reklama

Mamy z FRANCJI!

akwarelka - oni śpiewaja teraz Vive le vent, a wczesniej Noel c'est bientot.
zoe - bilety za 3 euro?? gdzieś Ty to wyszukała? mozz poszukasz mi do Polski na wakacje kwietniowe z takiej cenie, co?

mniej jestem w tym tygodniu, bo mąz duzo w domu i ciagle gdzies wędrujemy:)

reklama
dziewczyny ja troche nie obecna bo szyje mi sparalizowalo i plecy bola! bylam u lekarza dal tabletki ale nic juz trzeci dzien a ja nie moge glowa ruszac.
co do biletow to znalazlam byla oferta w ryanair za 3 euro. a co biletow do polski to oni chyba tylko krakow! no i dojazd na lotnisko daleko, i drozej wyjdzei niz bilety ;) ja szukalam wczesniej tych biletow ale wiem ze oni robia takie promocje czasem 2 tygodznie przed wylotem , takze szukajcie dziwczyny, szukajcie a jak mi bedzie lepiej to poszukam . pozdrawiam!

hej

zoe : jak szyja??? mam nadzieje, ze lepiej! co do szkoly/garderie to ja wniosek wyciagnelam, u nas dopiero mozna wyciagac do stycznia a nie skladac od stycznia! skladnaie do maja
ale wiesz co jak sie przeprowadzisz to idziesz do merostwa i mowisz o tym i miusza przyznac ci miejsce w szkole
ludzie sie przeprowadzaja i nie moze byc tak ze jak wypadnie po maju/czerwcu czy o zgrozo we wrzesniu pazdizerniku (po rozpoeczeciu roku szkolnego!) to nie dostaniesz miejsca

akwarelka : kupe czasu! hej co slychac :)
tez bardzo lubie sklep catimini, ale bardziej dla dziewczynek niz dla chlopcow hihihihihih ;)
a my wczoraj zwiedzalismy super domek, maly ale bylo to o co nam chodiz : pojemny, sporo pokoi bo 4 a nie w typowych dla 4 pokoi cenach czyli 750-800 tsyiecy
naparwde okazja, rodzina zostala mutowana do nowej kaledonii!!!! spieszy im sie, chca miec pewnego koienta bo nie ebde stamtad wracali co 3 m-ce na zalatwianie spraw...
pozostawiali wszystko poczawszy od szaf, stolow domowych o ogrodowych, pralek-lodowek-zmywarek piecow i innych , po lampy, szafy scienne, stol i krzesla ogordowe itp
na dodatek dom w takim miejscu ze ma tylko 1 sasiada ale z podjazdem bez trawnika (halasu kosiary w sobote o 7 rano...), przeogromny jak kamienica - ma 350m kwadratowych!!!! i jest w glebi... domek marzenie! co we francji rzadkie : odnowiniony na cacy, czysty!!!!
4 pokoje, 2 wc, prysznic na dole, a w pokoju rodzicow wanna i na korytarzu salle d'eau zwykla
wszystko odnowione w 2006-2008 od parkietow po dach i piec
bardzo sie na niego nastawilismy ale sa dwa-trzy problemy : ma dosc duze - podejrzanie jak na dom duze oplaty za ogzrewanie !!!! moze dlatego z ejest z kamienia, epoka 1900-1930... no i najwyzsza z mozliwych emisje gazow... a to jets coraz wyrzej pdoatkowane, wiec na dlugi orkes to moze wyjsc za to naparwde mala "karna" fortuna...
juz sami nie wiemy co teraz...no i nie ma parkingu i piwnicy, czyli samochod przed domem, ale gdzie pochowac wszystkie potrzebne rzeczy typu rower, drugi wozek, aprk dla dzieci, walizy, transaty i inne
w 100 emtrowym domku przy 4 pkojach nie ma na to miejsca!!!!!!! nie ma komorek i innych
no wiec nie wiemy, a ja jestem mega zgasozna przez to... zawsze cos musi nie grac ... :(

akwarelka : czekam z niecierpliwoscia na bajki! beda jutro lub gora we wtorek bo juz zostaly wyslane :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
fartuszek : nie wiem bo mlody swoj dostal w prezencie
ale sprawdz na stronie dpam
oni tam maja czasem plecaczki inne akcesoria tego typu
taki robia w fnac eveil ale jets akurat niedostepny.... moze znajdziesz go jednak wnjakims sklpeie
http://www.eveiletjeux.com/Produit-501065/tablier-de-peinture.htm
zapomnij o fancu
tu masz od wyboru do koloru i taniej :)
http://www.dpam.com/advanced_search_result.php?keywords=tablier+

Ostatnia edycja:
josephine to mnie troche pocieszylas , bo juz sie balam z tym miejscem alei tak pewnie zalzey to od nich my sie bedziemy starac. szyja boli dzis zadzwonie jeszcze raz do lekarza bo kurcze nie moge ruszac szyja! wogole ten lekarz to porazka, polak , bo z innym sie nie dogadam, ale jak tak dalej pojdzie to na pewno zmienie, moze jak pojade do wloch to pojde do lekarza. ale mam nadzieje ze do tego czasu mi przejdzie.

Antylopka na ta szyje dal mi miorel co cale G pomaga.. lepiej mi bylo juz po zwyklym ibupromie. tak kurcze kazdy chwali tego lekarza, polaka, bo on i zajmuje sie wlasnie kregoslupem i rehabilitacja ...ale dla mnie to on nic nie wart! nciaga tylko, za kazdym razem jak ide to kaze wykupowac jakies witaminy co mu daja reklamy i jedna wit kosztuje ponad 20 euro! i tak 100 wydac na witaminy to nie zabardzo , zreszta ja to nie wierze w leczenie witaminami...wole zjesc owoce i warzywa i chociaz wiem co jem! a i powiedzial ze moze mi zrobic akupunkture ale ja to lekarza zmienie bo ciekawe ile sobie zazyczy za to! a wizyta 40 euro z czego bardzo malo mi zwracaja , mniej niz za innych lekarzy.... np pediatra place 55 ale polowe mi zwracaja.....i nie narzekam!
juz mi troche lepiej ale na przyklad nie zegne glowy do barku bo boli .
co u Was slychac dziewczyny!! mnie corka dzis zaskoczyla pozytywnie bardzo, poszlysmy do garderie, ona wogole nie plakala i jak tylko weszlismy to ona rzucila wszystko i pobiegla nawet czesc nie powiedziala! ja sie bardzo ciesze, i mam nadzieje ze tak juz zostanie. chociaz troche sie obawiam bo teraz wyjezdzamy i omina ja te trzy razy no ale potem znowu zaczniemy chodzic ....
nie wiem jak u was ale tutaj normalnie mroz dzis bylo minus 3 ...
pozdrawiam cieplutko!

Antylopka mam do Ciebie pytanie.. bo Ty masz chyba najstarsza corke z nas wszystkiech, wiec sie pytam...czy Twoja cora chodzi do przedszkola czyli to école maternelle , jak tam jest czy to normalne przedszkole? czy jak mozesz mi napisac jak to jest na poczatku? bo moja od wrzesnia powinna juz pojsc bo w czerwcu 3 lata obchodzi.

moja chodzi do ecole maternelle obok domu - chociaż czytałam, że takie całkiem zwykłe to nie jest, bo dyrektor dostal juz kilka nagród z min za innowacje i podejscie do dzieci. Musze przyznac ze jest swietnie wyposażone i super opiekunowie.
Wiki jest w grupie petits (3latki). zajęcia ma od 8.30 do 11.30 i wtedy śpiewaja piosenki, maluja farbami (osobna pracownia ze sztalugami, farbami, brokatami, pędzlami, gąbkami do malowania... wszystko i jeszcze więcej), mają "rozmowy" na różne tematy - np. o grzeczności i ucza się jak sie z kims wita, zaprasza, dziękuje, żegna itp, albo o witaminach i zdrowym jedzeniu i się bawią w próbowanie różnych warzyw czy owoców i uczą smaków, obchodzą urodziny z ciastem poszczególnych dzici, potem jeszcze wychodza na dwór - jest plac zabaw na dziedzińcu i rowerki, hulajnogi itp no i mają salę ćwiczeń, gdzie sa wspinaczki, drabinki, robia jakieś slalomy itp.
potem jest obiadek na stołówce - jedza same i same odnosza tacki w odpowiednie miesjca. Potem jest czas na mycie buzi, rączek, siusiu i około 15 minut wojowania (bo nie usiedzą spokojnie) w wielkim łączniku, gdzie buduja domki z kartonowych cegieł itp. o 12.30 można odbierać (ja tak teraz robiłam). Potem dzieci ida do łóżek na godzinę, ale nie musza spac. Wiki juz od dawna nie sypia, ale chętnie odpoczywa, bo jest zmęczona po takim dniu. Popołudniu juz nie mają takich zajęc lekcyjnych 3-latki, tylko zabawa do 16.30.

wiki bardzo chciała iśc do przedszkola. teraz na wakacje zimowe juz ja zapisałam do centre loisir i bedzie chodzić, bo chce.Na a od marca takze w środy bedzie chodzic do centre loisir i bedzie zostawac do 16.30. Nie musiałaby, ale chce, bo woli szalec z dziećmi. A ja się cieszę:)

ale fajne to wasze przedszkole!!! Antylopka ja ci troche zazdroszcze!!! ;) mam nadzieje ze my tez znajdziemy fajne! dziecko bez pieluchy oczywiscie??? moja na wakacjach bardzo ladnie siku robila do nocnika ale potem zimno sie zrobilo i ona gola latala bo po nie zakladala spodni, i tak dalam spokoj bo potem doszlo to ze polamala nocnik mlotkiem! ale jestem pewna ze tym razem jak juz bedzie cieplo to szybko jej pojdzie, bo tez mysle ze jak na taki mroz mialaby siku robic ....dzieki!

reklama
nawet nie wiem jak z pieluchami, bo Wiki od dawna nie korzystała jak szła i nie przyszlo mi na myśl pytac...
dzieciaki czasami się zsikaja, więc mają w plecaczkach zapasowe ciuszki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry