reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy w danii

Hej dziewczyny, w koncu wzieli za mnie tego faceta. ale i tak sie troche nadzwigalam. bede rozmawiala z moim lekarzem o tym, najwyzej napisze mi jakies zaswiadczenie, ze nie moge dzwigac. mam ochote nazmyslac, ze moja ostatnia ciaza byla zagrozona i zeby mi lepiej cos wypisal.
Herbata niestety niewiele wiem na temat wyprawki do szpitala. ja w Polsce wzielam naprawde duzo roznych rzeczy, np. krem na bolace brodawki, laktator i takie tam. ale tutaj po 1 dniu wypisuja wiec nie wiem naprawde

reklama
tu sie lezy 2 albo 3 dni po pierwszym dziecku, po drugim tego samego wypisuja do domu. z tego co wiem to prawie wszystko zapewnia szpital, ale wole sie upewnic.
dobrze ze nie musisz dzwigac tego kolesia...

justynaj ja usg tez mialam w 12 tygodniu, potem polowkowe, no i ostatnie mialam w 36tyg.
Idz do lekarza i tak jak mowilas najwyzej nazmyslaj, nie ma sensu ryzykowac.

herbata Ja poprosilam moja kolezanke zanim wyjechala, zeby zrobila mi liste tego co jest tutaj potrzebne do szpitala. Przepisze ta liste, moze Ci sie przyda:
Karta ciazy, wygodnie ubrania (najlepiej spodnie ciazowe itp. jesli hotel, przynajmniej 2 koszule nocne jesli szpital, choc w szpitalu daja jakies kuse koszulki, jesli nie masz swoich i biustonosze do karmienia), 2 reczniki, kosmetyki, tamtum rosa (jesli chcesz stosowac), wkladki laktacyjne, kapcie, cos do czytania lub sluchania, aparat, krem na bolace sutki. Dla dziecka ubranka, kocyk/rozek, chusteczki nawilzane, gaziki i sol fizj., krem.
Jesli chodzi o laktator, podklady, pampersy to to przynajmniej w AAlborgu jest. Acha no i nie wiem czy tak jest wszedzie, ale w Aalborgu w hotelu nie ma mozliwosci kapieli malucha, no chyba, ze w umywalce.

friggia dziekuje Ci bardzo. tantum rosa nie mam, ale wezme chyba zwykle szare mydlo w plynie. a dla dziecka ubranka na wyjscie czy na pobyt tez? ja zapytam mojej poloznej 5.09 na wszelki wypadek o te pieluchy. a co do mycia to wlasnie slyszalam ze oni tu nie preferuja kapieli noworodka. w ogole modne jest mycie dziecka 2 lub 3 razy na tydzien

Herbata w Aalborgu pieluchy na pewno byly (z Libero), wiec nie trzeba bylo miec swoich (kolezanka rodzila rok temu, wiec pewnie wiele sie nie zmienilo). A ubranka rowniez na pobyt musiala miec swoje. Nie wiem czy we wszystkich miastach wyglada to tak samo, ale zapewne tak. Co do tej kapieli no to rozni sie to od Polski, bo u nas to chyba nie zwlekaja z kapiela

Hejka. :)

Herbata Na pewno weź ciuszki ze sobą dla dzidziusia, takie na przebranie, bo nie wiem jak w innych szpitalach, ale jak ja urodziłam to zawineli Lence zwykłą pieluche tetrową, zamiast pampersa, więc po jednym nasikaniu ciuszki były już mokre i na przebranie już nie było, więc najlepiej wziąć swoje. No i ja też wziełam swoją koszule nocną itd., bo dali mi tak wielką koszule i do tego jakieś pantalony że spadły by mi od razu z tyłka. No a reszta wiadomo, kosmetyki itp.
Ręczników, podkładów, podpasek było full, w rozmiarze w jakim tylko chcesz.

U mnie już wszystko ogarnietę, mebelki poskładane, posprzątane. :) Dziś mężuś w pracy, bo ma fuche, więc całą niedziele jesteśmy same, ale dobrze, że chociaż pogoda ładniejsza to pójdziemy na dłuższy spacerek. :)

Miłej niedzieli.

reklama
Hej dziewczynki :)

U nas szaleństwo przeprowadzki, mało mnie więc ostatnio w internecie. Powolutku się urządzamy, dokupujemy meble, sprzątamy. Roboty po pachy,a ja to tak powolutku i oszczędnie tylko mogę.

Była może któraś z Was w tym roku na grzybach? Są już? Uwielbiam grzybobrania, z zeszłym roku był fantastyczny wysyp, w życiu czegoś takiego nie widziałam. W tym roku się nie wybieram, boję się kleszczy, prawie zawsze po buszowaniu po lesie muszę z jakimś wrócić, ale męża ze szwagrem wysłała, bo wypadałoby trochę zamarynować i zasuszyć, bo na Wigilię rodzinka przyjeżdża :)

Pewnie bliżej terminu można się dopytać położnej co trzeba mieć ze sobą w szpitalu dla siebie i maleństwa.
W Aalborgu po pierwszym porodzie zostaje się chyba dzień w szpitalu, potem spędza się 5 dni w hotelu dla pacjentów. Nie miałam pojęcia, że tutaj takie mają zachowawcze pojęcie do kąpania noworodków:szok: No nic, zawsze można maleństwo umyć chociażby wilgotną pieluszką tetrową.

Do góry