reklama

Mamy majowe 2009

confi- super wozeczek...podobny do Quinny... fajoski...

barmanka- zamawialam ze strony producenta... i wiesz moze masz racje zadzwonie w poniedzialek do tej firmy i zobaczymy co mi powiedza... a jak nie to wysle meila... boje sie troszke bo kosztowal nie malo ponad 800Funtow... wiec to troszke kaski jest...

reklama
Joann to co ci opisałam dotyczyło dowodu, z paszportem może być inna sytuacja :tak: my mieliśmy kościelny -dlatego swój akt tłumaczyłam. zmiana danych w urzędzie skarbowym a zmiana danych w urzędzie miasta (tam gdzie robisz dowód) to dwie odrębne instytucje ;-) (by zmienić dane podatkowe wystarczy złożyć pit'a, by zmienić dowód dokumenty idą przez W-wę).
no ale ja ślub brałam w zeszłym roku w kwietniu i może to ja jestem w błędzie bo mam "przedawnione" informacje..... ;-):rofl2:

a jeśli chodzi o otwarcie konta bankowego tutaj - możesz to zrobić na stary paszport, potem doniesiesz im akt ślubu i poprosisz o zmiane nazwiska :tak: (zresztą do otwarcia konta potrzebny jest PPS - a przecież masz go na panieńskie nazwisko ;-)). moim zdaniem tylko niepotrzebnie sobie to utrudniasz :sorry2:
a powiedz mi jeśli tutaj nie pracowałaś to czy wliczają ci się lata przepracowane z Polski do macierzyńskiego? i czy już złożyłaś wniosek o MB?

Barmanka79 - wiem, że wszystkie te instytucje są różne ale dotyczą jednego: zmiany nazwiska, więc powinne działać podobnie według mnie - bo dziwne by było, że na wyrobienie dowodu czeka się miesiąc na uprawomocnienie aktu ślubu a na paszport nie..no ale pojadę to się dowiem bo w necie nie znalazłam nic na ten temat..
Natomiast ja się chciałam pośpieszyć z tą wymianą chociaż jednego dokumentu ponieważ:
"Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 stycznia 2009r. wchodzą w życie przepisy ustawy o zmianie ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 31.10.2008r. Nr 195, poz. 1198), na podstawie których będą unieważniane z urzędu dowody osobiste tych osób, które na skutek zmiany danych zamieszczanych w dowodzie osobistym nie dokonały wymiany dokumentu.
W przypadku obywateli polskich zamieszkałych na terenie kraju unieważnienie dowodu osobistego następuje po trzech miesiącach od dnia w którym powstał obowiązek wymiany.
W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa wynosi 4 miesiące.
Mówi o tym art. 43 niżej wymienionej ustawy."
Uzyskanie, wymiana dowodu osobistego
Dlatego jak przylecę do Polski to wniosek o nowy dowód też chce złożyć ale odbiorę go dopiero za kilka miesięcy.
A jeśli chodzi o PPS to też pewnie muszę zmienić w nim dane..:crazy: Niestety macierzyńskie mi się tu nie liczy ponieważ w Polsce przed wyjazdem zwolniłam się z pracy i w sumie to nawet bezrobocie mi nie należy się bo bym musiała co miesiąc meldować się w PUP-ie.
I..zapomniałam dodać, że ważność paszportu mi się w tamtym miesiącu skończyła stąd chyba nie mam wyjścia i muszę uaktualnić resztę dokumentów..:-( i prawo jazdy też:szok:
A jaki wniosek miałabym złożyć do MB? Myślałam, że w związku z wszelkimi dodatkami na dziecko to się po urodzeniu dziecka składa..czy coś wcześniej powinnam załatwiać??:confused:

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny. wszystkiego naj z okazji dnia kobiet. Moja nocka tez nie najlepsza, o 3 godzinki dluzej spalam niz wczoraj.
Nie pisalam zbytnio wczoraj bo nie mialam sily i nastroju. na razie na szczescie sie nie pogarsza, ale poprawy tez nie ma. brzunio nadal troche sie stawia. tzn caly czas lece na duzej dawce lekow rozkurczowych, ale brzunio twardnieje i maluszek na dole.
ale najwaznijsze ze juz jest przelom 29/30 tyg, suwaczek mi zle chodzi.

Dziewczyny Dziekuje za Miłe Słowo - trudno przywyknąć do tak drastycznej zmiany chociaż Mój Mąż i Jego Mama byli Zachwyceni.
Moje koleżanki na wieść o tym stwierdziły, że zwariowałam:baffled:

Ja miałam kupic wózek tzn. babcie, ale wczoraj koleżanka z pracy napisała, że szuka kogoś kto weźmie za darmo po jej córci, więc się zgłosiłam. Jaki by nie był biorę - jak będzie bardzo zniszczony zostawie go w domku letniskowym i nie będę niszczyła nowego latem na ścieżkach leśnych.

Cukrzyca to nic łatwego...najgorsza dieta i szukanie "dobrego produktu" a we wtorek ide na USG nie czekam do 32 tyg, żeby chociaż zważyć Zosię - nie chcę by przez cukierkowe łakomstwo mamy ważyła ponad 4 kg:-(

Szykuję się i jadę na spacer po kaszubskich lasach z Teściową i Szwagrem:-)
Miłego Leniuchowego Przedpołudnia i Całego Dnia pełnego niespodzianek z okazji Kobiecości

Akunia - Tobie też wszystkiego Naj....i tylko Spokój a będzie dobrze ważne , że masz 24 h opiekę

Ostatnia edycja:
reklama
Joannn no masz rację - pojedziesz do Polski to się dowiesz wszystkiego :tak:
jeśli chodzi macierzyński - to jeśli tutaj nie pracowałaś i zbyt mało pracowałaś w Pl to on ci się nie należy :no:
ale należą Ci się dodatki na dziecko (Child Benefit), ale o tym możesz poczytać sobie na wątku mam z Irlandii, podaje ci linka
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/sprawy-socjalne-i-urzedowe-w-irlandii-12307/

gdybyś miała jakieś pytania możesz napisać wiadomość do moderatorki Kasia Irlandka, myślę że ona jest dobrze obeznana w tych tematach ;-)

pozdrawiam :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry