reklama

Marcóweczki 2011

Bosonóżka- mój syn miał podobne objawy i sie okazało że ma nietolerancje latkozy, poniżej parę informacji na ten temat - z zastrzeżenieim że to wcale nie musi byc to, ale może warto podpytac lekarza

"Niedobór laktazy i innych disacharydaz stwierdza się praktycznie u wszystkich wcześniaków do około 34. tygodnia życia płodowego. Nawet u zdrowych noworodków i niemowląt do 20% spożytej laktozy dociera do okrężnicy. Zmniejsza to pH stolca i może korzystnie wpływać na kolonizację jelita bakteriami z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus, zapobiegając rozmnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Ekspresja laktazy w rąbku szczoteczkowym ulega redukcji wraz z wiekiem, co jest uwarunkowane genetycznie (nietolerancja pierwotna; tab.), a jej stopień i czas pojawienia się zależą od grupy etnicznej. Niewchłonięta laktoza zwiększa ciśnienie osmotyczne w świetle jelita, które stymuluje przechodzenie do jelita wody i elektrolitów, prowadząc w nasilonych przypadkach do biegunki. Dodatkowo jest fermentowana przez bakterie w jelicie grubym, które produkują lotne kwasy tłuszczowe i gazy wywołujące wzdęcie. Kwasy tłuszczowe obniżają pH stolca."
Śluz obecny w kupce też jest pochodzenia z jelita grubego

reklama
Vetka, dzięki! Opisałam objawy szerzej na wątku "problemowym", który założyłaś.
I kurka - w sumie wszystko było opisane lekarzowi w piątek, ale pani doktor stwierdziła, że to wszystko normalne objawy. A ja już nie wiem, co mam jeść, żeby małej było lepiej i co myśleć o tym wszystkim :-(

Wczoraj poszłam spać po 2 mega głodna. Bałam się zaliczyć lodówkę, bo wydawało mi się, że się coś zaczyna ruszać. Poszaleliśmy z em i odszedł mi czop już chyba do końca. Czegoś takiego nigdy nie widziałam
eek.gif
Brzuszek mi twardniał i łapały skurcze, które bolały jak cho..ra
cool.gif
jednak wszystko przeszło. Na dzisiaj jestem jak nowo narodzona.
Pogoda piękna, za chwilę jedziemy do teściów na obiad, na spacer i zostawiamy tam już Piotrulę.
Miłej niedzieli kochane!

bosa, koncia bardzo wam współczuję tych kolek, płaczu i niespokojnej nocy. Dzielnie sobie radzicie mamusie, troszkę cierpliwości, a maluszkom przejdzie.

To ja też przeniosłam się na poradnik :)

Bosa współczuję.. mam nadzieję, że szybko znajdziecie i zliwkidujecie przyczynę bólu i płaczu :*

Koncia położna, która była u nas mówiła, że kolki zaczynają się dopiero po pierwszym miesiącu..

A tutaj napiszę, że noc była do zniesienia, do północy wręcz piękna, a potem pobudki co 1,5-2h, bo Jasiek za szybko zasypiał przy cycku i szybko był znowu głodny..
Zauważyłam, że moja Kruszynka nie lubi samotności ;) W łóżeczku oczy jak 5zł, przyniosłam go więc na kanapę, włączyłam Magdę Gessler i Jasio śpi jak aniołek ;) Tylko gdzieś od czwartku ciężej idą mu kupki i bączki, nawet przez sen jęczy i stęka, na szczęście nie płacze..

Melduje się nadal w 2paku i 3mam &&& za resztę marcówek tych które się właśnie rozpakowują i tych które walczą z kolkami.Dacie rade mamuśki!!! Dobry pomysł z tym poradnikiem:tak:
Milej niedzieli,cmokasy dla wszystkich

Cliford miała na mnie czekać a tymczasem ona juz na porodówce walczy...

Hars chyba tylko my tu przeterminowane jeszcze jesteśmy!!!

No i na mnie wszystkie sposoby przyspieszania nie działają, ani herbatka malinowa, ani sex, ani drażnienie sutków ani mycie okien!

harsh- juz troszeczke po terminie jestes. Masz wrazie czego umowiona wizyte na wywolywanie?. U mnie jak mialam 41 tyg umowiono wizyte tak ze byla ona 12 dni po terminie.

U nas dobrze, Mestwin spal dzis prawie ksiazkowo, prawie bo przez caly dzien wisial na cycu wiec zaduzo wieczorkiem nie mialam i podalam 2 raz formule po cycu i wypil 50 ml i przespal 3 godzinki. A potem to juz tylko po 3 rano i okolo 6 i 11 rano juz normalnie cycus :biggrin2:
Teraz polozylam Mestwinka i widze ze chyba zasnol.

Barnim ma dzis zly dzien i placze co 10 minut. Zdrowy jest tylko sprzykszony i jak sie powie nie to ryczy albo jak nie po jego mysli to znow:sorry2::confused2:

A u nas wystapil problem chrzestnego..... Zadzwonilam do mojego kandydata i jak sie okazalo to na ten czas jak my bedziemy w PL to on ma wycieczke. To znaczy nie ma daty tylko beda do niego dzwonic i powiedza kiedy ma sie pakowac ( taka last minute) zaplacone ma i na 2 tyg. Problem taki ze sie tak to zgodzil ale jak bedzie to w czasie wycieczki to musi odmuwic:no:... i mam zadzwoniw w wakacje. Ale w wakacje juz bedzie za pozno bo jak sie okaze ze nie moze jednak to na ostatnia minute szukac innego to tez tak glupio:zawstydzona/y::confused2:. Wiec pewni ezadzwonie do niego juterko i powiem ze musimy miec pewne i ze jak sam nie wie to wtedy sie nie da. I problem kogo.... jako jedynaczka nie mam rodzenstwa-to byl najblizszy kuzyn...... zostaje mi inny kuzyn z 2-giej lini albo brat mojej mamy starszy odemnie o 13 lat..... Kurcze troche mam dola i nie jestem zdecydowana.....

Ostatnia edycja:
Cliford miała na mnie czekać a tymczasem ona juz na porodówce walczy...

Hars chyba tylko my tu przeterminowane jeszcze jesteśmy!!!

No i na mnie wszystkie sposoby przyspieszania nie działają, ani herbatka malinowa, ani sex, ani drażnienie sutków ani mycie okien!

A ja juz nawet nie probuje... Poczekam do srody i zobaczymy co mi powiedza u lekarza. Boje sie jedynie wielkosci dziecka, bo skoro na wizycie 3 tyg temu mi mowiono, ze bedzie blizej 4 kg niz 3..to jakie dopiero teraz musi byc???
Ewi, fajnie by bylo isc razem rodzic :) Moze akurat sie uda...

Dove, a jak Barnim w ogole sie zachowuje? W sensie- widzac, ze nie jest juz jedynakiem?

Idziemy na spacer, zanim zacznie znow padac...

P.S.
Prawie godzine zajal mi dzisiaj makijaz, poniewaz moja skora tak sie zrabala, ze tragedia!

To i ja sie melduje, wciaz 2w1.....

harsh faktycznie, ty juz jestes najdalej po terminie z nas wszystkich.

Ja jeszcze mam wielka nadzieje,ze mlody urodzi sie w terminie z usg....
czyli,ze do jutra bede juz po :-D no ale poki co nadal nic mnie nie bierze.

Jedyny plus,ze juz mi auto zdazyli zrobic,wiec jedno z glowy.

reklama
Ja mam jutro wizytę z ktg i ustalimy ewentualnu termin kiedy mam się zgłosić do szpitala w razie jak nic się nie wydarzy wcześniej...

Hars mamy duże szanse na ten sam dzień hehe bo kiedys w końcu musi się zacząć!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry