• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

:tak: :tak: :tak: dokladnie tak dziwczyny.(WZW B) podaje sie w trzech dawkach.Pierwsze klucie/po miechu drugie /po pol roku trzecie...nie zaleznie od wieku.W Polsce rzeczywiscie podaje sie ja w pierwszej dobie zycia dziecka....ale wydaje mi sie ze po konsultacji z lekarzem,dojdzie sie do konsensusu i bedzie mozna ja podaj nie zaleznie od wieku.Ja bralam ja majac 24 lata...dla dzidzi pewnie mniejsza dawka:cool2: :cool2: :cool2: .W Polsce(w aptece) mozna kupic kazda szczepionke...Wspominam tu rowniez o tych mieszanych.Czasem nawet lepiej kupic samemu,bo slyszalam raz w waidomosciach,ze podali dziecku przeterminowane w przychodni.To sie tylko zdarzylo,ale nie ma co kusic losu..Tak czy siak ja raczej kupie swoje

Nie wiem tylko czy na takie podawanie szczepionek zakupionych przezemnie-lekarze bryt.zgadzaja sie bez klopotu???
Sama nie umiem podawac:baffled: :baffled: :baffled: :baffled: ...i tu sie zaczynaja schody

reklama
ooo...i jeszcze cos...wlasnie przeczytalam w kalendarzu szczepien dla dziecka do 2 lat,ze pierwsze klucie na gruzlice,podobnie jak WzW B -rowniez odbywa sie w pierwszej dobie zycia dziecka a drugie w 12 miesiecy pozniej.To drugie tylko dla dzieci ktore nie mialy blizny po pierwszym szczepieniu lub blizna ma tylko 3mm.

co do szczepionek, to moja Krystynka mmiala w Polsce 2 dawki WzwB i jak tutaj przyjechalysmy to rozmawialam z lekarka czy kontnuowac, tutaj podaje sie te szczepionke w przypadku jak byly w rodzinie zachorowania i jakies specjalne jeszcze warunki, wiec mojej nie dali nastepnej dawki, i teraz jak sobie poczytalam wasze posty to mam metlik w glowie czy ja MUSZE to w polsce kontynuowac??
:confused:

dziewczyny jest w UK mleko NAN Maggusia mi pisała ze jest ale maz szukał i mowi ze nie znalazł w jakich sklepach mozna je dostac??

no juz sam niewiem co z ta szczepionka bo jak poprosze kumpela aby mi ja kupila,a tu nikt Natalce nie w kuje to co zrobie,hmmmm i co tu zrobic noooooo......chyba poprostu pogadam jutro na szczepieniu z pielegniarka czy by jej wbila,ale cos mi sie wydaje ze raczej beda sie baly ,bo wszystko musza notowac,zapisywac.Chcesz dziecko zaszczepic i tu taki problem,a na swieta bede w kraju wiec mogla by dostac jedna,a co z druga???!!!!!OOOOO glowa peka:no: :no: :no: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:

izusia ale on urosl,teraz na skoczku widac,fajny chlopczyk sie z niego robi;-)
Tamrunia Hafisnka sie koncentruje coooo,slodziak
:happy:
Maja ok jak sie zdecydujesz daj znac,bo ja raczej na 100% pojde

dzis idziemy na masaz,moze bedzie zabawnie:tak:

Dziewczyny ale drukujecie ;)
A ja wczoraj padlam jak mucha :-D na pobraniu krewki bylo strasznie :baffled: tu obsluga i szpitale nawet niby te najlepsze sa straszne :baffled: gdzies w podziemiach, z 40 osobdo badan, 3 murzynki za parawanami i glosne NEXT :baffled: uuuuuu :baffled: ja na tasmie.(ciekawe co by tam z moim chlopem zrobili ktory zawsze mdleje przy pobraniu :laugh2:, ale chyba na ziemi by lezal :laugh2: )

Izusia a czy robiliscie Oskarkowi testy alergologiczne?? moze to nie egzema( to baaardzo popularna choroba teraz, wiec wszyscy na to zwalaja).Nasz znajomy przez 4 lata sie leczyl hydroksyzyna i innymi masciami i smarowal i kombinowal i pomagalo to tylko na jakis krotki okres.A gdy zaciagnelismy go do alergologa na testy okazalo sie, ze jest uczulony na kurz. A tu leczenie wyglada calkiem inaczej:eek: Wiec moze sprobuj nw ten sposob,a noz widelec to nie egzema a uczulenie na np.proszek albo mydlo.
OJ zycze wam zeby przeszly juz te krostki malemu.
Tamarunia corcia rosnie jak na drozdzach :tak: sliczna jest :-)

Co do szczepionek to jestem blada wiec nie moge sie wypowiadac.Jedno co wiem to ze kumpela jak pojechala do polski z mala na wakacje a miala termin szczepienia TO NIE BYLO PROBLEMU I JEJ ZROBILI W POLSCE.

KURCZE TO BIEDACTWO ANETKA,OBY SIE NIE ODWODNIL MALUSZEK,MAM NADZIEJE ZE W SZPITALU WAM DORADZA CO ROBIC

A JAK POJDE DO PRACY TO NATKE BEDE ZABIERAC Z SOBA,BO SZUKAM PRACY JAKO NIANIA:-) A JAK BEDE MUSIAL ISC DO SZKOLY TO MAZ ZOSTANIE,TYLKOWLASNIE SZUKAM KURSOW ALBO WIECZOROWO ALBO WEKEND,ALBO POPROSTU NAUKA W DOMU,JEST W CZYM WYBRAC

KALLUSIA TEZ SZPITALE :szok: A CZARNA OBSLUGA JEST DO D........

ufff...Przynudze jeszcze z tymi szczepieniami:happy: :happy: :happy: :happy:
Wlasnie wrocilam z wycieczki po miescie.Wiozlam akurat mame do szczepienia na II dawnke WZW B.Przy okazji wypytalam sie kobitki w punkcie szczepien..co i jak z tym jest.Maxin78 -gruzlicy napewno nie mozna kupic w aptece.,ale tez nie w kazdym kraju szczepienie te jest potrzebne.Takze jak nie ma tego w karcie w Anglii to nie trzeba.Tak mi powiedziala.To zalezy od zagrozenia.Zreszta miala liste...na co i kiedy sie szczepi( od niemowlaczka)w poszczegolnych krajach.Nie ma sie o co martwic.;-) ;-) ;-)
Nareszcie tez mam aktualna karte szczepien..dla swojej dzidzi i wiem co jest grane..ale ma rodoche...hihihihi

toola - jesli dzidzia przyjela juz dwie dawki WZW B to warto jest zapodac trzecia a to dlatego ze uodparnia do konca zycia.Po 2 tylko na krotki okres czasu.Niepamietam dokladnie ale chyba tylko na pol roku.Takze szkoda jest nie wziasc trzeciej.

;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry