reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Ja mam taką kartę dzięki mężowi, bo on pracuje. Ważna jest tylko w przypadku emergency, czyli takim jak Misi.My wybieramy się na trzy tygodnie do Polski i zabieramy karty ze sobą, ale mam nadzieję, że nie będę musiała z niej korzystać.:-). Ze mną i dzidziusiem wszystko jest ok, więc może nic mi nie grozi.

Ja wyrobilam sobie takie karty juz jakis czas temu. Wystarczy wypelnic druczek i zostawic w recepcji. Po tygodniu przyszly karty. Teraz musze tylko "dorobic" dla njamlodszego czlonka rodziny :)

Hejka :-)
Ja mam taką kartę dzięki mężowi, bo on pracuje. Ważna jest tylko w przypadku emergency, czyli takim jak Misi.My wybieramy się na trzy tygodnie do Polski i zabieramy karty ze sobą, ale mam nadzieję, że nie będę musiała z niej korzystać.:-). Ze mną i dzidziusiem wszystko jest ok, więc może nic mi nie grozi.
To świetnie - w takim razie ja już będę mogła ją sobie wyrobić :happy: - a już myślałam, że to tylko dla pracujących.. Super :yes: Póki co lecę jutro bez karty.. Ale myślę, że dni spędzone w Polsce minął bez "przebojów" czego i Tobie również życzę moja imienniczko :-)
witajcie mamuski

ta karta jest taka sama jaka wydaje NFZ w pl.. tylko ze w PL daja ja na 3 miesiace a tu na 3 lata :-D

tutaj macie linka do stronki gdzie mozna ja sobie zamowic i wysla do domku
https://www.sspcrs.ie/ehic/e111page.jsp?lang=null
Didi - dzięki za linka, na pewno nie jednej z nas się przyda (w sensie tylko profilaktycznym - mam nadzieje..bo lepiej z karty nie robić użytku.. :wink:)
:rolleyes:

Witam:-)
Wlasnie czytam o tej karcie ubezpiaeczenia eu. Ja o niej dowiedzialam sie w zeszlym roku jak bylam z mlodym na szczepieniu w PL. Karta bardzo przydatna polecam ja wszystkim bo duzo ulatwia no i w razie naglej sytuacji nie trzeba sie martwic. Ostatnio jak maz byl w PL i poszedl do dermatolog prywatnie i dostal recepte. Po jej wykupieniu(bo odruchowo p. dr wypisala na fundusz zdrowia polski)okazalo sie ze on nie ma ubezpieczenia(w PL) no i trzeba bylo doplacic. :szok:Ale R wrocil juz do IRL i zabral ze soba nr eu ubezp. :eek:a nie pomyslal zeby zrobic ksero, a gdyby zostawil ksero to za leki placilby jak osoba ubezpieczona czyli z odpowiednia znizka.:sorry: Wiec dziewczyny skladajcie wnioski szybciutko najlepiej online, bo wtedy karta przychodzi ci do domu w ciagu 10 dni roboczych.:tak:

Misia a jak sobie teraz dajesz rade? Masz kogos kto by ci pomogl poza A oczywiscie?

Ostatnia edycja:
W takim razie ta karta działa również jak chcesz iść po prostu do lekarza w Polsce a i nawet leki można kupić ze zniżką :szok: czy też tak jak Asienka_r pisze: "Ważna jest tylko w przypadku emergency" :confused:

Tzn. na pewno sytuacje emergency ale wiem ze ludzie jezdza do PL na umowione zabiegi czy na kilka dni klada sie do szpitala na wykonanie szczegolowych badan. Koszty oczywiscie pokrywa to ubezpieczenie z IRL.Jesli chodzi o lekarzy to zostaja nam prywatni chodzilo mi tylko ze za recepte jesli by moj maz mial karte z nr ubezp eu to nie musialby plac 100%. Tak powiedziala pani w aptece mojej tesciowej gdy ta poszla uregulowac rachunek:happy:

jak lecialam do Pl...i siostra umawiala mnie na wizyte do gin.. to powiedziala ze ja mam taka karte i czy moge isc normalnie a nie prywatnie... to pani w rejestracji powiedziala ze mam zabrac paszport i ta karte i przyjsc normalnie na wizyte..

Hej ...:-)
Sofik ..dzięki za linka ..co do szczepionek ;-) ...
Z tym że ja w mojej książeczce mam wpisane 5w1 :confused:... a dostałam ją jak się mała urodziła ...... czyli niedawno :-) ciekawe czemu:dry:...
A te pneumokoki to są również refundowane ...wiecie jaka jest ich nazwa tutaj ..czy to jest tak samo :-p

Kartę Europejską też posiadam , ale wydaje mi się że ona tylko służy do nagłych wypadków ...:tak:

reklama
Do góry