reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Austrii

mb1:-)To tak jest jak sie pisze i karmi cycem ..

Sms od poziomeczki "Maja urodzila sie 17.04 o 12.21 4030g i 53cm. Jeszcze jestesm y w szpitalu
bo ma zoltaczke i malo je. Ale poza tym jest slodkai piekna."

reklama
Suuuper!!! :-D
Ja tylko na chwilke wpadlam... pracy mnostwo, ale jutro robie sobie wczesniej przerwe... na Womans day! :-) ide na zakupy...
milego dnia dziewczyny!!!

POZIOMECZKA
wielkie gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wreszcie sie doczekaliscie!
Maja duza dziewczynka-niech sie zdrowo chowa i przynosi wam wiele radosci......
Oczywiscie czekamy na relacje i fotki malutkiej
:tak:
Jeszcze raz wszystkiego naj.....

Poziomeczka wielkie gratki:-D
Happy wlasnie zobaczylam twoja sygnaturke i link. Wiesz, ze my sie juz znamy z innego forum:-D

mb_1: zaraz zaraz... St.Pöten, 4 lata w Austrii...hmmm Karolcia??? To Ty???

frania20: widzialam przed chwila na nk Twoje ostatnie zdjecie. Fajna fryzurka. Slicznie wygladasz. Do jakiego fryzjera w koncu poszlas? Drogo bylo?

happy - zgadza sie:-D
Orientujecie sie jak to jest z tymi urlopami wychowawczymi? Dla mnie wciaz Karenz to czarna magia.
Wiem, ze po tych 16 tygodniach (8 przed i 8 po porodzie) moge sobie wybrac jeden z 5 modeli, ale ja bede chciala wczesniej wrocic na pare godzin do pracy i tu sie zaczynaja schody. Wszedzie jest napisane, ze jak jestem na Karenz to moge dorobic ok 300€. A przy tych modelach o Kinderbetreungsgeld jest napisane, ze mozna dorobic rocznie ok 16000€. To jak to w koncu jest?
A ja mam dzis od samego rana lenia. Rano nie moglam sie dobudzic, a teraz czeka mnie calusienki dzien w pracy. Dobrze, ze jutro juz piatek:-p
Milego dnia Wam zycze

mb_1: wow! Gratuluje! Jak ogladalam niedawno (czas szybko leci ;-)) Twoje ostatnie zdjecia to jeszcze z plaskim brzuszkiem chodzilas. :-D Jakos do tej pory nie udalo nam sie spotkac, ale moze w przyszlosci... :-)

A co do Karenz i mozliwosci dorobienia... ehh moj doradzca podatkowy juz wszystko zaplanowal, my tylko na dzidzie czekamy ;-)...
Od tego roku jesli zdecydujesz sie na jeden z trzech modeli 30+6, 20+4 lub15+3 to mozesz dorobic sobie max. 60 % ostatnich zarobkow, min. ale 16.200 euro w roku, nie ma miesiecznych ograniczen (liczy sie rok). Tu masz linka z kalkulatorem na obliczenie swojej granicy KBG-Online-Rechner Zuverdienst.
Co do ostatniego modelu Karenz napisze jak wroce z zakupow! Milego dnia!!!!

Happy mam nadzieje, ze w koncu jakos uda nam sie spotkac na tej umowionej od dawna kawce:-)
Co do Karenz- ja nie rozumiem tylko tego czemu pisza raz ze mozna dorobic ok 300 euro, a jak szukasz o Kinderbetreungsgeld to dopiero wtedy dostajesz te modele. Ta stronke, ktorej link podalas juz znam. Troche czytalam na poczatku ciazy, zanim powiedzialam w pracy:-D Teraz zastanawiam sie jak mam napisac podanie:-) Czy jak wpisze podanie o Karenz to bedzie to rownowazne z tym, ze do Kinderbetreungsgeld bede mogla dorobic to min 16200€ rocznie czy 300 miesiecznie? Mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi:baffled:
No coz dzisiaj idziemy wreszcie rozliczyc podatek :zawstydzona/y:to od razu zapytam o to doradcy.

mb_1: z tego co wiem, to te 366,33 euro miesiecznie to jest brutto, a te 16200 to ani brutto ani netto... :baffled:. I te 366,33 euro to tylko w wypadku geringfügige Beschäftigung (firma moze Ciebie zatrudnic na takich warunkach)... hmm, ale te 16200 to skad?... daj znac jak cos sie dowiesz, bo mi juz tez sie poplatalo... :-D

reklama
Witam porannie,
nie dowiedzialam sie za duzo. Bylam w AK i pani mi powiedziala, ze Karenz to Karenz, a Kinderbetreungsgeld to Kinderbetreungsgeld :-D Hmmm i badz tu madry. Pani w ogole byla zdziwiona, ze chce tak szybko wrocic do pracy:szok: Jej slowa:Matka to powinna z dzieckiem zostac w domu minimum 2,5 roku. A ja jesli wszystko bedzie dobrze, chce od stycznia pracowac pare godzin. Tym bardziej, ze szef sie zgadza zebym pracowala z domu.
Dostalam tylko jakas broszurke. Jak wreszcie dojde o co w tym chodzi, to na pewno napisze.
Jedyne czego sie wczoraj waznego udalo mi dowiedziec, to to ze podczas Mutterschutz nie moge nawet palcem kiwnac w naszym sklepie internetowym. Mimo, ze jest to dzialalnosc tylko na mnie i nie mam zadnych pracownikow wszystko bedzie musial robic moj maz :-p. Mi nawet nie wolno wydrukowac rachunku.
A tak w ogole, to WRESZCIE PIATEK. Zycze Wam udanego weekendu! Ja pewnie zajrze dopiero po niedzieli.

Do góry