reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Limerick

Hej!!! Weekend, nareszcie :-D, ale niestety mój mąż w pracy... Do 16.00 jesteśmy same, szkoda, stęskniłam się już za nim strasznie... Byłyśmy wczoraj na pierwszym spacerku, nawet pogoda nam dopisała, ale wiecie co, chyba musiałam sobie coś uszkodzić podczas porodu albo to norma (w sensie, że wszystko musi wrócić na swoje miejsce, albo choć częściowo...), ale strasznie mnie boli prawe biodro :-(... W domu to tak nie przeszkadzało, ale na spacerku było okropnie, bolało jak diabli, później jeszcze przeszło na kolano :confused:, zaczynam się poważnie niepokoić. Muszę być sprawna!!!

Oj krycha mnie ciagle cos strzyka to tu to tam.Czasem to jak babcia sie czuje hihi.A tak powaznie to narazie sie nie martw bo w pologu rozne rzeczy beda cie bolec.Moga ale nie musza oczywiscie.Moze bolec cie miednica, kosc ogonowa a nawet czasem klatka piersiowa.To wszytko wina wysilku podczas porodu.Organizm wraca do normy tak okolo 6 tygodni po porodzie.Ale jesli bol bedzie cie nekal dluzej niz 8 tygodni to wtedy powinnas isc do lekarza.Ale ja mysle ze nie masz powodow do zmartwien , wszytko wroci do normy.Daj sobie troche czasu i oszczedzaj sie !!!

Ostatnia edycja:
reklama
Hej. No u nas git. MMaly przytyl juz pol kilograma a dodam ze karmie tylko i wylacznie piersia.:)...nawet pielegniarka byla wczoraj zdziwiona czy tylko piersia karmie.Spytalam sie jej o podawanie wit D jesli dziecko jest karmione piersia bo w mieszankach ta wit juz jest ,no i pani powiedziala ze oni tu nie podaja ale....popoludniu zadzwonila i powiedziala ze popytala troche na ten temat i jednak moge podawac,ale nie wiedziala jaka dawke i ze w aptece mi powiedza...no tyle to ja sama wiecm ze kropelke dziennie:) Nico w nocy ladnie spi(odpukac)...budzi sie co 3-4 godz.,w dzien roznie to bywa ale oglolnie nie moge narzekac.Oby tak dalej...

Beata a ze tak zapytam o te witamine.Bo ja sprowadzilam z Polski ale moj maz mowil ze podobno sie pojawila juz tu w aptekach bo przeciez duzo Polek pyta.A ty skad masz?

Gastone, tak sobie właśnie myślę, że to raczej jeszcze skutki porodu. Ostatni miesiąc był ciężki dla mojego kręgosłupa, zwłaszcza prawej strony, bo Mała się ciągle tak układała i może dlatego... W każdym razie posłucham Twojej rady i postaram się więcej odpoczywać... Beakta, kurcze, a moja Oliwka to śpi w nocy dwie godziny i cyc (około godziny ze zmianą pieluszki). I tak nie jest najgorzej bo do kupy śpię jakieś 5 - 6 godzin... Ale i tak zauważam zmianę, bo coraz częściej zamiast ucinać sobie drzemkę to poznaje świat ;-), to jej też zajmuje jakąś godzinkę i niestety nie o stałych porach... Chociaż właśnie teraz przekroczyła swoją magiczną granicę i śpi już 2,5 godziny :sorry2: możę dobije do 3... Cały czas się siebie uczymy... A co do witaminy D, to powiadasz kropelkę dziennie? Może też powinnam zacząć jej podawać :confused:...

hej dziewczynki:-)
co do tej witaminy D to trochę jestem zdziwiona, ze tutaj nie podają, no ale co kraj to obyczaj. MojA MAła w Polsce od początku dostawała kropelkę wit. D, mimo że nie karmiłam piersią. Potem lekarka zwiększyła dawkę, bo było za mało słońca a poza tym się jej ciemiączko dobrze nie zrastało. A jak się okazało, że wyjeżdżamy do Irlandii, to pediatra kazała nawet po ukończeniu roczku podawac jeszcze kropelkę, ze względu na pogodę właśnie.
Krycha szkoda mi Ciebie,ale tak jak pisała gastone, to są pewnie jeszcze "uroki" połogu..:-( dzielna z Ciebie kobietka, jak tak czytam Twoje posty, to podziwiam to, jak sobie radzisz.powodzenia:-)

Beata a ze tak zapytam o te witamine.Bo ja sprowadzilam z Polski ale moj maz mowil ze podobno sie pojawila juz tu w aptekach bo przeciez duzo Polek pyta.A ty skad masz?
Jeszcze nie dotarlam do apteki ale ta babka mi mowila przez telefon ze mam do apteki isc i kupic. Ale czytalam na innym forum...ze wit D mozna kupic w bootsie:) W przyszlym tygodniu pojde i sprawdze ale w razie czego am z polski Devikap a to to samo. Zreszta ta witamie podaje sie od trzeciego tygodnia zycia...z tego co pamietam.

ja mam w zapasie jeszcze 2 buteleczki vigantolu, więc jak któraś bardzo potrzebuje, to mogę odstąpić, bo moja mała jeszcze ma pół jednej butelki a to powoli się zużywa.jak coś to dajcie cynk na pw.
a JA MAM PYTANKO DO DOSWIADCZONYCH MAMUŚ, otóż moja Natalka dziś pierwszy raz w życiu dostała gorączki, 38.6 stopni<mierzone w pupce>, wczoraj miala szczepienie, lekarz uprzedzał, ze gorączka może wystąpić, więc to pewnie normalne. Powiedzcie mi tylko, jeśli będzie się utrzymaywac kilka dni, mam dalej podawac paracetamol, czy isc do gp? aha, a można dziecko kąpać , jak ma gorączkę? jakoś wolę Was zapytać niż szukać w google. ps.mała ma roczek

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie dotarlam do apteki ale ta babka mi mowila przez telefon ze mam do apteki isc i kupic. Ale czytalam na innym forum...ze wit D mozna kupic w bootsie:) W przyszlym tygodniu pojde i sprawdze ale w razie czego am z polski Devikap a to to samo. Zreszta ta witamie podaje sie od trzeciego tygodnia zycia...z tego co pamietam.
Tez podawlam devikap.A moj maz wlasnie mowila ze widzial witamine na polce w bootsie.Swoja droga to w koncu nareszcie ja sprowazili.Wczesniej nie mieli pojecia o niej.Ja co prawda nie podawalam dlugo tej vitaminy ale niektore mamusie stosuja sie do zasad lekarzy w polsce.Zdania na temat witaminy sa podzielone.Wlasciwie w niewielu krajach sie ja podaje.W kazdym razie dobrze ze mozna ja kupic bo w polsce tylko na recepte!
ja mam w zapasie jeszcze 2 buteleczki vigantolu, więc jak któraś bardzo potrzebuje, to mogę odstąpić, bo moja mała jeszcze ma pół jednej butelki a to powoli się zużywa.jak coś to dajcie cynk na pw.
a JA MAM PYTANKO DO DOSWIADCZONYCH MAMUŚ, otóż moja Natalka dziś pierwszy raz w życiu dostała gorączki, 38.6 stopni<mierzone w pupce>, wczoraj miala szczepienie, lekarz uprzedzał, ze gorączka może wystąpić, więc to pewnie normalne. Powiedzcie mi tylko, jeśli będzie się utrzymaywac kilka dni, mam dalej podawac paracetamol, czy isc do gp? aha, a można dziecko kąpać , jak ma gorączkę? jakoś wolę Was zapytać niż szukać w google. ps.mała ma roczek

Aine ja ci za bardzo nie pomoge bo moj maly nigdy nie mial goraczki po szczepieni a wiadomo ze inna goraczke traktuje sie inaczej.Ale z tego co pamietam z zalecen to goraczka moze sie utrzymac nawet do trzech dni.Jednak gdy ma tendecje wzrostowa nalezy sie skontaktowac z lekarzem.?Narazie spokojnie mysle ze calpol pomoze.aaai nurofen jest bardzo dobry.polecam.:-)

dzień doberek:-)
gastone dzięki za info. wczoraj zbilismy paracetamolem do 38.1, a dzis znow się podniosła do 38.8. No ale gdzies doczytalam, ze po tej sczepionce mmr tak jest najczęściej, większość dzieci tak ma, więc na razie nie panikuję, poczekam, jak nie przejdzie , pojdę do gp.
a co u reszty? dziewczyny gdzie Was wywiało? :-)

reklama
helo
wpadlam poczytac, mam dzisiaj wolne w koncu ale strasznei sie czuje, brzuch mnie boli jak cholera ...

ide poczytac coscie naklikały widze tylko ze o wit D piszecie ... ja mlodszemu nie podawalam choc karmiony tylko piersia ale bardzo go zapierala wiec zrezygnowalam, nie byla mu jednak potrzebna bo nie mial niedoboru, za to moj starszy synek dlugo lezal w szpitalu bo nie przyswajał wit D i mial bardzo miekka główke, papierową jak to okreslali lekarze, przy nacisku wpadal palec w kosci :(

Do góry