czesc Areaksa ja tez poczatkujaca na blogu przynajmniej

bo mama juz podwojna jestem

od 97 roku we francji mieszkam i pracuje maz moj nawetw samu przez pare lat pracowal i tego co wiem to ciaza nie jest tak samo traktowana jak w Polsce . slusznie czy nie nie wiem, ja musialam do konca praktycznie za biurkiem siedziec, (pod koniec ciazy przychodzilam w dresie i trampkach bo mialam dosc, za biurkiem sie nie miescilam, do telefonu nie siegalam bo brzuch przeszkadzal ... ale nic z druga ciaza podobnie tylko , ze wzialam ze 2 tygodnie "patologiczne" co masz prawo wziasc 2 tyg przed urlopem macierzynskim. Natomiaast w Posce , siostra moi mowila, bratowa i masa kolezanek z liceum, ze nawet w 2 gim miesiacu ciazy mozesz juz byc na zwolnieniu i juz nigdy nie wracac do pracy!!! nie mowiac juz o "kupowanie cesarskich ciec!!! a we Franji dla porownania ciaza jest uznana diopiero po 3 miesiacu. A na cesarke za pieniadze to nikt sie nie zgodzi.
A co do zwolnienia to zawsze jest zaznaczone na zwolnieniu czy wyjcia dozwolone i w jakich godzinach itp jak bedziesz u lekarza to sprawdz co ci wypisuje. A ze sprawdzaniem to zgadzam sie kolezanka , ze sprawdzaja ty ch notoryczznych raczej. Moj maz mial wypadek przy pracy jak pracowal w SAMU wlasnie , spadl ze schodow w jakim budynku w 93 gdzie w nocy nawet swiatla nie bylo i sie stalo. Sciegna w kolanie popekane musial byc operowany, niezdolny do pracy w zawodzie i dosc dlugo na zwolnieniu ale nigdy nie kontrolowany. A wychodzil i wujezdzal z nami nawet do polski.
A w ktorym misiacu ciazy jetes dokladnie? Jesli chodzi o pracodawce to nie ma prawa , zeby Cie zmuszalo o mowieniu o ciazy , przynajmniej na poczatku . A jecji Chodzi o Caf czy SECU to dopiero po 3 mieciacu i z zaswiadczeniem lekarza uznaja ciaze. A cAF i tak zwroci pieniazki nawet jak pozniej zdeklarujesz to sie nie martw

Clopiec czy dziewczynka? moze jeszce za wczesnie? pozdrawiam