Czes Dziewczyny.
Ja bylam w tamtym roku na chorwacji na waspie Rab i bylo ok tylkoo duzo ludzi.ale plaza piaszczysta a na tym mi najbardziej zalezalo bo Bruno mial 1,5 roku.
Maxmama do niedawna sama tak myslalam i chcialam szukac plazy piaszczystej dla dzieciakow w Chorwacji.Ale czytajac forum i doswiadczenia innych podroznikow zmieniam zdanie

Zobaczymy jak to u nas w praktyce sie sprawdzi...
Tez bylismy na Rab-ie(Lopar)jeszcze bez dzieci i co do tej plazy piaszczystej to bym dyskutowala.Na pewno nie byla ona taka typowa jak sobie nad Baltykiem mozna wymarzyc,raczej tak schodzona ze az ubita i nie pierwszej czystosci delikatnie mowiac ten piasek byl.
A ponizej wybralam tylko niktore z przekonujacych mnie wypowiedzi.
Tam zreszta gdzie mamy byc to plaza bedzie drobnozwirkowa.
Zrszta Chorwacja nie slynela by z tak czysciutkiej wody gdyby plaze byly piaszczyste,to wlasnie kamienie robia swoje i nie ma sie co nastawiac na takie mieciutkie plaze.;-)
Zreszta oto te wypowiedzi:
"Małe własne spostrzeżenie - nie upieraj się nad piaszczystą plażą. Też kiedyś na to stawiałem, ale po pierwszej wizycie w Chorwacji na plaży żwirowej zaraz odczułem walory. Wymienię kilka: nie nosisz ze sobą kilogramów piachu, w aucie i domu czysto, krystaliczna woda ponieważ nie mąci jej piasek i darmowy masaż stóp (tylko 1 dnia używałem butów, potem do końca już "na bosaka"). Moje dzieciaki świetnie się bawiły kamykami. "
"Zgadzam sie z PETERENZO, żwirkowo - kamieniste plaże są naprawde fajne. A dzieci też napewno znajdą sobie jakąś zabawe z kamykami, mój synek uwielbiał budować piarmidy, i wyszukiwać ciekawych kamieni, które oczywiście wszystkie chciał zabierać do domu. W żwirku tez można kopać i coś budować, a dla rodziców masaż stup poprosru rewelacja.
No i nie ma tego piachu co ciagle przykleja sie do całego ciała i potem go pełno wszędzie.
No i woda jest dużo ładniejsza, ma piękny kolor i jest bardzo krystaliczna super do nurkowania."
"Nie ma co, plaże kamyczkowe mają też swoje zalety oto kilka z nich:
- maluszki zawsze mają czyste rączki zawsze gotowe do jedzenia i picia
- nie ma to jak kamyczki rzucane do wody
- babeczek się nie ulepi ale wodę można poprzelewać
no i zabawki się w piasku nie zakopią
- no i jak berbecie będą biegać to nie zarzucają siebie i nas piaskiem po oczach "