reklama

Mamy z FRANCJI!

JOSEPHINE - ja jestem mgr romanistyki. najpierw studiowalam 3 lata w nauczycielskim kolegium jezyka francuskiego -wszystkie zajecia po francusku , egzaminy itp, praca dyplowoa z literatury francuskiej, potem licencjat, potem uniwerek dwa lata praca mgr . zajecia tez po francusku wszystkie.

a co doltieratury francuskiej to uwielbiam v.Hugo, a z nowoczesnych A.MUSSO. wszystkie ksiazki pochlonelam jego.

reklama
hej

dziulka : tez Hugio lubie.... ale ile lat sie do nedznikow szykuje to nie wiem... zawsze odloze na pozniej, bo znajde jakas ksiazke na od zaraz, krotsza, mozliwa do przeczytania z 2ka dzieci...
a z innej beczki niekoniecznie francuskiej, to jeszcze lubie ksiazki psychologiczne. z dzialu pedopsychiatrii, ale nie tylko.

a u mnie dzis wielkie pakowanie ... az mi ciarki przechodza na sama mysl o podrozy i o 3 dniach w tym domku wakacyjnym w centrum cos a la camping czy cos... wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze moje dziecko wybudza halas, nie moze zasnac jelsi jest halas ( np krzyczace, bawiace sie dzieci...)... Chce zeby juz byl poniedzialek... Goscie niech odjada... to sie pokoje zwolnia i pojdziemy sobie spokojnie do tesciow, w absolutna cisze!!! Dom otoczony lasem, jeziorkiem i wokol 44ha! Na cywilizacja ( wioseczke ui koscilek) jets widok z gory, na nie wiem ile km...À le na pewno troszke trzeba by bylo isc zeby dojsc do bram village'u :) marzenie :)

Josephine- zazdroszcze, ze mozesz wyjechac do tesciow, jeszcze w tak piekne miejsce! Ty sie tak nie stresuj tym wyjazdem:) jakos to bedzie! 3 dni zleci szybciutko, nawet nie zauwazysz:)

Dziulka- ohhhh zazdroszcze tego francuskiego bo u mnie to jakas katastrofa:(

magda : miejsce piekne ale w zwiazku ze slubem bedzie przeludnione z lekka ... :/ i jako ze wstepnie mielismy jechac bez dzieci, wszystkie pokoje zostaly 'rozdane' rodzinie i my wyladowalismy w jakims klubie wakacyjnym wie cprzewiduje mega HC ... Po ichu sie nastawiam ze czesc ludzi idjedzie i zwolnia sie miejsca w pon. À le jak nie ...to wracamy i tyle ! niestey ale moje mniejsze dziekco nie potrafi spac z kims w pokoju, ma bardzo lekki sen i potzrebuje ciszy zeby zasnac i w dzien, i nawet wieczorem, wiec niestety ale bycie na 1 czy nawet 2 popokojach jelsi obok sa ludzie, rodzinki ogladajace tv do 23 czy biesiadujacy ...u nas nie wchodzi w gre ... a z domow tesdciow to wlasnie sobie rodzina taki wlasnie troche robi ... wakacyjny domek ' a tout le monde' ... jedna kuzynka sie nie szczypie i w wolnym domku sobie caly rok co weekend przesoiaduje z mezem... ciekawe czy wpadnie na pomysl ze jej kuzynka majac w domu dszieci, plus syna wnuki ..potzrebuje miejsc ai ciekawe czy sie dyskretnie usunie na pare dni .. a mieszka godzine stamtad ... czy tez nie ...Bo daje glowe, ze nie !

prawie spakowana. zostalo znalezc moje szorty , szorty syna, wyprasowac 2-3 koszulki, dopakowa ckilka rzeczy reszta do dopakowania jutro... U lnie dzieciaki juz wykapane i dzis zmaykamy kramik jak najwczesniej! maz przetracony wplecach, szybka wizyta u osteopaty dzis, ja wykonczona pakowaniem, gotowaniem... Marre...

ja jutro na tydzien na lazurowe jade :)))
JOSEPHINE nedznikow czytalam z 4 razy i ogladalam z 2 razy film o ile nei 3.
MAGDA francuski to moj nalog pasja do gramatyki szczegolnie. od 95 roku non stop francuski u mnie na tapecie. matura z francuskiego na 5, olimpiady, konkursy, kursy, studia, praca...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry