reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Hej Babeczki!Wreszcie jestem.U nas wszystko ok tylko czasu jakos nie mam za bardzo.W tamtym tygodniu maly byl marudny i poswiecalam mu caly swoj czas nie moglam nic w domu zrobic ale to nie wazne, Oskarus jest wazniejszy niz jakies porzadki czy prasowanie:).Teraz jest lepiej pewnie dlatego ze jest goraco i Oskarus ciagle spi:)U nas ok, maly rosnie w oczach, zrobil sie juz z niego maly slonik z waga 5350 hehe.A ma dopiero poltora miesiaca.
Nie jestem w stanie na razie przeczytac zaleglych postow ale cos tam rzucilo mi sie w oczy o paszportach.My bylismy w ten weekend w Londynie zalatwiac paszport malemu.Dobrze ze maz umowil nas wczeniej na spotkanie bo tak z miejsca na pewno bysmy sie nie dostali do srodka, takie kolejki ze szok, skwar, ludzie z dziecmi, wszyscy narzekaja, szok.Ale nam sie udalo, wypelnianie papierow trwalo ok godzinki.Ale wiecie co za to aby paszport maly dostal wczesniej niz za miesiac bo zalezy nam na tym z powodu wyjazdu do Polski na wakacje musielismy doplacic ok 20 funtow, zdziercy jedni!!!Ale poszlo szybko i to najwazniejsze.A potem zostalismy w Londynie na weekend i fajnie sie bawilismy, spedzajac czas z ciocia Ara i Marcelkiem:)
DziewczynyMaxin, Maja, Evoska, wszystkie wygladacie slicznie i wasze bobaski tez, pieknie rosna. Natalcia, Hafsa, Juleczka sa piekne:)
Sciskam i pozdrawiam wszystkie mamusie i przyszle mamusie.
Zalaczam nasze fotki z wycieczki i nie tylko!
papatki
Z mama i tata:)

Oh to slonce!

Ja latam!

reklama
Izusia milo,ze napisalas,dobrze,ze sprawy z paszportem zalatwione.A powiedz mi jak mozesz,czy w miejscu gdzie nalezy wpisac adres pobytu i adres osoby ktora w razie koniecznosci trzeba poninformowac wpislas angileki????Wyrabiasz malemu tymczasowy,czy ten na 10 lat????A wystapilas rowniez o pesel dla Oskarka????Na fotkach wyglada tak slotko,a wy jako rodzinka slicznie sie prezentujecie,A ty wygladasz pieknie,chyba na zdiecie z toba maly sie usmiecha co???Sorki,ze mam tyle pytan,ale wole wiedziec wszystko za nim pojde do konsulatu bo tak roznie bywa i moze mnie nie poinformuja jak nalezy!!!! ::)
Dorcia w koncu sie odezwalas,tyle cie nie bylo,ale nie zapomnialysmy o tobie,juz nieduzo ci zostalo,daj znac jak bedziesz wiedziec kto kopie w twoim brzuszku.
Tamarunia myslisz,ze mal do mnie podobna,hmmm ja jakos tego nie widze,wydaje mi sie,ze to caly tata,szczegolnie jak zrobi czasmi jakas minke ;)Ja wysypka Hafsy???Naz juz znikla,skorka jeszcze jest troche chropowala i sucha,ale juz ladnie wyglada,a samrujemy Aqueous cream B.P z Boot`sa.Jak poszla wizyta w konsulacie???
Evoska maly niezle rozrabia w brzuszku ;D ;D ;D W takie upaly fakt w parcy ciezko wytrzymac,jeszcze z taka szefowa,ale juz nie dlugo i potem zasluzona laba ;)Kurczy szkoda,ze wszystkie tak daleko mieszkacie,bo chetnie z wami bym na spacerki sie wybrala.Znajomi pracuja wiec sam musze chodzic z Natka,a tak milo zawsze z kims pogadac ::)

Pogoda swietna sie zrobila no moze ciut za goraco.Wybieramy sie wlasnie na spacerek.
milego dnia zycze
pozdrowionka papa

Ufffffffffffff jak goraco!!!!!

Izusia - Ty zdrajco spedzilas weekend w Londynie i ja nic nie wiedzialam
tak to bym chociaz malego usciskala!!!!!! niegrzeczna dziewczynka
wygladacie pieknie - rodzinka w komplecie - a malutki rosnie w oczkach;)))
i do tego caly tatus;)))

Maxinka - ja mam pomysl - aby sie wszystkie mamyokreslily gdzie mieszkaja
to latwiej sie sparowac potem;))))
a w pracy no coz wreczylam mojej babajadze maternity certyficate
na co ona sie oburzyla ze jak ja tak moge i tyle
musze jeszcze napisac podanie ze odchodze i bye:)))))))))))))))

Evoska - West Kensington
Maja - West Kensington

itd latwiej sie dograc;)))

milego dnia dziewczynki   

Dzieki dziewczyny za milusie slowa:)
Evoska-sorki kochana ale u nas ten wyjazd byl na wariackich papierach, wlasciwie to do ostgatnich dni nie wiedzielismy czy jedziemy wiec nie mialam nawet czasu napisac o tym na forum, tylko nie gniewaj sie na mnie.Mam nadzieje ze kiedys i tak sie spotksmy bo jeszcze nie raz bedziemy w Londynie:)
Maxin-paszport to na razie jest tymczasowy bo nie da sie od razu 10-letniego, ale generalonie podalismy ze chcemy 10-letni.A adres wpisalismy angielski a o pesel sie nie pytalismy bo szczerze mowiac nawet o tym nie pomyslalam.Jak cos jeszcze chcesz wiedziec to pytaj.A jak malenka , czy placze jeszcze tak jak wczesniej?Mam nadzieje ze wszystko u was ok:)
papatki

Dzieki Izusia ;D No mysle,ze nastepnty razem jak bedzisz w Londynie to dasz znac i sie zobaczymy???? Ja caly wekeend spedzilam u mamy kolo Acton Town ,a wiem,ze Ara mieszka gdzies niealeko,wiec jak bym wiedzila,ze bedziesz moglysmy sie zobaczyc,no ale jak w sumie rozumie jak na ostatna chwile decyzje podejmowaliscie.A powiedz mi jeszcze ile palciliscie za tymczasowy???
A mala Natalka powiem,ze jest duzo lepiej,mniej plakusia,potrafi na chilke sie zajac soba,rozglada sie do okola pokoju,na lezaczku sobie lezy ogladajac zabawki i ostatni w ciagu dnia duzo spi,jest urocza,ale jak placze to od razu boli glowa i czuje jak bym miala trzecie oko ;)Juz rozpoznaje czemu placze,gdy jest zmeczona to czasmi ciezko ja uspokoic,no ale radzimy sobie ;D
A ja dzis tak sluzbowo!!!
Maja mam pytanko,jak sladalas papiery o Counsil Flat oprocz aplikacji,jakie dokumenty musialas dolaczyc do podania???Bo ja dzis zabralam forme z councilu,babka w sumie mowilam mi o akcie urodzenia i czyms tam jeszcze,ale Natalka prawie sie rozplakala i nie slyszalam co babka do mnie mowi ::)I czy bedzisz miala wizyte osoby z counsilu,aby sparwdzic wasze obecne warunki???

Uciekam gotowac obiadek
dzieki za odpowiedz ;)

Bylismy w Konsulacie:) uff taki upal byl ze szok ale jak wracalismy to z kolei lalo, jak juz wysuiadalismy przestalo lac, tak wiec dzieki Bogu wszystko bylo jak nalezyy:)

MAxin w miejscu gdzie jest adres trzeba wpisac angielski, a o pesel wniosek sie wypelnia na miejjscu w konsulacie, daja ci druczek specjalny, nie wiem czemu Izusia o tym nic nie wie? Rowniez zlozylismy wniosek o paszport tymczasowy i staly dziesiecioletni , dwa naraz, rowniez nie rozumiem dlaczego Izusia nie zostala poinformowana ze tak mozna???
Rowniez trzeba, jezeli pracujemy jakis list od employera albo wrs przym=niesc, a tego nie bylo w dokumentach. My jeszcze musimy od notariusza doniesc list bo Rehman ma ID card a nie ma paszportu, a wiec trzebapotwierdzic notarialnie jego tozsamosc. powiedzieli, ze mamy odebrac paszport 1sierpnia, czyli za 4tyg, mama odjezdza 5sierpnia wiec jak tylko Bog nam pozwoli, to pojedziemy razem z nia:)

Evoska, nasza mala jest rozpieszczona jzu , hehe, a co bedzie potem????

eh nie wiem, ja sie staram wychowac ja dobrze,a nie rozpieszcac ale klezanka mowi ze ja rozpieszczam. a po czym poznala?bo zasypia na rekach Hafsa ????hmmm a tam mi sie wydaje, ze to normalne,z e HAfsa chce sie przytulic do nas..... aj nie wiem... Wychowuje tak jak uwazam za sluszne i juz no nie:)

no t j zmykam MAxin masz jeszcze jakies pytania co do passport?pytaj poki mozesz.
aha a oswiadczenie-oni ci tam dadza druk do wypelnienia, wiec sie nie martw jego trescia, chyba ze maz nie idzie to inna sprawa, sama z reszta czytalas na str konsupatuy
aha zaplacilismy 43 funty
pozdrowionka

dziewczynki czy ktoras z Was ma moze wzor listu do pracodawcy
tzw podanie o maternity leave, pytam bo moja babajaga obejrzala certfikat
ktory jej dalam od poloznej i na tym sie skonczylo ze zostawia to na biurku
dlatego chce napisc list(podanie) o urlop macierzynski do niej + additional holiday (2 tyg)

i skad mam wziac aplication for materinity leave fom - nie moge tego nigdzie znalezc
hmmmmmmmmmm

no i nastepne pytanie (eh  szykujem sie juz - jeszcze tylko 15 tyg)
gdzie polecicie zrobic D3 lub D4 usg

dziekuje mocno za pomoc
buzka

reklama
Tamarunia dobrze ,ze juz masz za soba,wiec mozna sie starac o dwa na raz ,hmmm to spoko,a wniosek o pesel ja juz sciaglam z netu,taki wypelnialas:ta, gdzie dalam pytajniki niewiem dokladnie co wpisac,chyba pobyt czasowy i podac adres angileski?czy polski?bo ona nie jest zameldowana w kraju???? ????
Załącznik nr 5- wzór wniosku o nadanie/zmianę numeru PESEL

WNIOSEK O NADANIE/ZMIANĘ NUMERU PESEL1)

I. Wnioskodawca ..............................................................................................................
( nazwa organu lub imię i nazwisko osoby składającej wniosek)

II. Dane identyfikacyjne osoby, której wniosek dotyczy:

01. Numer PESEL 2)

02. Nazwisko

03. Nazwisko-drugi człon (w przypadku podwójnego nazwiska)

04. Imię pierwsze

05. Imię drugie

06. Data urodzenia (dzień, miesiąc, rok) 07.Płeć (M-mężczyzna K- kobieta)

08. Miejsce urodzenia

09. Obywatelstwo

10. Nazwisko rodowe

11. Nazwisko rodowe – drugi człon (w przypadku podwójnego nazwiska)

12. Dokument tożsamości - rodzaj dokumentu oraz oznaczenie organu, który go wydał

........................................................................................................................................

13. Seria i numer dokumentu

III. Dane identyfikacyjne rodziców osoby, której wniosek dotyczy:

01. Imię ojca

02. Imię matki

03. Nazwisko rodowe matki –pierwszy człon

04. Nazwisko rodowe matki – drugi człon (w przypadku podwójnego nazwiska)

IV.Adres zameldowania na pobyt stały lub czasowy ponad dwa miesiące 3)???????????????

01.Pobyt (S – stały , C – czasowy) 02. Kod terytorialny 4)

03. Województwo

04. Gmina

05. Kod pocztowy
-
06. Miejscowość

07. Ulica

08. Numer domu 09. Numer lokalu

10. Data zameldowania na pobyt stały (dzień, miesiąc, rok)

11. Czasokres zameldowania na pobyt czasowy od - do (dzień, miesiąc, rok)
-

V. Adres zameldowania na pobyt stały za granicą 5)???????????????

01. Kraj

VI. Podstawa prawna upoważniająca do otrzymania numeru PESEL – wskazanie konkretnego przepisu przewidującego potrzebę posiadania numeru PESEL6):
.....................................................................................................................................................
W celu wydania paszportu
.....................................................................................................................................................

VII. Powód zmiany numeru PESEL2)

.........................................................................................................................................................................................

Pieczątka i podpis wnioskodawcy

Data

Pouczenie:

1) Niepotrzebne skreślić
2) Wypełnić w przypadku występowania o zmianę numeru PESEL
3) Dotyczy osób zameldowanych na terenie RP
4) Nie dotyczy osób składających wniosek w trybie art. 31b ust. 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych
5) Dotyczy osób nie zameldowanych na pobyt stały na terenie RP
6) Dotyczy osób składających wniosek w trybie art. 31b ust. 1 ustawy, o której mowa w pkt. 5. Do wniosku należy dołączyć aktualny odpis skrócony aktu urodzenia lub aktualny odpis skrócony aktu

Do góry