocami do picia/albo z łyżeczki). Jest na pewno kaszka ryżowa bezmleczna bobowity - sama taką kupiłam przez pomyłkę :)
Aleś się wkręciła w te centyle babo! ale przynajmniej teraz się uspokoiłaś jak wygrzebałaś te siatki :) Bolo z nich też na ponad 1 centylu jest :)

e_v - jak najbardziej może być to skok - 6ty tydzień :)

emri - jak tam u zaglądacza? już widzę jak Filcik szaleje w tym baseniku, ale ma frajdę pewnie :) przebiło się coś?

Marzenka - wytrwałości! 3mam kciuki :)

Bolcio kilka dni temu zaczął gaworzyć :) mówi: baba, mama, tata, kika, tita :) słodko to brzmi tym jego cieniuteńkim głosikiem :)
I wokół ust ma to czerwone ciągle :( nie wiem czy to od śliny czy od czego... kupiłam ten krem co radziła Szumkowska ale młody po nim płacze jak posmaruje - nie wiem może szczypie to czy jak? na noc posmarowałam Linomagiem. Może to pomoże...
Na przyszły weekend wprosili się znajomi z daleka. Czyli trzeba się przeprowadzić do piątku :) mam nadzieję, że się uda...

Dobranoc lachony :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry