reklama

Mamy z Austrii

Witajcie
No niezla pogode mamy ostatnio.........
Zentralfriedhof zaliczylismy,rodakow co niemiara spotykalismy az sie zapytalam jednych co tu sie dzialo i okazuje sie ze byla procesja do grobow zolnierzy polskich,no i niestety przegapilismy a to ponoc co roku tak jest:tak:Teraz juz bedziemy wiedziec.Oczywiscie odnalezlizmy te groby ale juz niewiele ludzi tam bylo.Byla ktoras?
A w pozostale dni dlugiego wekendu to spacery po parkach,placach zabaw itp.
Mb-1 na razie z sasiadka cisza.......ciekawe jak dlugo?
Kathinka jak tam zdrowie meza?Wczoraj moj mezul i cora byli u okulisty-cora na 1 wizycie a meza wypchnelam sila zeby wzrok skontrolowal bo nigdy nie byl i mu uswiadomilam ze juz czas.My tez bedziemy chcieli jakies zwierzatko miec ,ale to dopiero w przyszlosci jak juz dzieciaki beda kumac ze taka istotka to nie zabawka:biggrin2:
Poziomeczka moj maly tez "kasztanek" ale z tego co wiem to trzeba sie zdecydowac na jedno obywatelstwo i po przemysleniach zdecydowalismy.Najwyzej po 18 urodz. dziecko moze sobie zmienic samo jesli bedzie chcialo polskie.Ale powiem ci szczerze ze mialam z tym straszny dylemat,ja to chyba sentyment mam do ojczyzny wiekszy niz przecietnie bo do tej pory z tym sie jakos dziwnie czuje i nie wiem czy dobrze zrobilismy.Maz jakos lekko do tego podchodzi ( ponad rok temu wzial austriackie,ja bym sie nie zdecydowala)A corka ma polskie.Tak to wymieszalismy ze szok:szok:A wogole jakby mi ktos z 15 lat temu powiedzial ze tu bede mieszkac i moje dzieci tez i w dodatku beda "kasztankami",ze byc moze beda lepiej po niem. mowic ,ze moje wnuki byc moze juz wcale nie beda chcialy sie polskiego uczyc,a moje prawnuki... to jakos mi sie smutno robi i mam swiadomosc ze sami sie z mezem do tego przyczynilismy fundujac im takie a nie inne poczatki. A moze tylko tak czarno to widze? Mam takie poplatanie w glowie jak o tym pomysle.Kiedys pewnie bede chciala zjechac,myslimy w przyszlosci kupic w PL jakies meszkanko zeby nawet w odwiedziny jechac na swoje a nie klopotac rodziny.Dzieki Bogu mamy jeszcze do kogo jezdzic i gdzie sie zatrzymac ale kto wie co przyszlosc przyniesie?
A co do jezyka to sama jestem ciekawa jak dzieci sie pod tym wzgledem wyrobia.Mala zna na razie pare slow po niem., my po polsku nawijamy w domu i mysle ze przedszkole zrobi swoje i jakos to bedzie. Ale i tak zal mi tych dzieciakow jak pomysle ile beda musialy opanowac,zaraz dojdzie angielski a potem jeszcze jakis,echhh
Bol z lewej strony to napewno nie watroba,moze jednak zoladek albo jajnik?Ciezko powiedziec:confused:

Ostatnia edycja:
reklama
Poziomeczka idz koniecznie do tego ortopedy. Musimy miec sile zeby nosic te nasze slodkie kilogramy :tak:
Beabea doskonale Cie rozumiem. Ja tez tak mam. Czesto sie zastanawiam, czy dzieci beda tu szczesliwe. No i ten jezyk pewnie opanuja lepiej niz polski, mimo moich najwiekszych staran. Mi to nawet smutno jak jakies swieto, czy imieniny kogos z rodziny sa. My tu siedzimy, a oni wszyscy w Polsce razem.
Ja slyszalam, ze jesli np matka ma obywatelstwo polskie a ojciec austriackie, to dziecko moze miec oba do ukonczenia 18 roku zycia. Wtedy musi juz zdecydowac ktore chce.
My tez mowimy w domu po polsku i dziecko bedzie uczylo sie niemieckiego dopiero od opiekunki lub w przedszkolu. Nie ma sie czym martwic, jesli beda mialy tez austrackich kolegow i kolezanki szybko opanuja ten jezyk. Nasi znajomi maja dzieci w wieku szkolnym. Bez problemu sobie radza z jezykiem.
Dzis bylam z Laura na pierwszym szczepieniu. Mala plakala chwile po zastrzyku, ale za to takim placzem, ktorego nie chce slyszec nigdy wiecej. Prawie sama sie tam poplakalam:zawstydzona/y:

Mb-1 z tego co sie dowiadywalismy to kiedys tak rzeczywiscie bylo z tym obywatelstwem ze mozna bylo miec 2 .A teraz panstwo austriackie zyczy sobie jednego.I trzeba wybrac a tak jak pisalam potem juz dziecko jesli chce to zostanie przy tym co jest albo wybierze obywatelstwo drugiego rodzica.
Jesli macie jakies najswiezsze sprawdzone info na ten temat to mnie oswieccie:eek:bo w sumie to by byla najlepsza opcja.

Hej kochane
Moj malzonek ma wydolnosciowe testy za 2 tygodnie bo niby serducho niezle ale
ma schudnac wiecej cwiczyc jesc zdrowo i palenie rzucic bo cisnienie wysokie i cos z zylami
wiec maz mi biega codziennie i juz sie nie smieje ze zielsko jjem ;) grzecznie pochlania rowniez

Z obywatelstwem jest tak jak beabea pisze niestety trzeba sie zdecydowac na jedno ewentualnie dzieci sobie zmienia po 18 :)

Hej
U Was tez tak wieje?? Ledwo dzis wozek utrzymalam.
Bylam dzis pierwszy raz na fizykoterapii. Myslalam, ze tam zasne:-) Laura grzecznie przespala ten czas w wozku, nawet raz nie steknela.
Wlasnie czytam Jezyk niemowlat. Powiem Wam, ze ksiazke czyta sie super i wiele rad sie sprawdza. Powoli niektore probuje wprowadzic w zycie. Nawet ostatnio Laura zasypia bez cycania i bez smoka (tfu tfu tfu zeby nie zapeszyc). Tylko nadal w naszym lozku:-p
Moze macie racje z tym obywatelstwem, bo dziecko mojej kolezanki, ktore ma dwa paszporty ma juz 7 lat:-D
Kathinka zdrowka dla meza.
Poziomeczka juz po wizycie u ortopedy?
Happy udanego wypoczynku w Polsce.

Milego weekendu

Czesc dziwczyny!!!
Moja niuska nie potrafi stac sama bez oparcia ale po drabince w domu malpka sie wspina.
Taka kochana sie robi mowi mamamama:-):-):-):-).
Odpoczelam w Pl bylo super:-).
Tylko ostatniego dnia bylam u dentysty i porazka ....wyrwala4 do aparatu ortodentycznego, leczyla kanalowo 7 z lewej i podciagla aparat(czyli ciaglo mi 6 przednich zebow nawet gryzc nie moglam) 2dni dochodzilam do siebie:no::baffled:, dzis juz w miare.

mb1 Tez czytalam te ksiazke ale albo ja za pozno dostalam albo po prostu mam za miekkie serce?!?! Trzeba jednak byc konsekwentnym, a kazde chrzakniecie nawet, to ja juz na raczki i przytulalam, no ale okres niemowlecy za nami teraz juz nie musze niuski tak na rekach nosic;-).
Co do obywatelstwa Inga ma Polskie to tez nie miala po kim miec niemieckiego.
Rozmawiamy w domu tylko po Polsku i nie mam obaw co do nauki niemieckiego,
nauczy sie nim sie zdaze obejrzec w przedszkolu chce ja poslac okolo2, 3 lat ....
juz musze zalatwiac pomalu to porazka z tymi miejscami.
Najgorsze ze nie wiem gdzie bedziemy mieszkac za te 2 lata i zalatwie narazie obok mnie w 2,a pozniej najwyzej bede ja dowozic.
Tez marze zeby kiedys zjechac a co t bedzie to sie okaze.

bea bea kathinka ....Chcialabym pojsc z mezem i mala na spacer gdzies w ladne miejsce taka sliczna jesien.....gdzie byscie polecily(moze byc nawet za Wiedniem)?

Hej
no wieje,wieje i to jak, na balkonie tyle lisci ze sie bawic mozna:-D
szybciutko nam ten tydzien zlecial.......
Wczoraj przy torcie i kawce i winku swietowalismy urodziny naszej Nikoli:tak:

Dziewczyny wracala ktoras z was z czerwonych wlosow z powrotem do pasemek blond?Juz pare miesiecy nosze na wlosach takie wlasnie kolory.Wczesniej mialam jasny balejaz a przeszlam na jednolity kolor zeby dac wlosom odpoczac od rozjasniania bo wysuszone juz byly a poza tym latwiej mi bylo nalozyc taki kolor w domu.Ale teraz juz pomalu mam dosc bo odrosty widac wyrazniej ,wiecznie przy myciu sie wyplukuje farba i zaczynam tesknic znow za dawnymi czasami;-)Tylko ciut ryzykowne i nielatwe to bedzie pewnie,co?

beabea: ja mialam krotko czerwone (w dodatku farba) ale szybko mi sie znudzily i znow chcialam miec blond- niestety farbowalam sama (rozjasniaczem) w domu i... przez jakis czas mialam swinkowo rozowe :-D:-D. Lepiej wiec nie ryzykuj i pojdz do fryzjera.

frania20: polecam Türkenschanzpark- sliczny, poza tym Lainzer Zoo...

mb_1: u nas na 14 pietrze to dopiero wieje ;-). Do Polski jade w niedziele, juz nawet sie spakowalam, zeby sobie jutro odpoczac przed wyjazdem, bo 18h (z przesiadkami!) troche meczy :eek:. Jeszcze nie wiem czy z mezem czy bez, bo on zawsze tak na ostatnia chwile...
Kathinka: ja tez zycze zdrowia dla meza.
Jestem ciekawa jak to u nas z obywatelstwem bedzie, W. jest Austriakiem, a ja nadal (mimo ze mnie wkolko przekonuja) pozostaje przy polskim... Przyszle ;-) dzieci beda mialy pewnie austriackie, a potem... moze do nich dolacze. :tak:

Lece zrobic sobie ciepla kapiel- dzis znow bylam na Mrs Sporty i juz widac efekty :tak:. Pozdrowienia i do uslyszenia za tydzien!!!

Hej mamuśki.

Pozwolicie ze się do waszego grona dołączę? Bo tak fajnie tu u was :-)
Mam na imię Sylwia , jestem mama 2 letniego łobuza i zona zwariowanego faceta. Mieszkamy w 19 Bez. ale jak dobrze pójdzie to wiosna przeprowadzimy sie do Perchtolsdorfu.

Co do obywatelstwa to dziecko moze miec podwoje obywatelstwo, po obydwojgu rodzicach( nie mam pojecia jak bedzie to poprawnie) a wieku 18 lat musi sie na jedno zdecydowac. Moj Gabriel ma polskie i austriackie, najpierw dostał polskie a potem Austriacy sami mu dali austriackie.

Pozdrawiam

reklama
hej dziewczyny!!
czytam was caly czas ale ostatnie tygodnie jakis straszny zapierdziel mam i siedze glownie przed kompem i prace pisze! :dry: Tak wiec czytac czytam ale nie odpisuje, hihi

witamy nowa kolezanke, milo, milo!:tak: Prosimy o wiecej informacji o Tobie, ile jestes juz w Wiedniu, co robisz lub robilas, lub bedziesz robic :-p zawodowo i takie tam. Juz kilka dziewczyn tu bylo, przedstawilo sie i nigdy nie wrocilo... Mam nadzieje, ze Ty zostaniesz juz z nami :tak:

Beabea, ja bym na twoim miejscu poszla do fryzjera porpostu. Bo takie eksperymenty nie koncza sie dobrze...:-p;-)

z tym obywatelstwem to ja nie wiem... Myslalam, ze jest tak, ze jesli jedno z rodzicow jest Austriakiem i sa malzenstwem to dziecko dostaje automatycznie austriackie (jak w przypadku mojej Maji) i moze dostac rowniez polskie, ale to jak sie pojdzie do ambasady i wystapi o nie. Nie ma co tutaj dyskutowac, trzeba sie porpostu w ambasadzie dowiedziec i sie bedzie wiedzialo :-)

Kathinka, zdrowka dla meza... Kurcze jak tak nas czytam to zdaje sobie sprawe, ze kurcze latka leca... Masakra! a ja sie czuje taka mloda a to juz za pol roku 30-tka! A mazus 37!!! Matko!

happy, udanego pobytu w polsce i krotkiej podrozy zycze!!!! i wracaj szybko do nas!

mb_1 jeszcze nawet nie zdazylam sie umowic do tego ortopedy. Jutro napewno zadzwonie. Ach.... Do gina tez musze i do dentysty.... Kiedy ja mam to wszystko zrobic, nie mowiac juz o odwiedzeniu tych wszystkich lekarzy, czyli jazdy tam i z powrotem! Do konca listopada musze prace oddac juz napisana... wiec mam teraz tak zwany motorek w pupie!!!!:shocked2::happy2:

franiu, twoja mala to naprawde szybki bill! Ale tez fajnie, przynajmniej mozesz juz cieszyc sie z jej postepow. Ja to wszystko jeszcze mam przed soba. :tak:
Jesli chodzi o zlobek, to napisze w nastepnym poscie bo teraz musze spadac...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry