reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Austrii

Wrocilismy z Polski, Kuba Ochrzczony, tylko ze ja glupia bedąc w Urzedzie Gminy chcialam wyrobic małemu pesel, wszystko super wydrukowali mi akt urodzenia polski i europejski ale na samym końcu zażądali geburtsurkunde oryginalu, mowie ze nie moge go dac a oni ze musze bo na tej podstawie wypisuje sie polski, i co ja mam teraz zrobic jak oddalam geburtsurkunde a jeszcze rodzinne nie załatwiione w Finanzamcie i Kinderbetreunungsgeld, czy europejski akt tutaj w Wiedniu przejdzie czy nie?bo jak nie to musze jechac do Polski i poprosic zeby mi wydali ten oryginal austryjacki na pare dni choc nie wiem czy wydadzą , martwie sie dziewczyny...

reklama
Elzbieta1986 Ja mam miedzynarodowy Akt Malzenstwa i byl wszedzie chonorowany, mysle, ze z Aktem Urodzenia bedzie podobnie - w koncu po to one sa. Moze zadzwon i zapytaj, szkoda Twoich nerwow...

A ja zadam moze i glupie pytanie, no ale coz: w jakim celu wyrabialas w Polsce pesel i Akt Urodzenia :confused2:

Kurcze blade, niech ktos powie mojemu kurczaczkowi, zeby sie wyklul :rofl2:

Elzbieta1986 ciężka sprawa, niestety nie wiem co poradzić... Ale wydaje mi się, że będzie tak jak pisze Maryńka, nie powinno być z tym problemu. Ja mam np tłumaczenie aktu małżeństwa, nie taki międzynarodowy i też wszędzie normalnie przyjmują.

Maryńka oj to widzę, że Twojemu synkowi się nie spieszy na ten świat :p Z tego co pamiętam to miałaś termin na koniec marca? Co do Twojego pytania to my też będziemy wyrabiać pesel Malcowi, póki co siedzimy w Austrii, ale nigdy nie wiadomo co tam się w przyszłości wydarzy, wolę żeby miał od razu :)

Chciałam się pochwalić, że w Polsce skompletowaliśmy już wyprawkę do końca i teraz na spokojnie możemy czekać na przyjście synusia na świat, jeszcze niecałe 6 tygodni :)

Vixen a ty tez jeszcze w dwupaku, a troszke sie balas wczesniejszego rozpakowania... popatrz jaka bedzie niewielka roznica :happy: Gratuluje skompletowanej wyprawki, ciekawe ile rzeczy nam zabraknie :-D haha...

nie wiem czy zle doczytalam, ale wydawalo mi sie, ze w Ambasadzie mozna wyrobic PESEL - stad moje niemadre pytanie. Pewnie za niedlugo sie dowiem :-)

vide: Informacja w sprawach paszportowych

Uwaga: do wniosku o wydanie paszportu musi być wpisany numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL). Numer ten (11-cyfrowy) jest wpisany w dowodzie osobistym. W przypadku braku numeru PESEL możliwe jest wystąpienie o jego nadanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji za pośrednictwem konsula. Dopiero po nadaniu numeru PESEL możliwe będzie przyjęcie wniosku o paszport.

Dziewczyny pesel mozna zalatwic przez Ambasade(ja osobiscie zalatwialam PESEL dla corki przez Ambasade bo w Polsce nie chcieli mi wydac nr.PESEL) ale jezeli nie ma sie PESEL to nie mozna wyrobic paszportu na 5 lat tylko tymczasowy i trzeba co roku wyrabiac nowy to lepiej zalatwic PESEL i wyrobic paszport na 5 lat.Pozdrawiam.

maryńka o no właśnie to samo czytałam, że PESEL można wyrobić w Ambasadzie, więc chyba zrobię tak jak Wikiniki, choćby właśnie ze względu na paszport :)

Hehe no na szczęście Mały nie wyszedł wcześniej, a nie powiem, trochę się obawiałam pobytu w Polsce :p Teraz już na spokojnie mogę czekać, przed porodem nigdzie się nie ruszam ;) Faktycznie będzie mała różnica, będziemy miały dzieciaczki niemalże w tym samym wieku :) Byłaś może w szpitalu? Bo mi powiedzieli, że jak do dnia porodu jeszcze nie urodzę, to w ten wyznaczony dzień mam zgłosić się na badania, a Tobie już chyba minął termin? Uparciuszek mały, może czeka na cieplejsze dni, w brzuszku u mamy mu cieplutko ;)

Hej Dziewczyny
Także mieszkam w Wiedniu i w styczniu pojawil sie na swiecie nasz synus, podczytuje Was juz dluzszy czas ale, jakos brak weny by cos skrobnac :D
Elzbieta1986 w urzedzie w ktorym wyrabialiscie akt urodzenia mozesz wyrobic takze duplikat i on bedzie akceptowany wszedzie, kosztuje chyba 25€ o ile dobrze pamietam, my na wszelki wielki bralismy jeszcze 2 kopie.

dziecko jest obywatelem Polski wiec powninno miec Pesel, tak wiec poszlam do urzedu wyrobic bo w Polsce bede nastepnym razem hoho czasu, pozatym mlody ma paszport tymczasowy a chce wyrobic na 5 lat wiec musze miec pesel.
Dahlinea dzieki Ci pomoglas mi, mamy jeszcze austryjacki odpis w wielu jezykach wiec moze to przejdzie, ale i tak musze wyrobic duplikat aktu urodzenia bo to musi byc tak na wszelki wypadek, pozdrawiam:)

Dziewczyny jak to jest z tymi paszportami, bo przyznam, że jak wyrabialiśmy tymczasowy, to się o 5 letni nie pytaliśmy. Znajoma mówi, że do 5 roku można wyrobić tylko tymczasowy, ważny przez rok, czyli niby co roku trzeba latać po następny (wszyscy mi znani Polacy z okolicy tak robili).
Czy jeśli będziemy mieć pesel Erika, to możemy mu wyrobić 5 letni paszport zanim młody skończy 5 latek?

W sobotę mamy chrzciny małego, z nadzieją patrzę za okno, oby pogoda była lepsza nisz dotychczas (słoneczko dziś świeci, więc może wiosna w końcu zawita?). Oczytałam się tematów dotyczących chrztów (jestem ateistką, od ponad 10 lat nie w temacie sakramentów) i jestem trochę w kropce, bo ksiądz wpadł na genialny pomysł, że będę śpiewać w kościele. Mąż (zapalony chrześcijanin) się pochwalił, że za młodu byłam w chórze (dobrze powiedziane - byłam, nie śpiewałam, moja matka jest fanatyczką kościelną, która za włosy ciągała mnie do kościoła) i nie wiem czy ksiądz mnie kijem nie pogoni jeśli odmówię tego śpiewu. Nie byłam na rezerwacji terminu (mały był chory) i teraz zostałam z ręką w nocniku, bo chciałam normalną spokojną ceremonię, a trafił się nam ksiądz, który chce zrobić chyba chrzest stulecia (mężowi coś wspominał o kwiatach, śpiewach).
Wiem, jestem okropną matką, bo to chrzest mojego dziecka, ale wolę cichą i małą ceremonię (mąż, ja, Erik, dziadkowie i chrzestny), mam straszne wspomnienia związane z kościołem (także z księdzem, który niestety lał dzieci jeśli były niegrzeczne - wiercenie się, bo chce się siusiu też za takie uważał). Pomijam fakt, że małemu wyrzynają się 3 zęby i jeśli przez 30 minut nie ryczy to już jest cud.

reklama
aniag78 bez numeru pesel mozesz wyrobic tylko paszport tymczasowy na 12 miesięcy czyli rok, żeby wyrobic paszport na 5 lat dziecko musi posiadac pesel, mozesz sie starac o niego tutaj w Wiedniu lub w Polsce. My narazie mamy tymczasowy ale bedziemy wyrabiac na 5 lat.

ps. mnie by nigdy nikt nie namowil do spiewu w kosciele...mimo ze jestem wierząca :) powodzenia z przygodtowaniami do Chrztu.

Do góry