• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

Na podstawie pierwszych ruchów płodu
*pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 18-20 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 22/20 tyg. = termin porodu
*wieloródki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 16-18 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 24/22 tyg. = termin porodu
Podkreślam jednak, że te dane są dość niepewne, często ciężarne, (zwłaszcza pierwiastki) nie potrafią dokładnie określić daty pierwszych ruchów płodu. Po prostu nie wiedzą, jak one się objawiają lub przyjmują ruchy jelit za ruchy płodu.

reklama
dzidziuś rośnie. serduszko w normie. ssał sobie kciuka. ale nie chciał pokazać co ma między nogami ;-)

Gratuluję dobrych wieści! Super z tym kciukiem :-p

Ja się dzisiaj trochę polansowałam,poszłam sobie do fryzjera na polepszenie humoru i jakoś tak w ogóle inaczej mi ten dzien przeleciał.A jutro już piątek i znowu tydzień za nami:-):-):-)jakos tak szybko mi lecą te tygodnie,mimo iz siedzę tylko w domu;-);-)
A no i poza tym dzidzia zaczęła się juz ruszać:-):tak::tak::tak::tak:

Mnie też czas dość szybko leci :-)Jeszcze chwilka i juz połowa ciąży za nami :tak:. Super, że poczułaś dzidzię!

Na podstawie pierwszych ruchów płodu
*pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 18-20 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 22/20 tyg. = termin porodu
*wieloródki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 16-18 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 24/22 tyg. = termin porodu
Podkreślam jednak, że te dane są dość niepewne, często ciężarne, (zwłaszcza pierwiastki) nie potrafią dokładnie określić daty pierwszych ruchów płodu. Po prostu nie wiedzą, jak one się objawiają lub przyjmują ruchy jelit za ruchy płodu.

Super! Mój gin mówił, że data pierwszych ruchów jest bardzo ważna, że wtedy łatwiej przewidzieć faktyczną datę rozwiązania :-) ale tak jak piszesz - pierwiastki (czyli m.in. ja :cool:) nie za bardzo orientuja się czy to TO :-D

nawet te co juz rodziły nie zawsze wiedza które ruchy mozna zaliczac to tych.ja np jeslibym miała liczyc od na prawde pierwszych ruchów - tych najdelikatniejszych to jeszcze wstecz dwa tygodnie czyli co - w 13 poczułam:confused2:nie wydaje mi się:no:.to tak na prawde jest najbardziej uzaleznione od wrazliwosci naszych macic bo niektóre kobiety najpierw widza jak im brzuch faluje i dopiero wtedy czuja tez ruchy.Moja mama mówiła ze kiedyś lekarze twierdzili ze jak czuje kobieta ruchy to połowa ciazy - i za ciosem idąc urodzę w 30 tc (bo poczułam Motylka w 15)- znów wątpię.W takim razie Oliwie powinnam urodzic w 34 a urodziłam w 41... itd, itp:-)kwestia subiektywna jak dla mnie i tylko cieszyć sie pozostaje bo to takie rpzyjemne w koncu;-)

Mi się wydaje, że z tym obliczaniem terminu porodu na podstawie pierwszych ruchów to bzdura - przecież każda kobieta (a przy pierwszym dziecku tym bardziej) może poznać je w różnym czasie - więc idac tym tropem, jeżeli ktoś poczuje ruchy w 24 tygodniu to przenosi ciążę miesiąc????

giza - CIESZYMY SIĘ STRASZNIE, ŻE TWÓJ DZIDZIOL ZDROWY!!!:-):-):-)

mamma80 - GRATULACJE!!!:-D:-D:-D

Mi się wydaje, że z tym obliczaniem terminu porodu na podstawie pierwszych ruchów to bzdura - przecież każda kobieta (a przy pierwszym dziecku tym bardziej) może poznać je w różnym czasie - więc idac tym tropem, jeżeli ktoś poczuje ruchy w 24 tygodniu to przenosi ciążę miesiąc????

Przecież wiadomo, że do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem :happy2: Tak samo jest z ustalaniem daty porodu według OM czy pomiaru organów dzidzi w trakcie usg - wszystko to daje przyblizony termin porodu, a doskonale wiemy, że bobas sam decyduje (albo gin jeśli jest cc):-p:-)

dzieki za odpowiedzi na temat ruchów a terminu porodu.
mówicie ze czas tak szybko leci ze juz prawie połowa i tam wolno leci.
Piersi mam giganty cięzkie i tylko patrzyc jak zacznie tak jak u was isc siara z ala mlekiem.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry