reklama

Mamy z FRANCJI!

no zgadza sie aczolwiek ja kiedys mialam taka nauczycielke we France Langue w czasach 1998/1999 dosc dawno co prawda, ktora nas uczyla niektorych takich slow. ale w tamtych czasach to ani sie smieszne ani wulgarne nie wydawaly bo po prostu co drugi uczen polowy nie rozumial:)

reklama
Co sie dzieje z ta pogoda:/ ten brak slonca wykancza..... Patrze na pogode i nie moge uwiezyc! 10c pod koniec maja i deszcze :((

Podniosę Wam ciśnienie i napiszę, że u mnie takie słońce, że na raka prawie się spiekłam dzisiaj :-D ok już się nie przechwalam... a tak serio to przykro mi, że lata nie macie.. :-(

Yasemin.....przestan!!!!!!!:wściekła/y:

znacie jakies sposoby na afty w buzi , moja corka ma jedna kolo zeba, i bardzo bolaca, jesc nie moze, a w aptece babka mowi ze sa kremy ale od 6 lat! narazie plucze jej buzie takim plynem ...ale zmian nie widac.

milego dnia!!!

Yasemin.....przestan!!!!!!!:wściekła/y:

znacie jakies sposoby na afty w buzi , moja corka ma jedna kolo zeba, i bardzo bolaca, jesc nie moze, a w aptece babka mowi ze sa kremy ale od 6 lat! narazie plucze jej buzie takim plynem ...ale zmian nie widac.

milego dnia!!!

ok ok już suwak na buzie ;)

Ja tylko mini płyny w kulce znam, a dla dzieci wyczytałam, że płukanie jamy ustnej naparem z szałwii.
Afty u dzieci | parenting.pl

"Żeby zmniejszyć ból podczas jedzenia, należy karmić dziecko produktami rozdrobnionymi, kaszkami, grysikiem; nie podawać mu nic kwaśnego ani słonego.
Możemy płukać buzię naparem z szałwii, rumianku albo płynami odkażającymi (septosanem, dentoseptem). Skuteczny jest również aphtini tantum verde w aerozolu."

Na innym forum mamy pisały o przykładaniu czosnku... ale to pewnie szczypie strasznie i śmierdzi na dodatek, więc zależy od dziecka

Ostatnia edycja:
Tak tu piszecie o pogodzie, a ja teraz 5 dni w PL byłam i podobno miało być ślicznie, słonecznie, a był tylko 1 dzień ładny. Jak wyjeżdżałam wczoraj to wprawdzie było w miarę ciepło na sandałki i tak się ubrałam, wysiadam na lotnisku już w Paryżu i zamarznąć w tych sandałkach można było ;)

A poza tym jestem poirytowana, bo przesunęli mi wizytę u lekarza w szpitalu :/ A ja już dawno powinnam dostać zaświadczenie dla pracodawcy o ciąży i do załatwienia wszelkich innych spraw! Ciągle tu pod górkę.

I mam jeszcze pytanko, czy orientujecie się może jak tutaj jest ze zwolnieniem lekarskim w czasie ciąży, to znaczy chodzi mi dokładnie o to, czy będąc na takim zwolnieniu mogłabym np. pojechać do Polski, czy musiałabym siedzieć tu na miejscu?

Yasemin dzieki..bylam u dentysty dala mi dla malej jakas masc .

areaksa ja tez w ciazy ale nie pracuje wiec nie wiem jak to jest , ale mysle ze mozesz sobie pojechac gdzies...

Ja cierpie, cierpie bardzo:no::no::no: boli zab!!! bylam u dentysty, koronke zalozyla, mowi moze potem bolec troche, ale nie az tak!!!! ide sie polozyc bo chyba padne, do tego 760 euro...

reklama
Areaksa trudno powiedziec. Ja bylam na zwolnieniu lekarskim w ciazy i nigdy nikt mnie nie kontrolowal. Ale w moje zwolnienie bylo dosc trudne do zakwestionowania: ciaza wysokiego ryzyka: po wielu latach in vitro i tragicznym przedwczesnym porodzie w przeszlosci. Nie wiem jakie masz to zwolnienie. Jesli napisza ze masz byc w domu i lezec to mozesz miec kontrole.Jesli masz zwolnienie aby odpoczac z zezwoleniem na wychodzenie z domu (na zwolnieniu sie zaznacza czy masz siedziec w domu, czy tez nie) to kontroli raczej nie bedziesz miala,natomiast jesli to zwolnienie bedzie trwac dlugo, to mozesz byc wezwana przez secu. Ogolnie rzecz biorac Secu kontroluje najczesciej jesli zwolnienia sa czeste, dlugotrwale albo lekarz nie uzasadnil na zwolnieniu dostatecznie powodu zwolnienia. Trudno na 100% przewidziec czy beda Cie kontrolowac.
Wiem, ze istnieja formularze zwolnienia lekarskiego, ktore pozwalaja na wyjazdy, np opcja "départ province autorisé" (np jak ktos np ma depresje i chce jechac na wies do rodziny) musialabys pogadac z lekarzem przy wystawianiu zwolnienia, zeby Ci cos takiego zaznaczyl...wtedy moglabys jechac bez stresu
Na macierzynskim natomiast mozesz sobie jechac gdzie chcesz...

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry