reklama

mamy z norwegii

"sur" ale jak znajdziesz ich kwasna kapuste to sie rozczarujesz, bo ich jest na slodko:no:

trzeba szukac w sklepach u turkow, bo norwedzy nie wiedza jak kapusta kiszona smakuje naprawde.

a serek feta taki z owczego mleka jest super, w poprzedniej ciazy tez sie tym zajadalam,,,,, mniam

polecam tez olivki zielone z migdalem w srodku firmy olimp. Na opakowaniu bedzie napisane oliv med mandler..... mniam,,,, mniam,,,, jesli ktos lubi oliwki:tak:

reklama
cześc dziewczyny , jest tu kto , pewnie smacznie śpicie:tak:, ja mam ciężki wieczór za sobą , moze macie jakiś dobry sposób na katarek? Leci mu z noska albo ma go zapchany , chciałam mu go oczyścic Fridą albo gruszką , ale zaczął histerię:szok: , w końcu zwymiotowal tą wydzieliną na mnie i na łożko , masakra, żal mi go jak tak sie męczy , ledwo oddycha , pewnie jutro pojawi sie kaszel a on nie może przez ten cholerny refluks żadnych syropów , najlepsze jest to , że byliśmy u lekarza i osłuchowo jest si , kazał zapodawac tylko do noska wode z solą. biedulek:-(:-(

rzeczywiscie biedaczek:sorry2: jak moja mala ma katar to czesto jej oczyszczam gruszka i potem podaje krople do nosa. Mam jeszcze z PL, ale wiem ze tutaj tez mozna kupic takie dla malutkch dzieci. Jak nos jest odetkany to warto tez przeczyscic woda slona, ale to proponowalabym w dzien, w nocy to lepiej zeby spal jak najwiecej. A i warto podawac plyny w nocy, bo wiem z doswiadczenia, ze jak nos jest zapchany to zasycha w ustach:-(

zycze powodzenia

czesc Lilka!Ta kapusta jest w sloiku i na etykiecie przyklejonej na sloiku jest napisane-Surkal med gulrot.Napisalam ci bo akurat mam ja w domu i kosztuje 25 kor.Jest pycha!Poszukaj moze znadziesz!Powodzenia!;-):-):happy2:

DZIEKI DZIEWCZYNY!!!
poszukam napewno
ino mnie oswiecilo ze wy piszecie o turkach a ja mam azjatow :baffled:
no nic musze poszukac
moja znajoma gdzies u nas znalazla ale pwoiedziala ze to byly platy kapusty ukiszone i ze potem ona sama sobie ciela np.na bigos

no nic pobuszujemy jednego dnia

jak znajde te kiszona to zrobie normalnie domowe kopytka,z kapustka kiszona i boczkiem
mhmmmmmm:-)

qrcze Dziewczyny przestancie o tej kapuscie!!! :wściekła/y::-D:-D zartuje.. ale fakt faktem ze macie lepiej ode mnie, bo ja choc tez mam tutaj Azjatow to chyba jednak nie Turkow.. a sklepy spozowcze mam 2 ! ..i nie zebym niewiadomo jakiego smaka miala ale ja kapuste kiszonå jadlam ostatnio w maju 2007r. ..

hej Wam wszystkim!

opowiem Wam historie..tragi-farsa pt."z igly widly"

wczoraj pojechalam do Kristiansand na 2-gie badanie usg.. (bøle gornej czesci brzucha i plecow utrzymujå sie juz od poczåtku lutego a teraz nasilily sie i odczowam je juz po obu stronach).. po raz drugi wchodze do gabinetu milej Pani Doktor (?) ktora mimo znajomosci problemu rutynowo i przez grzecznosc zapytuje o co chodzi.. objawy moje ktore juz Wam opisalam parenascie chyba razy tym razem staram sie jak najrzetelniej nakreslic pani w bialym kitlu.. Ona miedzy zdaniami wtråca ze "tak", ze miala juz takie przypadki, wlasciwie to ma je codziennie, ze kobiety boli - jedne tam, drugie gdzie indziej.. wiec ja mowie ze byc moze tak, tyle ze co tydzien chodze z tym do lekarza (2 roznych + polozna) i ze za kazdym przewracajå tylko oczami, patrzå w sufit i jakgdyby w oczekiwaniu jakis znakow na niebie odczytujå werdykt - znowu cos innego , juz ostatnio nawet dostalam jakis syropek na prace jelita grubego (!?) i nic.. (kursywå i podkreslone dopowiedzialam w myslach juz tylko samej sobie)
(wszystko to tlumacze bardzo uprzejmie i ze zrozumieniem sytuacji z mojej strony, Jorgeir siedzi za mnå i glaszcze mnie delikatnie po plecach - wyczowa ze jestem troszke niespokojna).. i wtedy mila Pani te swojå historie od nowa - tym razem kieruje do J. i zaraz potem rzuca mi pytanie -
(gwøzdz proramu!!) "czy moze ja w swoim zyciu doswiadczylam jakis powaznych ciosow, urazow typu wojna"...(!!!)
ze zniezrozumieniem i niedowierzaniem patrze na J. prosze o powtorzenie pytania.. w tym czasie On odpowiada Pani ze raczej pomylily jjej sie kraje.. ja niewytrzymyje, zaczynam plakac - nie ze zlosci, z przykrosci.. jeszcze kilka minut zajmuje mi dojscie do siebie. w miedzyczasie J. rozmawia z Paniå, ta proponuje ze jesli bede czuc sie pewniej moge znowu przyjechac za kolejne 2tyg.. ja bardzo uprzejmie dodaje ze nie chodzi mi o uwage i nie jestem tutaj dlatego zeby zajmowac komus czas bo sama nie mam nic lepszego do roboty jak jezdzenie 220km do lekarza..
..potem juz przechodzimy do badania. Pani tlumaczy wszystko z wielkå dokladnoscia - Nam jak rowniez obecnej tym razem mlodziutkiej praktykantce..

badanie nie wykazalo zadnego niebezpieczenstwa - zarowno Dzidzia jak i lozysko ma sie dobrze.. jedynie Mama (ja) bedzie musiala sie jeszcze troche nacierpiec i byc nadzieji ze ktoregos dnia bøle przejdå.. prawdopodobnie så one zwiåzane z rozciåganiem sie calgo ciala..

fakt ten bardzo mnie uspakaja.. poprostu bede musiala byc cierpliwa.. i mimo tego ze zostalam potraktowana bardzo uprzejmie, jeszcze kilka godzin pozniej bylam smutna.. Jorgeir pocieszyl ze wcale nie musze sie tak czuc...bo czulam sie jak holeryczka i panikara ktora robi z igly widly..

Kasia to trzeba im przyznac ze co kobiecie dolega w ciazy to jedyna odpowiedz jak sie slyszy to to ze to jest NORMALNE:angry::angry::angry::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::baffled::baffled::baffled:
ja bym ich tak do polski wyslala na przyuczenie :angry: to by sie zdziwili ile rzeczy jest nienormalnych

ja w 8 miesiacu ciazy dostalam takiego ataku bolu ze wylam
bolalo w miejscu jakby nerka!!!
co uslyszalam?? ZE TO NORMALNE!!!!!!!!:wściekła/y:
nawet w spzitalu po scianach chodzilam,na wizycie nie wiele mowilam bo wylam juz z bolu,wiec maz wszystko przekazywal poloznej.....leciala sie konsultowac z lekarzem,ale jak przyszla uslyszalam to co powyzej :baffled:

ja wymiekam

a pytanie zadala ci normalnie jakbys z Iraku pochodzila :szok:

no to z ciebie wojowniczke zrobili:-) nie wiem jak ja bym sie w tej sytuacji zachowala, ale jak mnie pierwszy lekarz wkurzyl to od razu go zmienilam..... przyszlam na umowiana wizyte w sprawie ciazy, a on sie mnie pyta co ma robic:angry:

zapytalam go kto tu jest lekarzem i maz troche uspokoil sytuacje ale wiecej do niego juz nie przyszlam.

ps... ja wlasnie jestem po talerzu goracego kapusniaka:-) ale tak kwasny mi wyszedl, ze az ciezko bylo zjesc,,,,, ale tak czy tak bylo dobre,,, tylko ja prawdopodonie trace poczucie smaku tak jak w pierwszej ciazy.

Pamietam ze w pierszej ciazy tez mnie wzielo na polskie jedzenie,,,, mam ochote teraz na pieczarkowa i krokiety z kapusta i pieczarkami:-D

Nie wiem czy ktos mieszka w okolicy Stavanger, ale dzisiaj sie dowiedzialam od Polakow, ze ktos zalozyl sklep z polskimi towarami, tylko juz czeka na dostawy i zaczyna..... hurrrra,,, bo kapuste kiszona to sie jeszcze da zalatwic, ale ogorki to musialam zalatwiac zawsze z PL. Moze nawet twarog bedzie,,,,,ach nie moge sie juz doczekac jak tam przyjde. Napewno ceny beda odpowiednie, ale co tam, co polskie produkty to polskie. A i nie trzeba ich przeciez kupowac codzienie.:cool2:

reklama
Witam dziewczyny po dlugiej nieobecnosci
Wczoraj wieczorkiem wrocilismy do domu. Podroz w porzadku tylko strasznie meczaca, tym bardziej ze dziadu obudzil sie juz o 5 rano i nie chcial spac w samolocie, a ja padalam. Wyjazd sie udal, bylam na spotkaniu z nasza klasa i ogolnie z innymi znajomymi, w zaszla sobote robilismy roczek, bylo super. Przyszla rodzinka i troche znajomych. Tort zamowilam w koncu z Delicji, pietrowy, kawowo - pistacjowy, super. najgorsze ze bylam tak zabiegana, ze polowy rzeczy nie zalatwilam. Bylam u gina co najwazniejsze, ale niestety plci nie zobaczyl, pozostaje mi czekac do konca kwietnia.
agathe82 witaj, mieszkam niedaleko w sandnes, moze masz ochote spotkac sie na kawie. Napisz co tam z tym basenem u ciebie, to sa zajecia dla kobiet w ciazy, czy ogolnie dostepny?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry