wweerraa13@wp.pl dla mnie to forum też jest wybawieniem, w sierpniu stuknie dwa lata jak jestem w Wiedniu i w wielu sprawach byłam jeszcze zielona, a tu dużo rzeczy mogłam się dowiedzieć

Rodzę w Göttlicher Heiland, 17. Bezirk. Ty już w zasadzie na wylocie jesteś, ja mam termin na 13.05.
Maryńka dziękuję za namiary!
Z tego co piszecie to w większości szpitali robią te pierwsze badania maluszków, liczę na to, że i w 'moim' tak będzie i że później mnie pokierują co i jak...
ola8806 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Ty chyba też chodziłaś do Miechowieckiego? Miałaś może pod koniec ciąży robione badania na obecność paciorkowców w pochwie? Trochę udzielam się też na innym forum, z tymże polskim i są tam inne 'majowe mamusie' i wszystkie mają to badanie. Jutro mam ostatnią wizytę (tzn chyba ostatnią, przynajmniej według MKP) i nie wiem czego się spodziewać, ani razu nie miałam badanej szyjki ani nic, jak dla mnie to on robi tylko tyle co musi wpisać w MKP i tyle. Nie wiem, może jestem przewrażliwiona, ale jak porównuję wizyty koleżanek to one zawsze mają full zestaw na każdej wizycie, czyli USG, badanie ginekologiczne, co miesiąc krew i mocz itd itd. Dlatego zawsze jak jestem w Pl to idę sobie prywatnie do gina i przynajmniej ostatnio się dowiedziałam ile mały waży i że szyjka mocno trzyma, a tak to nawet bym nie wiedziała...
No i właśnie, skoro jutro mam piąte badanie z Mutter-Kind-Pass, takie bez USG, to potem do porodu już nic?