reklama

Mamy z FRANCJI!

A nie bedziesz w polcse niedlugo? tam zawsze taniej bilety na wizzair wczesniej wyjup sa po 30 eur nawet .Ja tak jedze na moje kotrole po korecie Myopie do wroclawia. zawsze szukam tych tanich biletow i maly bagaz podreczny ( bo ten wiekszy juz kaza placic) i lece zawsze taniej a przy okazki weeked w rodzinie)

reklama
czesc Areaksa ja tez poczatkujaca na blogu przynajmniej:o bo mama juz podwojna jestem:) od 97 roku we francji mieszkam i pracuje maz moj nawetw samu przez pare lat pracowal i tego co wiem to ciaza nie jest tak samo traktowana jak w Polsce . slusznie czy nie nie wiem, ja musialam do konca praktycznie za biurkiem siedziec, (pod koniec ciazy przychodzilam w dresie i trampkach bo mialam dosc, za biurkiem sie nie miescilam, do telefonu nie siegalam bo brzuch przeszkadzal ... ale nic z druga ciaza podobnie tylko , ze wzialam ze 2 tygodnie "patologiczne" co masz prawo wziasc 2 tyg przed urlopem macierzynskim. Natomiaast w Posce , siostra moi mowila, bratowa i masa kolezanek z liceum, ze nawet w 2 gim miesiacu ciazy mozesz juz byc na zwolnieniu i juz nigdy nie wracac do pracy!!! nie mowiac juz o "kupowanie cesarskich ciec!!! a we Franji dla porownania ciaza jest uznana diopiero po 3 miesiacu. A na cesarke za pieniadze to nikt sie nie zgodzi.
A co do zwolnienia to zawsze jest zaznaczone na zwolnieniu czy wyjcia dozwolone i w jakich godzinach itp jak bedziesz u lekarza to sprawdz co ci wypisuje. A ze sprawdzaniem to zgadzam sie kolezanka , ze sprawdzaja ty ch notoryczznych raczej. Moj maz mial wypadek przy pracy jak pracowal w SAMU wlasnie , spadl ze schodow w jakim budynku w 93 gdzie w nocy nawet swiatla nie bylo i sie stalo. Sciegna w kolanie popekane musial byc operowany, niezdolny do pracy w zawodzie i dosc dlugo na zwolnieniu ale nigdy nie kontrolowany. A wychodzil i wujezdzal z nami nawet do polski.
A w ktorym misiacu ciazy jetes dokladnie? Jesli chodzi o pracodawce to nie ma prawa , zeby Cie zmuszalo o mowieniu o ciazy , przynajmniej na poczatku . A jecji Chodzi o Caf czy SECU to dopiero po 3 mieciacu i z zaswiadczeniem lekarza uznaja ciaze. A cAF i tak zwroci pieniazki nawet jak pozniej zdeklarujesz to sie nie martw:) Clopiec czy dziewczynka? moze jeszce za wczesnie? pozdrawiam

Nie gadaj jest pieknie, slonaca brak ale chociaz nie pada i mozna pranie na dwor wywiesic:) zartuje mnie tez ta szarosc dobija ale chociaz przestalo padac:) jakos trzeba sie pocieszac :) pozdrawiam

Yasemin

nie denerwuj zdesperowanych!!!! u mnie choc dzis nie pada ale wciaz szarowa jest... potrzebuje slonca!!!! ty z vendée jestes , ze masz inna pogode niz my tutaj?

Pogoda tak...ja jade na maly wypad na festiwal ogrodow w chaumont sur loire i sie pakuje...szaliki i czapki...welniane sweterki...ocieplane buty...welurowe pidzamy dla synka..parasole......bleeeeee.....

Zoe - proszę bardzo. To super, że mała ma już maść. Tylko tobie teraz oby szybko przeszło, bo jak ząb boli to ma się ochotę pozabijać albo przynajmniej pobić wszystkich w pobliżu...

Krapyka - ...a ile ostatnio kazałam Ci zatankować benzyny, jak byś chciała do mnie wpaść ??? Chyba ktoś tu zakochany jest... :) Nie dziwię się bo maj to miesiąc zakochanych właśnie :-) ;)

Pogody mi każda z Was pozazdrościła !!!

... dzisiaj to u mnie były 4 pory roku... rano słońce, potem deszcz (bez kurtki nie wychodź brrr !!!), następnie słońce (tylko na krótki rękaw szło wytrzymać!!! ), później wiatrzysko, że ledwo się szło, a na koniec znowu słońce :-D od rana maszeruję z reklamówką i na zmianę raz wyjmuję sweter i kurtkę, a raz chowam, okulary przeciwsłoneczne zakładam i zdejmuję, parasolkę rozkładam i składam :eek: normalnie jaja jak berety !!! :-D

Ostatnia edycja:
Krapyka: Pytam o zwolnienie, bo ja pracuję w hotelu jako pokojówka. Praca jest nie oszukujmy się dość ciężka, bo 16 pokoi, do tego podawanie śniadań, noszenie towaru kiedy przyjdzie dostawa. Ogólnie dużo też dźwigania, a to jakiś fotel przenieść, a to łóżko(!), tym bardziej, że moja szefowa wykorzystuje do granic możliwości, często też wychodzę później z pracy, czasami to 15-20 minut, niby nie dużo, ale jakby tak pozbierać... a kasy za to nie dostaję.
Dlatego sama nie wiem jakby to było ewentualnie ze zwolnieniem.
A jestem w 23 tygodniu ciąży, tak przynajmniej wyliczył mi ginekolog w PL. Więc już po połowie ciąży. Niestety płci jeszcze nie znam. No i też denerwuję się tą wizytą w szpitalu, bo już powinnam raczej mieć to wszystko pozałatwiane...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry