• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

dziewczyny juz od soboty 7października beda rodowita matulą z UK w tym wątku
kupiłam dzis bilet lecimy z emilka do tatusia juz za tydzien ale sie ciesze :-D

reklama
Witam Mamusie!

Maxin wlasnie ja tez myslalam niedawno o takim skoczku ale niektorzy zaczeli mi mowic ze raczej kupuje sie to dziecku jak zaczyna chodzic :baffled:no bo cos tam o nozkach mi mowili ale ja sadze ze kazdy bedzi mial podzielne zdania tak samo jak mowia zeby nie kupowac chodzika:eek:ja mysle ze to i to jest dobre bo jesli by nie bylo to by byl zakaz sprzedazy prawda:confused:hehe:happy:
Ja tez chcialabym sobie zrobic jakis kursik gdzies isc do pracy i wogole ale nie mam z kim zostawic Briana na dodatek musze podszkolic jezyk bo naprawde ostatnio mam hopla na tym punkcie poniewaz pozapominalam:-(

Anetka to sprytne masz dziecie hehe :-D no ale jesli moj to pokona synek no coz i tak bardzo podoba mi sie to kolo taki maly plac zabaw:tak:

Maja wlasnie jak sie chodzi na kurs jest mobilizacja wiesz ze musisz sie nauczyc na dodatek poznajesz ludzi chwila odetchnienia od spraw codziennych a ja chyba bede musiala uczyc sie w domku z ksiazki bo nie mam z kim zostawic synka;-)
Wozeczek bardzo ladny wybralas:-) pewnie spogladasz na niego i nie mozesz sie doczekac waszej Kruszynki:blink: ja pamietam jak ciagle zagladalam do lozeczka wozka wanienki ogladalam ciuszki i wyobrazalam sobie Briana:happy:

Agnes co do tej mobilizacji jezyka mobilizuje sie bo tlumacze sobie ze jak pojde do lekarza z Brianem czy gdzies to musze znac ja wiem ze tutaj lekarze sa tacy ze tlumacza i tlumacza zebys zrozumiala ale ja poprostu chce znac troche wstyd mi :zawstydzona/y:ze tak malo po angielsku umie i wiele zapomnialam w sumie w szkole mialam rozszerzony niemiecki ale przyjezdzajac tutaj umialam troche angielskiego jakos moze nie poprawnie gadalam ale kazdy wiedzial o co mi chodzi a teraz to juz prawie nic nie pamietam:eek: fakt faktem czasami musze ciagle z synkiem by ale tak sobie mysle ze jak pojde na spacer np do parku a Brian usnie posiedze na lawce i poucze sie :-) no zobaczymy jak bedzie w praktyce hehe:-D

Evosia jak tam remonty wprowadzilas sie juz do domku:confused::-)

Kasiula Matula Gratulacje!udalo ci sie wszytsko pozalatwiac i przyjezdzasz swietnie naprawde pewnie rodzinka sie juz cieszy:happy: widzisz szybko zlecialo i juz z Emi bedziecie przy mezu:tak:

Pozdrawaim i sle ciumaski.

dziewczyny widzialam gdzies kiedys angielskie odpowiedzniki nazw naszych szczepionek czy moze ktoras z was pamieta gdzie to znajde?

KTOS PYTAL O SZCZEPIENIA WIEC PODAJE LISTE KIEDY I NA CO NALEZY SZCZEPIC:

Immunisation schedule:

*2, 3 i 4 miesiące

Diphtheria(blonica), tetanus(Tezec), pertussis (whooping cough)(Koklusz) + polio + Hib (DTaP/IPV/Hib)

MenC(Zapalenie opon mózgowych)

*ok. 13 miesięcy:

Measles(ODRA) mumps(SWINKA) rubella (MMR)(ROZYCZKA)

*od 3 lat i 4 miesięcy do 5 lat:

Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough) + polio (dTaP/IPV lub DTaP/IPV)

Measles, mumps, rubella (MMR)

*od 13 do 18 lat:

Diphtheria, tetanus, polio (Td/IPV)

oki znalazlam a ksztusiec i wzw b i gruzlica? nie szczepia tam na to?
chce zrobic angielskjie tlumaczenie emi szczepien

Kasiula-z tego co ja wiem to nie szczepia na gruzlice i zoltaczke a jak zapytalam dlaczego to health visitor powiedziala "bo po prostu nie", a krztusiec to nie to samo co koklusz?Bo jesli tak no to szczepia na to.U nas jeszcze szczepia na pneumokoki i Oskarus wlasnie bedzie mial za tydzien pierwsza dawke.
Maggusia-ja tez mam problem z jezykiem bo siedzac w domu duzo zapominam, niby prubuje sie uczyc w domu ale wiadomo jak to w domku, zawsze tysiac innych rzeczy do zrobienia sie znajdzie.A do pracy tez bym chciala isc tylko nie mam z kim zostawiac Oskarka, mysle o baby meander czy jak jej tam, zobaczymy:confused:A co do skoczka to my tez go mamy i zaczynam wkladac do niego Oskarka ale jakos na razie malo bezpieczny mi sie dla niego wydaje, ale to indywidualna sprawa.Mojemu synkowi sie to podoba tylko ze my mamy zapinany na kapsle i ja sie boje ze jak go zostawie w nim samego to one moga sie rozpiac.:baffled:
Maxin-Natalcia super wyglada w skoczku i wogole ladna z was rodzinka, a ty nosisz z tego co widze super bluzki:tak:.A o te pneumokoki, o ktore wczesnej pytalas to jest szczepienie przeciwko dwoince zapalenia pluc ktora jest czesta przyczyna infekcji u dzieci i moze wywolac zapalenia ucha srodkowego, zatok, opon mozgowo-rdzeniowych, stawow, wsierdzia i posocznice-sa to ciezkie infekcje.W Polsce ta szczepionka jest odplatna, na szczescie tutaj podaja ja rutynowo jak inne podstawowe szczepienia.
Majeczka-jak sie czujesz?Mam nadzieje ze wszystko ok, a jak tam przygotowania dla malej???I wogole mam nadzieje ze bedziesz zadowolona z wozia.
A u nas ok, choc wysypka nadal sie utrzymuje i znika i tak w kolko.Wczoraj bylismy na baby massage i bylo milo, choc te kobitki byly takie srednie.A wogole moje dziecko od paru dni calymi dniami sobie gaworzy:-D.To niesamowite go sluchac.I tak cudnie sie smieje, az serce rosnie!
Trzymajcie sie babeczki.Sciskam reszte mamusiek i nasze ciezarowki.:tak:
Milego weekendu!

To ja jeszcze na momencik,bo moze wy mi pomozecie.Dostalam informacje o baby group ale wiecie co, nie wiem co to za grupa.Nie moge przetlumaczyc tej nazwy, nigdzie nie moge znalezc tego slowa.Grupa nazywa sie "Cheeky Cherubs", cheeky to wiem ale tego drugiego slowa nie, wiec moze wy pomozecie:confused:
Dzieki z gory!
papatki

izusia-wydaje mi sie ze ta grupa zajmuje sie poskarmianiem "diabelkich aniolkow";-) <cherub>to jest anioleczek....moge sie mylic co do grupy,ale tlumaczenie slowa raczej jest poprawne;-)
Buziaki

...Hejka dziwczyny
uhhh...cos dlugo mnie nie bylo

Standardy-u mnie jak to u mnie ciekawego sie dzieje-nic..hihihi.
Czasem gdzies tam wyjade samochodzikiem i pochodze delikatnie po sklepikach...ostatnio bylam u fryzjera,ale bez rewelki-tylko skracalam.Tak poza tym-ciagle rosne...i musialam nawet pomyslec o nowych spodniach ciazowych bo te ,ktore nosilam juz od jakiegos czasu zaczely mnie porzadnie ciasnac.Mama choruje..lekarz karze sie nie denerwowac-jestem dobrej mysli i brzunio oki.
Moje kolezaka 3 tyg. temu zdazyla juz urodzic.Mieszka rowniez w Anglii.Poza tym takie glupoty mi gada o roznych sprawach urzedowych i ich przebiiegu w UK ze az normalnie sama sie zakrecilam.Twierdzi np:ze jej facet pracujac na "czarno" dostal juz homme office i NIN..to wszystko bez klopotu...dziwna sprawa.Jeszcze niedawno bylam calkiem przekonana ze aby wysylac paiery na h.o. trzeba zaczac pracowac-normalka.Przeciez potrzebny jest do tego min. list od pracodawcy.hmm.Nie wiem jak jest z NIN,ale dotychczas bylam siwecie przekonana,ze rowniez potrzebne jest zaswiadczenie o zatrudnieniu i oplacanych skladkach ubezp.A ona mi takie jakies baje opowiada.Dziewczyny szpenijcie mi slowko w tej sparwie.Byc moze cos sie zmienilo,a niewiedza boli;-)
No i jeszcze cos...jak to jest z paszportami dla dzieciaczkow polskich rodzicow-urodzonych w UK.To jest temat max niewyjasniony i juz sama zglupialam.Myslalm ze normanie pobiera sie akt urodzenia,sklada papiery w polskim konsulacie i czeka na paszporcik dla dzidzi....a tu sie dowiaduje,ze posiadajac akt urodzenia dzidzi rodzonej w UK-mozna skladac papiery na paszp.brytyjski...Dziwne to.Dziewczyny kochaniutkie oswieccie mnie..

Buzka i pozdrowionko :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Maxin78 jesli chodzi o ten kurs to zajecia tak jak pisalam byly 1 raz w tygodniu od 10 do 15, ale byly bardzo przyjemne ;-) Prace pisemne pisalo sie w domku, no a kurs trwal rok. A jesli chodzi o NVQ to zeby sie tam dostac to trzeba miec zaliczone cos w rodzaju praktyki na placowce :tak: Ja zreszta jestem bardzo chetna na jakis spacerek w tygodniu to moge opowiedziec dokladnie co i jak z tymi kursami :-)
Maja wozeczek cud miod bardzo ladny, no i my tez nie mielismy gondoli, tylko spacerowke rozkladana na plasko ;-)
Maggusia rzeczywiscie rozne sa zdania na temat tych skoczkow. My nabylismy troszke inny niz ma Maxin taki stojacy na ziemi, jakby chodzik na sprezynie. Maly szaleje w nim jak wariatek :laugh2: Oto fotka
patti019rv5.jpg

reklama
Asia26 odnosnie paszportu tez jak maly sie urodzil to myslelismy, ze bedzie mial brytyjski. Wzielismy papiery, zadzwonilismy i jezeli zadne z rodzicow nie jest obywatelem brytyjskim to dzidzia nie moze miec paszporu brytyjskiego, niewazne ze sie tu urodzila :no: Jesli chodzi o paszport polski, to z ang. swiadectwem urodzenia mozna wyrobic polski paszport tymczasowy na rok, no ale do takiego na 10 lat to musisz miec polski akt urodzenia, tzn. przetlumaczyc ang. akt urodzenia przez tlumacza przysieglego i zarejestrowac dzidzie w polskim urzedzie miasta :-p

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry