Barmanka79 - wiem, że wszystkie te instytucje są różne ale dotyczą jednego: zmiany nazwiska, więc powinne działać podobnie według mnie - bo dziwne by było, że na wyrobienie dowodu czeka się miesiąc na uprawomocnienie aktu ślubu a na paszport nie..no ale pojadę to się dowiem bo w necie nie znalazłam nic na ten temat..
Natomiast ja się chciałam pośpieszyć z tą wymianą chociaż jednego dokumentu ponieważ:
"Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 stycznia 2009r. wchodzą w życie przepisy ustawy o zmianie ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 31.10.2008r. Nr 195, poz. 1198), na podstawie których będą unieważniane z urzędu dowody osobiste tych osób, które na skutek zmiany danych zamieszczanych w dowodzie osobistym nie dokonały wymiany dokumentu.
W przypadku obywateli polskich zamieszkałych na terenie kraju unieważnienie dowodu osobistego następuje po trzech miesiącach od dnia w którym powstał obowiązek wymiany.
W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa wynosi 4 miesiące.
Mówi o tym art. 43 niżej wymienionej ustawy."
Uzyskanie, wymiana dowodu osobistego
Dlatego jak przylecę do Polski to wniosek o nowy dowód też chce złożyć ale odbiorę go dopiero za kilka miesięcy.
A jeśli chodzi o PPS to też pewnie muszę zmienić w nim dane..

Niestety macierzyńskie mi się tu nie liczy ponieważ w Polsce przed wyjazdem zwolniłam się z pracy i w sumie to nawet bezrobocie mi nie należy się bo bym musiała co miesiąc meldować się w PUP-ie.
I..zapomniałam dodać, że ważność paszportu mi się w tamtym miesiącu skończyła stąd chyba nie mam wyjścia i muszę uaktualnić resztę dokumentów..:-( i prawo jazdy też

A jaki wniosek miałabym złożyć do MB? Myślałam, że w związku z wszelkimi dodatkami na dziecko to się po urodzeniu dziecka składa..czy coś wcześniej powinnam załatwiać??