reklama

mamy z norwegii

no to mialas nieprzyjemnie, ja juz tyle razy sie klocilam z nimi w szpitalach, ze szok. Na koniec moj maz tam wpadl i cos zdzialal. A tak wogole to problem byl w tym, ze nasza znajoma z PL w ciazy miala krwawienie i to dosc mocne, a oni przepisali jej pytalgine, bo poronienie bedzie bolalo i wyslali ja do domu:wściekła/y:

jak juz sie moj maz wkurzyl i zadzwonil do szpitala to zalatwil wizyte u ginekologa. Przy kojenym krawieniu tez awanturowalismy sie w szpitalu i trafilismy na polke ktora tu pracuje. Powiedziala nam po polsku zeby przy takich komplikacjach lepiej pojechala do polski i urodzila tam, bo tutaj ginekologa nie dostanie:szok:

w koncu zabrala sie. bo pierwsza ciaza tez byla zagrozona i na lekach. Okazalo sie ze dobrze ze pojechala, bo lekarz jej tam ciaze podtrzymywal.

Jak urodzi to przyjedzie, ale szkoda ze maz musi byc tutaj sam i pracowac, a ona w PL juz z jednym malym dzieckiem.

reklama
a prywatnie probowalam sie dostac i niestety nikt sie nie zgodzil...bo niby prywaty w tym kraju nie ma........no wiec jak ja mam do cholery potwierdzic ciaze??

normalnie mam lzy w oczach......

pamietam ze przy pierwszej ciazy tez musialam sie niezle z mezem wyklocic zeby dostac usg w 8 tygodniu. Tym razem zrobie jak bede w Polsce w kwietniu. Na razie mam nadzieje ze wszystko jest w porzadku;-)

NIC się Llka nie przejmuj, co ty wypisujesz , nic nie obumarło!ja wiem , zę łatwo tak mi pisać , ale bez stresu, bo chcesz mieć nerwuska w bzuszku. jak obumarłby płod miałabyś bóle i takie tam i juz dawno w szpitalu na łożeczku, daj na luz. może w innym miejscowości prywatnie?

Ana bo dzieci i kobiety W CIAZY maja lekarzy nawet jak sie nie ma pozwolenia na pobyt
kobiety w ciazy napisalam duzymi bo mnie przyjmowali zz wielkim brzuchem
ale jak ja chce POTWIERDZENIE ciazy to mnie nie przyjma bo w sumie nie wiadomo czy w niej jestem :baffled:

jak bym poszla do spzitala z udawanymi bolami i tekstem ze jestem w ciazy pewnie by mnie zbadali....ale ja nie umiem odstawiac szopki :zawstydzona/y:

no wlasnie, nie trzeba miec przyznanego lekarza pierwszego kontaktu, zeby pojsc do lekarza w zwiazku ciaza oczywiscie za darmo. Moja znajoma tak robila i do tej pory nie ma numeru. Ale nie ludzilabym sie ze wysla na usg tak wczesnie, bo oni najchetniej zalecaja usg tylko raz w polowie ciazy. Nawet nie sprawdzaja ulozenia dziecka przed porodem. Ja mialam dlatego ze bylo podejrzenie nisko polozonego lozyska, ale moja szwagierka miala porod posladkowy tylko dlatego ze polozna w Oslo przed porodem podobno wyczula poprzez brzuch przed porodem, ze dziecko jest ulozone prawidolowo,,,,,,, ale sie pomylila:no:

ja wiem ze usg to oni skapia....ale ja nie mialam okresu od porodu i skad mam wiedziec jaki to termin??....tylko usg moze to powiedziec....wiec polowkowego tez mi nie zrobia bo skad beda wiedziec kiedy ja bede miala ten 19tc ....

szkoda gadac
wrzucam na luz:sorry2:

Dziewczyny! :szok: co ja tutaj czytam!! to jest normalnie nie do uwierzenia ze Oni (lekarze+opieka zdrowotna) podchodzå do sprawy od tak - po prostu.. nie wiem jak to zklasyfikowac bo czy jakp olewactwo skoro (podobno) matki w ciåzy i dzieci stawia sie w tym kraju na 1miejscu (przeciez poglowie niskie bardzo i kazdy brzdåc traktowany jak dobro narodowe na wage zlota..hmm.tak przynajmniej slyszalam).. te historie normalnie przerazajå..bo zeby jeszcze chociaz do PL blizej i prosciej z drogå bylo to jeszcze pal licho ale w tej sytuacji.. z drugiej strony jakos przeciez te kobiety tutaj jakos rodzå i zyjå..chyba ze ja jeszcze duuuuzo nie wiem.. jedno jest pewne ze spoleczenstwo tutaj jest na pewno mniej swiadome ze gdzie indziej robi sie to inaczej wiec skoro nie wiedzå - nie narzekajå i zyjå z dnia na dzien czekajåc na rozwoj wydarzen.. ale to MASAKRA jest!! :szok: bo rzeczywiscie jak na TAK BOGATY KRAJ!! a Jorgeir w trakcie jakiejs zwady na ten temat zawsze powtarza ze: "tak!!! - pieniedzy na to idzie multum i Norwegia pod wzgledem opieki zdrowotnej jest na szczycie czolowki swiatowej".... pozostaje mi jedynie pokrecic na to wszystko glowå bo nie wiem co mam Wam napisac - szczegolnie Tobie Lila! nie martw sie Skarbie i nie porzucaj mysli ze wszystko jest dobrze.. czujesz sie dobrze i nie masz zadnych niepokojåcych objawow.. dbaj o siebie i moze rzeczywiscie jesli nic nie ulegnie zmianie zaplanuj wedle mozliwosci jakis wyjazd do PL. 3mam za Ciebie kciuki!!! :tak:;-)

a propos systemu zdrowotnego w innych krajach.. wiem np. (choc moje informacje så niekompletne i napewno nie 100% rzetelne bo juz tez po czesci zapomniane), ze w Irlandii rowniez roztacza sie bardzo dobrå opiekå kobiety w ciåzy i matki.. podobno Panstwo ceni sobie te kobiety ktore decydujå sie na pozostanie w domu i zajecie wychowywaniem potomstwa placåc im za to bezmala takie same pieniådze jak przecietne wynagrodzenie za prace.. bezterminowo!!

sorki Dziewczyny, ze wczoraj tak "po angielsku" sie ulotnilam. poszlam robic te salatke owocowå, w miedzyczasie przyszedl Piekny i zasiadl przed komputer - byl w pracy od 8rano wiec oczywiscie nie oponowalam...

milego dnia! buzka!

Czesc Lilka!Ja mieszkam tu pol roku ale w ciazy przyjechalam jak bylam w 6 miesiacu.My mamy pozwolenie na pobyt 1 rok.Musisz miec swojego lekarza pierwszego kontaktu bo wtedy robi ci badania i sprawdza czy jestes naprawde w ciazy i jezeli tak to daje ci skierowanie do szpitala.Normalnie polozna sie toba zajmuje a jezeli cos sie dzieje to ginekolog.Tak mi przynajmniej mowil ten moj ginekolog.Tylko ja mialam tyle dobrze ze to byl polski gin.I jezeli masz nr personalny to nie powinno byc z tym problemu.Ja nie narzekalam na tutejszych ludzi ze szpitala-sa ok.Lekarze dla mnie z Pl to idioci.:angry:Tutaj gdzie mieszkam kobieta ciezarna jest traktowana z szacunkiem.W szpitalu ma swoj pokoj tylko dla siebie i musi miec tylko swoje kosmetyki,szlafrok,kapcie i rzeczy na wyjscie dla siebie i dzidzi.Najwazniejszy jest ten twoj lekarz reszta pojdzie sama.Maz spal razem ze mna w tym pokoju i oczywiscie bez zadnego oplacenia.:tak:USG robi sie tutaj na poczatku ciazy i na koncu.:happy2:Jezeli masz jakies pytania to smialo pytaj:-)!Trzymaj sie Lilka mam nadzieje ze bedzie wszysko wporzadku!:blink:

reklama
pieniedzy na opieke zdrowotna to idzie bardzo duzo, ale w wiadomosciach podaja ciagle ze idzie za duzo i maja byc ciecia, bo szpitale uzywaja wiecej niz dostaja i urzad powiedzial, ze dosc tego. Wogle ostatnio w tv i w gazetach to co pisza o sluzbie zdrowia to nawet Norwegow o bol glowy przybiera. Ostatnio wyczytalam ze ze wzgledu na brak ludzi do pracy i domach opieki dla starych ludzi, pacjenci nie dostaja odpowiedniej ilosci jedzenia, bo nie ma kto ich karmic!!!

Ogolnie nie chce zebyscie odebraly ze ja jestem tylko na nie do tego kraju,, tylko irytuje mnie ze maja tyle kasy w budzecie i nie moga poprawic poziomu w sluzbie zdrowia.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry