Na podstawie pierwszych ruchów płodu
*pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 18-20 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 22/20 tyg. = termin porodu
*wieloródki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 16-18 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 24/22 tyg. = termin porodu
Podkreślam jednak, że te dane są dość niepewne, często ciężarne, (zwłaszcza pierwiastki) nie potrafią dokładnie określić daty pierwszych ruchów płodu. Po prostu nie wiedzą, jak one się objawiają lub przyjmują ruchy jelit za ruchy płodu.
*pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 18-20 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 22/20 tyg. = termin porodu
*wieloródki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 16-18 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 24/22 tyg. = termin porodu
Podkreślam jednak, że te dane są dość niepewne, często ciężarne, (zwłaszcza pierwiastki) nie potrafią dokładnie określić daty pierwszych ruchów płodu. Po prostu nie wiedzą, jak one się objawiają lub przyjmują ruchy jelit za ruchy płodu.

) nie za bardzo orientuja się czy to TO 
nie wydaje mi się
.to tak na prawde jest najbardziej uzaleznione od wrazliwosci naszych macic bo niektóre kobiety najpierw widza jak im brzuch faluje i dopiero wtedy czuja tez ruchy.Moja mama mówiła ze kiedyś lekarze twierdzili ze jak czuje kobieta ruchy to połowa ciazy - i za ciosem idąc urodzę w 30 tc (bo poczułam Motylka w 15)- znów wątpię.W takim razie Oliwie powinnam urodzic w 34 a urodziłam w 41... itd, itp:-)kwestia subiektywna jak dla mnie i tylko cieszyć sie pozostaje bo to takie rpzyjemne w koncu;-)
Tak samo jest z ustalaniem daty porodu według OM czy pomiaru organów dzidzi w trakcie usg - wszystko to daje przyblizony termin porodu, a doskonale wiemy, że bobas sam decyduje (albo gin jeśli jest cc)