My też mamy koszmarną noc za sobą.
A tak się cieszyłam, ze Jaśko pięknie wieczorkiem zjadł - mleczko z dwóch piersi przed kąpielą i po 180ml MM. Byłam pewna, że pośpi do 5-6, a tu d..a, o 1.30 sąsiadom na górze, coś się zwaliło na podłogę, takiego rabanu narobiło, że cała nasza trójka na równe nogi powstawała, z tym, że Jaś tak się rozpłakał, że potrzebna była godzina, aby go wyciszyć i nakarmić. Po takiej pobudce, to już kolejna o 4, 5.30 i 6.30. Teraz bidulek odsypia, ale taki marudny jak rzadko.
Madzikm - nie martw się, Twoja Niunia jest jescze malutka, w tym wieku różnica 2 tygodni ma ogromne znaczenie. Każde dziecko w swoim tempie rozwija motorykę. Wczoraj odkryłam, ze przy wyjściu ze szpitala dostałam "Baby and child care encyclopedia" - w niej wyczytałam, że:
1. 3-4 miesiąc dziecko zaczyna przekręcac się z brzuszka na plecki
2. 4 m-c może zacząc przekręcać się z plecków na brzuszek
3. ok.4 m-ca złacza rączki do zabawy
4. 3-4 m-c chwyta zabawki
5. ok.6 m-ca trzyma b.dobrze grzechotke lub zabawkę i jest w stanie przekładać ją z ręki do ręki
Język:
ok.1-2 miesiąca zaczyna rozpoznawać głos mamy
ok.2-3 miesiąca zaczyna wydawać więcej dźwięków kiedy mama do niego mówi - takie poczatki konwersacji
i jak wszędzie, jest podkreslone, ze to tylko statystyka i taki przewodnik i że każde baby jest wyjątkowe i inne