• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

No a my 2 lutego sie przeprowadzamy.... juz nie moge sie doczekac, bo moze w koncu odetchne

Kasia- prawda jest ze ang dzieci nie umieja liczyc- no sa jakies wyjatki :-) ale z reguly z tego co slyszalam, co czytalam i ogladalam to niestety poziom w szkole jest nizszy niz w polskich. Ulamki zwykle , ulamki dziesietne przerazaja prawie co drugiego Anglika. Chodza na specjalne kursy z matematyki zby podniesc sobie kwalifikacje..i co sie ucza..? ile to jest dwie trzecie plus siedem dziewiatych...:szok:
Ale jesli chodzi o program w szkoalach to czy zle ze maja bardziej obkrojony program nauczania tu w ang ??? wydaje mi sie ze nie, bo ja sie ciesze na sama mysl ze moje dziecko-jesli dobrze pojdzie- nie bedzie sie musiala na pamiec uczyc ile zboza uprawaiano w danych rejonach Pl i w jakich latach, gdzie byly wydobycia jakiego wegla i w jakich ilosciach, a gdzie byly jakie gleby w jakich latch...to byl jakis horror. Moim zdaniem powinny byc pisane jakies referaty na ten temat jako ciekawostaka a nie jako opanowanie programu. No bo takie sa realia polskich szkol-program jest przeladowany, dzieciom i mlodziezy za duzo daje sie lekcji do odrobienia w domu.
Zamiast uczyc mlodziezy jakis zarysow tych najwazniejszych rzeczy z poszczegolnych przedmiotow i ewentualnie zachecac mlodziez to jakis kolek w szkolach gdzie moga rozwijac siebie pod katem historycznym, geografii itd...w PL jest odwrotnie.
Duzo w tv ogladalam ang programow na temat PL dzieci- podobno sa bardziej mobilne, no i polskie dzieci i rodziny smieja sie ze jaki tu program niski, ze corka to miala w trzeciej klasie a oni maja to z trzyletnim opozniniem w Anglii. To zalezy jak na to sie spojrzy.
A z tym przedszkolem...widzisz....jak zmienicie chatke w okolicy to nie bedzieciemiec problemu z przedszkolem. Zobaczysz jak mala bedzie kochala tam chodzic.

kwiateczek- Twoj dobry jest z tym pierscionekiem

Pinka- gratulacje, a jeszcze niedawno mowilam ze wolisz taki wolny zwiazek :-)

nio uciekam

reklama
Kwiateczek dziś bedę na GP bo mały skończył 6 tyg.i maja go sprawdzić to spytam, mnie sie wydaje ze mu to przeszkadza,chociaz nie płacze nie trze tego oczka ale i tak mnie wkurza bo wiem że tam cos jest

witam z kawka.
mala. bo to tez zalezy od rodzicow. przeciez dzieci w pl ucza sie najwiecej w domu:dry: bo co zdaza przerobic na lekcjach. moja np z histori miala juz egipt, aztekow itd. i nie tylko teoria,ale robili maski, mumie itp :-Di tu bardziej praktycznie podchodza do nauki niz w pl. jak ktos chce sie uczyc, to sie nauczy. chyab az tak zle nie jest skoro to polacy tu przycjechali, a nie anglicy do pl.:happy: a co najlepsze, ze nie musze masa kasy wydawac na szkole. w pl to poprostu idzie zbankrutowac.:dry:
pozatym nie uwazam, zeby moje dziecko bylo jakies tempe , bo nie ma zawalonego programu i ma czas wolny po szkole. znajoma w pl ma corki w wieku mojej i dala mi cwiczenia z matmy , mieli to samo, tylko inaczej wykladane.:sorry2:.

katarzyna- kilka spioszkow,pajacykow,buciki,sukienusie, no i boski dresic 4-czesciowy...po prostu sliczne zeczy ju sie nie moge doczekac dzidziulki...

hej moj maz przyjechal do domu wczoraj na 2 dni i musze sie nim nacieszyc... pozniej sie odezwe..papapapa

kik- mnie sie calkiem to wszytsko podoba bo dzieci nie maja przeladowanego programu jak w PL i maja zajecia praktyczne, co powoduje ze szkola jest troszke zabawna tez, troszke maja inne podejscie do nauki niz w PL i co wazne dzieci maja czas wolny po szkole.... to jest to .
A czemu dzieci najwicej sie ucza w PL w domu.... bo profram jest przeladowany i panie szybko szybko po lebkach leca przez 45 min a reszte musza robic w domu. koszmar !

Czesc dziewczeta

Dziekuje za gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Gosia- niom tak mowiłam bo szczerze mowiac wogole sie tego nie spodziewałam ,nie rozmawialismy nigdy na ten temat a tu prosze kolacyjka i bach niespodzianka no wiec powiedziała Tak a co miałam zrobic:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Kwiateczek- to no to cie chłopina podsumowal ehehhe ale nie mart sie moze i na ciebie przyjdzie kolej

widze ze temat szkoły poruszacie ja narazie o tym nie mysle bo szczerze mowiac bardzo mnie to przeraza :szok::szok::szok: ze ja nie bede potrafiłam memu dziecku przy zadaniu pomóc:no::no::no::no:

chociaz ostatnio spotkałam w Housingu Kobiete około 40 lat miała stara sie o mieszkanie i przyszła ze swoja 8 letnią corka ktora robiła za tłumacza:tak::tak::tak::tak:troszke mnie to pocieszyło ze moje dziecko bedzie bardziej kumate niz jego matka eheheheheh

Czesc dziewczynki!
My wlasnie po obiedzie:-)
Co do nauczania to mnie pocieszylyscie,ze jest inaczej,niz widzialam na pojedynczych przypadkach i najwyrazniej nie taki diabel straszny jak go maluja:tak:tak samo wszyscy narzekaja na sluzbe zdrowia a ja zlego slowka nie powiem,wiec po prostu chyba zalezy jak sie trafi i ot co:tak:
pinka- GRATULACJE kochana!!!!!no teraz najfajniejsze przed Wami - przygotowania;-):-)
paula - no dla maluchow to takie slodkie te rzeczy ze ja tez nie potrafie przestac jak zaczne wybierac:-Dale narazie zyje w niepewnosci czy bede miala parke czy tez Nika siostrzyczke bedzie miala:-):confused::-)

Ach,moja nowa dzidzia po prostu dzikus jak nie wiem co!!!!!!!!!!!!Skacze jak oszalala i kopie,ze Nika juz pare razy oberwala,jak sie przytulala:szok::szok::szok::szok::szok:W nocy jak Nika sie budzi i chocby mruczy cos to juz czuje kopanie i tak samo jak tylko Nika sie przytuli i cos mowi to malenstwo reaguje w sekunde:-DChyba juz czuje wiez z siostrzyczka:tak::tak::tak::tak:

Spadam,mam nadzieje ze obie teraz sjeste sobie zrobimy bo oczy mi po prostu same leca.Od rana posprzatalam mieszkanko na blysk i lazienka mi zostala na jutro no i schowanie choinki,bo dzis Trzech Kroli,a u mnie w domku rodzinnym jakos tak zawsze sie przyjmowalo,ze wlasnie do Trzech Kroli choinka powinna stac:confused:Ale schowam jutro bo juz odkurzalam i umylam podlogi a pewnie sie napruszy z bombek:baffled::dry:

pinka no to i ja przyłączam się do gratulacji
katarzyna s to fajnie,że taka więż między Twoim dziećmi sie tworzy

Wiecie może kobitki jak jest z tymi przychodniami których adresy zostawiłam mi Healt Visitor, mam 3 adresy baby clinic w Kacperka red book w mojej okolicy, musze byc tam zarejestrowana czy nie.Czy mogę iśc tak prosto z ulicy bo w jednej z tych przychodni jest napisane ze nie trzeba sie umawiać telefonicznie.

Tajchi musisz zarejestrowac malego w przechodni tak jak siebie rejestrowalas:tak:czekasz na list jakiego bedzie mail lekarza.Ja i tak zawsze chodze do innego niz mam.Pierwszego ktory jest jak dzwonie:-D:-D:-Dznaja juz mnie wszyscy:-D:-D:-D
Nie dostalas takiej karteczki gdzie sie wypelnia dane malego:nerd::nerd:i co z tym oczkiem Ci dzis powiedzieli????nie napisalas:baffled::baffled::baffled:ciekawa jestem bo nasz jest szperacz :-D:-D:-Djak bedzie znow mial to bym wiedziala co robic:sorry2::sorry2::sorry2:
co do szkoly to ja tez mysle ze tu troche kiszka ale te dzieci tez nie mysla o nauce tylko o ciekaniu.Wystarczy zobaczyc na ulicach.Gowniarstwo ledwo podroslo to juz mini,szpile i tapeta ze sie za nia sypie a ma moze 13lat:no::no::no:i sie dziwic ze na nich w wieku 18 lat nie wolaja dowodu jak kupuja alkohol a ja mam 30 i musze pokazac:baffled::baffled::szok::szok::-);-)ale to tez bedzie zalezec od nas czy dopilnujemy dziecko czy nie.Nasze pokolenie bylo inne, mnie nikt nie musial pilnowac a moj mlodszy brat(15lat)to juz inaczej:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:nie cieka ale siedzi i komputer i wez os powiedz chlopakowi ktory ma 180cm:szok::szok::szok:mama sama echh...:baffled:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry