reklama

mamy z norwegii

hehe! skåd wiedzialas ze o koncu swiata bedzie? :-D rzeczywiscie o tym mowa w liscie.. list ogolnie bardzo mily, z wersetami oczywiscie, opisala mi Pani troszke o sobie i swojej rodzinie w Norwegii.. rzeczowo i ladnie. prosi o odpowiedz z mojej strony, zyczy zdrowka. mysle ze odpisze - przez grzecznosc ale zaznacze ze na kontakt teg typu chyba raczej jestem zbyt malo zainteresowana i nawet czasu nie mam.. jakkolwiek..

jak tam Twoj dzien Aniu$? cos ciekawego? moja Malenka senna byla, oczka tarla, wiec znowu w kolysce drzemie.. a mi czas leci przed kompem i zastanawiam sie czyby przy okazji utraconych godzin na kursie norweskiego nie otworzyc zeszytu i choc troche przepatrzec..

ps. nie martwcie sie tak bardzo. a zz mezem moze porozmawiaj ze praca i zycie w Norge nie na jednej firmie sie konczy! wierze ze cos udaloby sie znalezc.. ale przede wszystkim wierze ze nie trzeba bedzie niczego szukac.. ;)

Ostatnia edycja:
reklama
oki dobrze, jakos dzionek szybko minął:happy: , też mi przez myśl przeleciało , zeby troche pocwiczyc język norweski , ale jakoś wyleciało:rofl2:............, ugotowałam obiadek , szczerze , nie mam juz pomysłów na obiadki , wypaliłam sie , a żadna nie chce niczym sie podzielic na naszym wątku , tak jakby cały czas jadły pizze :-D:-D:-D......
potem troche kolorowałam z Czarusiem , on patrzał , bo mu się znudziło , troche sie wygupialismy i położyłam go do łóżka , zasnął godzinke temu i chrapie , biedulek jeszcze ma gorączkę , chyba pójdę sie przytulic:tak:. to uciekam do wieczorka....

niezle akcje z tymi zwolnieniami co:szok: kurcze mam tu w okolicy kilkoro ludzi ktorych bardzo bym chciala zatrzymac, teraz to sie tylko modlic zeby szczegolnie jeden roboty nie stracil bo moja kumpela bedzie musiala sie zabierac z dziecmi:-( a tez przezyli w tej Norwegii ostro. Pobyla 2 miesiace zaszla w ciaze i zaraz na cala ciaze musiala jechac do PL zeby utrzymac, wiec zyli w rozjazdach. Przyjechala kilka miesiecy temu z dzieciakami i przed wyjazdem z PL wykryto coreczce starszej ostroge pietowa. Dostala diagnoze wszystko, a tutaj mowia ze nic nie widza:angry: teraz jest w PL, maz znowu wzial wolne zeby do lekarza z corka jechac i kurcze nie wiem czy to nie zaszkodzi jego posadzie:sorry2: chyba sie zaplacze jak strace taka kumpele pod reka:baffled:

dobra wracam do sprzatania bo syf niemilosierny, a Sandra tak mi pomaga ze mam dwa razy tyle roboty;-)

Aha mam Was :-D....no ale znajac szczescie ja przyszlam a Wy poszlyscie ....
Aniu nie wyjezdzaj :szok::no::-(!!!!!! Z tego co slyszlama to beda zwolnienia ale wszedzie, znaczy w calej europie prez kryzys w stanach i przez kryzys budowlany...ja n a razie nie mysle o tym...a tez chodza pogloski u Tomka....
Musle ze na pierwszy rzut ida Ci co nie maja tutaj rodzin jak My i tyh co sa najnmniej potrzebni w firmie...Faaceci zawszepanikuja...oni tak juz maja chyba...jak ochlonie od wiadomosci to doipero pomysli i zobczy co i jak:tak:. ale trzyma kciuki zeby wszytsko bylo ok :-).
A Natalke puscilam do przedszkola. Ona ma rano te strzaszne biegunki..dzisdiaj rano cztery razy ja mylam od pasaw dol...a pozniej jest spokuj....chyba jej mleko odstawie albo bede musiala je przegotowywac. Bo tak to jej dawalam z kartonu i do mikrofali podgrzac i luzki,ale widze ze moze byc to tez od tego:sorry2:
A tez nie mam pomyslu na obiadki :no:...pustka w glowie:szok:
Kasiu wspolczuje kaszlu :-(zeby szybko minal:tak:
Ja sie wyspalam i nie wiem co bede robic...zadnych planow...nic...nuudy...

ha, ha,,, moj maz mial mi pomagac w sprzataniu ale zmeczyl sie obiadem i teraz wypoczywa:-D ale ja i tak wiedzialam ze tak bedzie,,, napoilam sie kawa i sama wole sobie ogarnac bo on i tak mi nie posprzata tak jak ja chce, a ja potem jak poprawie to znowu sie obrazi i powie ze nie bedzie sprzatal - ach ci faceci, zadna wymowka nie jest zla:baffled:

Marta fakt ze maja zwalniac ludzi i juz sie wokol slyszy ze to robia, ale badzmy dobrej mysli:tak:

no nie ciekawa sprawa ....naprawdę , ci na postojowym będa bez pracy 30 tygodni, wiadomo , że się chłopaki zwolnią , o to im chodzi , żeby oni sami odeszli:crazy:, przykre jest to , ze to nasi najlepsi przyjaciele w Norwegii , a jeden ze zwolnionych , to chłopak , którego M sciągnął w maju , w końcu znleźliśmy mu mieszkanie tydzień temu a tu dostał wymówienie:baffled:, a miało byc tak fajnie i co ....:wściekła/y:.ja tłumacze mojemu M , że to nie jedna praca w N , ale juz mi wytłumaczyl , że sytuacja jest naprawdę nie do naprawienia :no:, bo w samym Bergen zwolnili juz 400 osób i co nie bedzie taka prosta sprawa ze znalezieniem roboty:szok:, porażka....

Lilka zrobiłam wywiad wśród mamusiek z BB I ONE NIE MAJĄ DOSTĘPU DO ALBUMU:tak:, CHYBA JEST OKI. A TY JAK SIĘ CZUJESZ , I DZDZIA?

Ania! a jak sie objawia te 30tyg. postojowego? co te chlopy robiå? siedzå w Norge i czekajå az ktos zadzwoni i ich zawola? wiem ze chyba w takich przypadkach panstwo wyplaca co miesiåc kase. prawda?

ale wiesz.. moze daloby rade znalezc prace w czyms innym niz tylko na budowie. pozatym zglasza sie do urzedu i tam pomagajå szukac. a zasilku jest bodajze 80% zarobkow i prawdopodobnie jak przy naliczaniu wysokosci macierzynskiego biorå sredniå z zarobkow w ostatnim pølroczu..chociaz nie czekaj - mi przyszlo w ankieci napisac kwote zarobkow w ciågu calego roku..ale na pewno to sprawdzajå.. (ale pewna nie jestem) - (moze Agata wie lepiej! ;).).. a jesli moge sie zapytac - Twøj måz møwi/rozumie po norwesku? bo wtedy jest o wiele latwiej! :tak:

ps. moja Emma znowu "na nogach".. musze sie Niå zajåc.. :))

Ostatnia edycja:
Ania! a jak sie objawia te 30tyg. postojowego? co te chlopy robiå? siedzå w Norge i czekajå az ktos zadzwoni i ich zawola? wiem ze chyba w takich przypadkach panstwo wyplaca co miesiåc kase. prawda?

tak wyplacaja kasę 10.000 kr, ale za mieszkania płaca po 7000 kr i oplaty , wyobrażasz sobie, wyżyc tu za taka kasę , to taka taktyka , żeby ich nie zwalniac , bo musieliby wypłacic dwie pensje do przodu ,urlpowe....więc sami się zwolnią:baffled:

Kasia pojadę ostro z tematem i prywatą , a co tam:-D!!!!
5ehlc5.jpg

i ELMA nie zabraknie:-D
244wo6a.jpg

10ok6zp.jpg

bez tortu tez sie nie obedzie
25guglt.jpg

ANIA-17X
KASIA-18X
LILKA -26X
TAMPEZA-30X

BUZIAKI dla wszystkich mamusiek z Norwegii,o Was też pamiętamy:))))

reklama
ej u mnie zrobilo sie jakos tak jasniej.... podlog nie mylam juz od dawna:baffled: moze wyspie sie po takim zasuwaniu, bo w dzien tez nie spalam, jest nadzieja.

A rzeczywiscie z budowlanka to nieciekawie teraz:szok: znajomy teraz dostal prace w okolicach Oslo. Chcial sie zaczepic gdziekolwiek i udalo mu sie na szczescie w firmie ktora czysci rury wentylacyjne. Sam mowi ze ma farta bo to jest usluga ktora wynokuja dla firm dla McDonalda itp, wiec nie zwiazane z budowaniem, bo koledzy robote traca tez.......pedzcie tych swoich zeby skladali cv w innych firmach, zawsze to jakas szansa ze sie zaczepia gdzie indziej:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry