reklama

Mamy majowe 2009

Ja też lubię wszystko co pieczone z marmoladą :tak: Taką wieloowocową bez żadnych róż itp :tak:
Mniam. Zazdroszczę Wam tych drożdżówek.
A jak poszło ponad kg mąki na 10 dkg drożdży to chyba dobrze. Ciasto drożdżowe zawsze tak jakoś bierze :tak: No i wiele zależy od mąki, wilgotności itp

A mi jeszcze nigdy ciasto drożdżowe nie wyrosło. :confused2::confused2::confused2: :confused2::confused2::confused2: :dry::dry::dry: :dry:

reklama
A mi jeszcze nigdy ciasto drożdżowe nie wyrosło. :confused2::confused2::confused2: :confused2::confused2::confused2: :dry::dry::dry: :dry:

Ja kiedyś przyniosłam do domu przepis na ciasto dożdżowe robione ręcznym mikserem :tak:
Jest genialne i proste. Rozprowadza się drożdże w mleku, dodaje cukier, jajka, masło, podsypuje garstką mąki stawia e ciepłe miejsce (my stawiamy na garnku z zagotowaną wodą. Potem miksujemy dodając stopniowo mąkę. Rozkładamy do foremek, najpierw pieczemy 15 minut w temp 70 st (wtedy rosną) i potem około 40 minut w bodajże 175. Tyle pamiętam, szczegóły musiałaby mi mama przypomnieć. Niby ja przepis przywlokłam ale od około 10 lat tylko mama je robi (co sobotę). Co jakiś czas z tego samego przepisu robi bułeczki z marmoladą posypane makiem. Pyyyyyszona! :tak: Ciasto wychodzi takie bardzo wilgotne i nie puchate jak wata choć lekkie. Identyczne jak mojej babci zagniatane ciężką pracą :tak:

a te znów o żarciu :confused2:

Helllouu ja bym sobie życzyła schudnać...a nie czytac o drożdżówach , sernikach serach, ziemniaczkach, sałatkach i innych pierdołach :confused2:

ide na allegro ...buszować .....pfff

Ja też lubię wszystko co pieczone z marmoladą :tak: Taką wieloowocową bez żadnych róż itp :tak:
Mniam. Zazdroszczę Wam tych drożdżówek.
A jak poszło ponad kg mąki na 10 dkg drożdży to chyba dobrze. Ciasto drożdżowe zawsze tak jakoś bierze :tak: No i wiele zależy od mąki, wilgotności itp

ja nienawidze marmolady z rozy!!!
a co do tej maki - napisalam ile mi poszlo, bo zobacz jak wyglada proporcja w oryginalnym przepisie (na 25 g drozdzy - 50 g mąki:szok:)

a te znów o żarciu :confused2:

Helllouu ja bym sobie życzyła schudnać...a nie czytac o drożdżówach , sernikach serach, ziemniaczkach, sałatkach i innych pierdołach :confused2:

ide na allegro ...buszować .....pfff

I love you. :-D:-D:-D:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
Dzięki tobie pierwszy raz od dwóch 2 dni się śmieję. całusek.

aha i wogóle to fakt, że po 21 to tu się robi forum kulinarne. :confused2::confused2::confused2::confused2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:

Ostatnia edycja:
ja nienawidze marmolady z rozy!!!
a co do tej maki - napisalam ile mi poszlo, bo zobacz jak wyglada proporcja w oryginalnym przepisie (na 25 g drozdzy - 50 g mąki:szok:)

aha, no to tak :sorry:

Ja też nie mogę zrozumieć zachwytów nad pączkami z rożą, no ale .... jak to powiedział kiedyś ktoś mądry - są ludzie i ludzie .... nie, zaraz, kto to powiedział? :-D:-D:-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry