reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Irlandii!!

Sofik ...czy ty będziesz szczepić Filipka jakimiś dodatkowymi szczepionkami np. na rota lub pneumokoki?? Czy tylko tymi 5w1?
Dziewczyny czy wiecie coś na temat jakiś dodatkowych szczepień w Irlandii:-)

A moja Kaja dopiero co zasnęła ...co ją położę to zaraz otwiera oczy i się budzi ..w ciągu dnia to śpi mi jak mucha na bębnie :-):-p...Nocki są oki ....ale dni mam dość ...absorbujące to moje dziecię :sorry2:

reklama
Ewelcia wiesz ja wiem ze jak sie ma juz dziecko i pobiera sie Chb i EChS to oni automatycznie Ci go daja. Tak bylo w naszym przypadku, przysłali tylko pismo zeby podpisac czy wszytkie dane i numer konta sie zgadza.

A jak 1 raz stralam sie o Chb to musilam czekac na niego z 2 m-ce z tego co pamietam.
A składals wnosiek wogole o CHB??

Musze sie wam pochwalic ze odpad nam wczoraj pepuszek ;-) ale fajnie tak sie ciesze bo z Sofijka trzymal sie 3 tyg. a tu po 10 dniach i ju zgo nie mam...

Fajfik własnie nic na ten temat jeszcze nie wiem, musze sie piel. spytac co i jak. Albo poszukam cos w necie, jelsi by byla taka mozliwosc zaszczepienia to czemu nie, moja starcza corka sie nie zalapala bo sie ur. w 2005

Ja to wogole czekam na telefon lub list zeby mi malego na BCG zaszczepili, jesli nic nie przyjdzie w przyszlym tygodniu to sama bede do nich dzwonic, bo mieli mi go odrazu zaszczepic przed wyjsciem ze szpitala ale piel. powiedziala ze nie ma nikogo kto moglby to zrobic... dziwne i kazala czekac na tel. lub list.

cos tkagieko znalazłam : http://polonia.wp.pl/country,2,kat,103170,wid,10486353,faq.html?title=Jaki-jest-kalendarz-szczepie%F1-w-Irlandii%3F&ticaid=17b3f

cytat:
Kalendarz szczepień dzieci urodzonych po 1 lipca 2008

Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy).

Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):

- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom,
- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C,
- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom,
- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom.
- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B).

Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:

- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka),
- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).

Ostatnia edycja:
Lajfik moj maly tez tak ma dzis co zasnie to zaraz sie budzi ja pieke nalesniki na raty,robie krokiety:-).
W nocy tez pieknie spi.
Zasypia o 23(ostatnio)wstaje o 3czasem o 3:30 a potem o 6:30.....ogolnie nie jest zle:-)
U mnie w przychodni w ktorej przyjmuja lekarze jest pielegniarka i ona pobiera wymaz.
Juz raz mialam jak bylam w ciazy bo jakies bakterie mi sie przyplataly:baffled:

Sofik nam babka powiedziala (tam gdzie m rejstrowal malego) ze oni sami nam przysla papiery na to a my mamy sprawdzic dane malego i wpisac brakujace.
Nawet w szpitalu mi tez o tym mowili.
Czekam juz dlugo i nic:crazy::baffled:

Dzieki za info dotyczace szczepionek

Ostatnia edycja:
Misia ja myslalam ze ci sie sprawa przedluzyla ale nigdy bym nie pomyslala ze przezyjesz takie chwile moznaby powiedziec grozy...jejku az mi sie slabo zrobilo jak to czytalam. Strasznie sie ciesze ze wrociliscie z Alexem cali i zdrowi to najwazniejsze..dbaj o siebie teraz;-)
No a nam sie pocieszek troche wykluło i odrazu forum odzylo :tak: piszcie piszcie moje drogie - ja juz wszystkie info zbieram skrupulatnie:tak:
Ale pogoda nas rozpieszcza:tak:wymarzona na spacerki z dzidziusiami

Misia witaj znow wsród nas ;-) Wazne,ze jest wszystko dobrze.Zdrówka zycze

195845misie.jpg

Hejka :wink:
Kalendarz szczepień od Sofik na pewno też mi się przyda - dzięki :tak:
Tymczasem im bliżej tym bardziej chcę by czas zatrzymał się w miejscu bo tak dobrze jest mi w ciąży :happy2: a ostatnio coś dzidziuś coraz więcej wojuje mi w brzusiu..chyba cieszy się, że w niedziele leci do Polski do rodzinki...:-) usłyszy znowu głos babci.. dziadka.. cioteczek.. kuzynów.. I chyba z tej radości obrócił się już główką w dół :rolleyes: :rofl:
Ewelcia86 - też dziś krokiety robiłam :yes: z czerwonym barszczykiem - mniam..

Hejka :wink:
Kalendarz szczepień od Sofik na pewno też mi się przyda - dzięki :tak:
Tymczasem im bliżej tym bardziej chcę by czas zatrzymał się w miejscu bo tak dobrze jest mi w ciąży :happy2: a ostatnio coś dzidziuś coraz więcej wojuje mi w brzusiu..chyba cieszy się, że w niedziele leci do Polski do rodzinki...:-) usłyszy znowu głos babci.. dziadka.. cioteczek.. kuzynów.. I chyba z tej radości obrócił się już główką w dół :rolleyes: :rofl:
Ewelcia86 - też dziś krokiety robiłam :yes: z czerwonym barszczykiem - mniam..
U mnie tez z czerwonym barszczykiem:-):-):-).

Fajnie ze lecisz do Polski,tez chce...............:tak:
Mnie jak bolalo wszystko lacznie z flaczkami i innymi narzadami i brzuch "falowal" zmienial ksztalty,maly sie wiercil strasznie to na nastepnej wizycie okazalo sie ze juz przyjal pozycje "nietoperza" :-)

reklama
Witaj Misia wsrod nas najwazniejsze, ze cali jestescie i zdrowi.
Jak przeczytalam co Was spotkalo to az lzy poplynely mi ciurkiem po polikach:-:)-:)-( Az trudno w to uwierzyc:szok:. Ale teraz jestescie juz z Alexem w domciu i teraz pozostaje ci tylko dbac o siebie.

Do góry