Vixen jaki ten swiat jest maly!!! Rodzice mieszkaja na "szostce". Co do Genossenschaft: sa w sumie 3 opcje wynajem; wynajem z opcja wykupu (po 10 latach) i wykup na wlasnosc. Ja mam mieszkanie z Migry z opcja wykupu po 10 latach. Roznica miedzy pierwszym a drugim wariantem jest w wysokosci wkladowego. Tu masz liste z Genossenschaft na terenie Wiednia:
Genossenschaften in Wien - HEROLD.at
U nas jest tak, ze mozna wypelnic formularz z interesujacym Cie metrazem i wedlug kolejnosci zgloszen bedzie dane mieszkanie przydzielane. Obecny wynajemca nie moze polecic kogos jak sam sie wyprowadza. Nawet mieszkajac juz w danym bloku nie ma sie pierwszenstwa przy zamianie mieszkania np na wieksze. Niestety nie orientuje sie czy taka procedura obowiazuje we wszytkich Genossenschaft.
Moim zdaniem najlepiej zapisywac sie na obiekty w budowie. Wiadomo, trzeba z rok czekac na mieszkanie, ale szansa na dostanie jest wieksza. Ja wchodzilam na strony internetowe poszczegolnych GEnossenschaft i zapisywalam sie na interesujace mnie obiekty. Potem jak sie zalapalam na dany projekt to przysylali mi szkice z dostepnymi mieszkaniami i moglam sobie wybrac jakie mi sie podobalo. Potem trzeba bylo podpisac umowe i od razu wplacic wklad. Umowe podpisalismy w kwietniu, a klucze dostalismy na poczatku grudnia. Mozna oczywiscie zapisac sie do dowolnej liczby Genossenschaft.
Ola niestety z prywatnymi nie pomoge. Wiem, ze czasem w derStandard sa ogloszenia, ale te mieszkania schodza jak na pniu. A ceny sa przewaznie astronomiczne! Ja za nasze mieszkanie od prywaciarza musiala zaplacic jakies 1200€, a my placimy 570€. Jezeli macie jakies oszczednosci to naprawde polecam Genossenschaft z opcja wynajmu.
Ela my obowiazkowo na plac zabaw. Kolo Luftburg w Prater pieknie wyremontowali plac zabaw.
Mokito wspolczuje przezycia, ale najwazniejsze, ze smyk w porzadku. Przykro z powodu pracy. A Ty tak szybko chcesz wrocic do pracy? Ja tam wzielam pelne 2 lata Karenz.