reklama

Mazurskie mamy !!!

Liwus-to naprawdę urwanie głowy mieliście!!! nie dziewię Ci się wcale że chciałaś się do szafy schować-ja też pewnie bym ewakuację zrobiła a mężusia przywołała do pomocy :tak::-) (a co w końcu też dwie ręce mają) :-D:-D ale oni zawsze tysiące spraw innych niż my potrzebujemy mają na głowie -choć ja nie mogę nic na swojego mężula pod względem pomocy domowych powiedzieć-nawet okna i gary zmywa hehehe!!!
jeśli chodzi o Jakubcia-to kiedyś musieliśmy chodzić na zajęcia (własciwie to ja je wymusiłam u naszej pediatry) z łaską nam dała-Kubuś miał problem ciągle przykurczał nóżki do siebie i ciężko było nawet mu pieluszkę zmienić no i jeszcze główkę bardziej na prawo przekręcał -bo na lewo mu sie nie chciało chyba???? pani pokazała nam jak ćwiczyć i wszystko jest ok.miałam też dylemat jakie mu kapciuszki kupować??? bo u nas jest ta firma pod nosem Vi-GGa-Mi szyją obuwie dziecięce ale słyszałam że to niezbyt dobre (kupowałam mu jak był malutki i jeszcze nie chodził i zakładałam na dwór żeby miał w stópki cieplej) -więc przestałam kupować teraz mamy z firmy BEFADO-myślę że są bardziej wyprofilowane niż te pierwsze o których pisałam.
generalnie nie wiem czy te kapcie muszą mieć tą wkładke wypukłą w środku-(tą p.platfusową) jedni mówią tak inni inaczej.zdania podzielone.
teraz jak byliśmy w Olsztynie pani która pracuje w Bartku-powiedziała nam że do 3-go roku życia dziecko ma fizjologicznie płaską stópkę i nie potrzeba jej formować wkładkami ani profilowanymi butkami (nie wiem???)
taz kięc na temat butków dla dzieci jestem zielona!!!!!
jeśli chodzi o Adasiowego cycusia którego zamienił chwilowo na butlę -to chylę czoła!!!-nasz nigdy nie chciał smoka ani butli!!! nawet z moim sciągniętym mlekiem -więc dalej karmie go cycem -bo jak nie ma cyca to jest tragedia!!!!

u nas też młody już śpi -a ja muszę naszego pupila do wanny zagonić i go wykąpać bo go pchełki gryzą!!! :crazy::wściekła/y::crazy::wściekła/y:

hej dziewczynki-a Wy co-reszta meldować się ???? -na urlopie (odpoczywacie od BB)???

reklama
Liwcia moja Tosia też zaczyna brać stópki do buzi (i nawet jej smakują:-p) aczkolwiek sama jeszcze nie bierze, tylko przy okazji, jak na przykład przebieram to chap i do buzi:tak: super, że Adaśko już zaczął sylabować u nas na razie tylko gruchanie;-) ale jak dziewczyna pójdzie z gadulstwem po maamie to moze niech jeszcze poczeka:-p Fajnych masz kochana teściów, kurcze może by nas adoptowali??:rofl2:
Kasiu ja robiłam na oko: tak na trzy os. (ale wyszło zdecydowanie więcej) dałam trzy banany, do kubka wsypałam 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (i gorącą miksowałam:-p) dałam tak ze szklankę lodów (moze więcej) i mleka na oko tak, ze zabarwienie bylo karmelowe:-p:-D normalnie pychotka:tak:
Aga jest też dzisiaj bez weny....strasznie boli mnie gglowa:-(
Marta, Kinga heeeloł???;-)

Liwus jeszcze nie kupiliśmy, a do tego jeszcze wpadł mi w oko oprócz teutonii drugi wózek emaljunga cerox i mam dylemat:-( mam nadzieję, ze mi koleżanki doradzą :tak: ale byłam ostanio w kiddie i tam pan mi powiedzial że sprowadzi tego emaljunga, zebym zobaczyła jak na żywca wyglada (to ja se pooglądam a później ....kupię w necie - bo taniej:-p)
Kochana a czemu ty nie jesteś na zammkniętym, jeszcze?????Do Atry trzeba napisać:tak:
Kasia moja też nie butelkowa ale my walczymy z tym cały czas i od czau do czasu złapie:-(

teraz jak byliśmy w Olsztynie pani która pracuje w Bartku-powiedziała nam że do 3-go roku życia dziecko ma fizjologicznie płaską stópkę i nie potrzeba jej formować wkładkami ani profilowanymi butkami (nie wiem???)

Pani w Bartku miała rację :-) Fizjologiczne płaskotopie jest do ok.3-4 r.ż Tak samo zresztą jak chód kołyszący ( taki kaczkowaty )
W okresie od urodzenia do około czwartego roku życia w stopie dziecka występują liczne poduszeczki tłuszczowe, maskujące szkielet stopy (największa znajduje się po stronie przyśrodkowej śródstopia) i wywołujące wrażenie istnienia płaskostopia. Dziecko rozpoczynające chodzenie stawia szeroko nóżki, aby zwiększyć w ten sposób tzw. czworobok podparcia, a tym samym utrzymać równowagę ciała. To obciążenie nóżek w rozkroku sprawia, że koordynacja mięśni stopy jest utrudniona. Jeśli dołączyć do tego grubą podściółkę tłuszczową stóp, otrzymamy pełny obraz pozornego płaskostopia. Zjawisko to jest procesem fizjologicznym i zanika ostatecznie w wieku 4 – 5 lat.
Także wkładka prfilująca dla Twojego malca jeszcze nie jest potrzebna , ale też nie zaszkodzi :-)

Fajnych masz kochana teściów, kurcze może by nas adoptowali??:rofl2:

Nie wiem ;Moniczko :happy: ale zapytam się ich czyby Was zaadoptowali :-D

Kochana a czemu ty nie jesteś na zammkniętym, jeszcze?????Do Atry trzeba napisać:tak:

Bo ja grzecznie czekam i daje się poznawać :-) Wiesz niech dziewczyny trochę mnie "obadają" .
Aczkolwiek ja bardrrdzo bym chciała na zamknięty ale jak trzeba to jeszcze poczekam :-)

Ja właśnie wyszłam z kąpieli i pachnę pomarańczą i cynamonem i jest ekstra nawilżona :happy: Dostałam od siostry na urodziny taką kulkę do kąpieli która ma efekt mini-jaccuzzi o zapachu pomarańczy i cynamonu oraz nawilża super ciało. Tak jakbym się kapała w olejku :-)
A Adasiowi dzisiaj parę razy nawet się udało powiedzieć ma-ma ale to był raczej bezwiedne:-)

Ostatnia edycja:
marta dużo zdróweczka dla Jakubka, biedactwo..
kasia gratuluję postepów Kubusia:happy: super dzieciaczek, sliczne zdjecia na NK!

pozdrawiam wszystkie Was dziewczyny
i życzę miłego dnia.
U nas dziś słonecznie i przyjemnie wiec dzień spedzimy pozadomem:) W planie mam zakupy.
Wczorajszy dzień minął nam bardzo przyjemnie bo spedziliśmy go całą trójką razem:) byliśmy w restauracji na kawie i szarlotce i soczku:) potem na spacerku..
Teraz w wekend walentynki wiec mąż zabiera mnie na kolację do Kapera,tam gdzie mieliśmy wesele.. na pewno bedzie romantycznie:)

hejka
jestem i ja,właśnie popijam poranną kawkę :-)
My dziś też bardzo dobrym humorze jesteśmy i jakoś wenę mam do sprzątania i pisania chyba heheh :-)

kasiamaj to wyszoruj tego swojego psiaka :-D
kinga fajnie że zaczęłam się odzywać,udanych walentynek u boku męża życzę :tak:;-):-) i przyjemnych zakupów życzę również.
marta zdrówka dla Jakubka życzę,kuruj synka,szkoda mi biedaka bo pewnie dzieciak do niczego jest i się męczy :-( zdrówka jeszcze raz życzę.
tosika jak kupisz wózek to wklej foteczkę :-) pozdrawiam serdecznie
liwus miłego dnia życzę

...to chyba na tyle jak na razie
dziś mamy też sprawę do załatwienia na mieście i zakupy a co do walentynek to my jakiś specjalnych planów nie mamy bo nie mamy z kim zostawić Alana aby móc gdzieś wyjść ale myślę że jakiś wieczorek z filmem i winkiem na pewno będzie :tak::-)

witamy i my poranną porą!!!!

noc minęła nam nawet ładnie!!!-rano trochę było stękania ale daliśmy radę!!!
zaraz szykujemy się na śniadanko.

Liwus-dzięki wielkie za odp.co do nóżek :-);-) a na zamknięty pukaj śmiało :tak::tak::tak::tak:-musisz do Marty.myślę ze ze wstępem nie będzie problemu :tak::rofl2:

Kinguś-cieszę się że macie takie plany na sobotkę.fajnie jest gdzieś razem wyjść.my już dawno nigdzie z J nie byliśmy sami...bo nasz mały cycoch wszędzie za nami :-D:-D:-D

Marta-zdrówka dla Jakubka!!! dawaj nam znać co i jak..... :happy:

Tośka-no ja już Kubcia z butli nie nauczę -nawet nie chcę bo ładnie pije z niekapka.on od małego nie chcaił butelki-zawsze jakieś ble było i ....o...byłam uziemiona.no i dalej tak jest!
a...dzieki za dokładne wyjasnienia co do kawusi :-):tak::-)

Aga-jak się macie ?nie zasypało Was?

idziemy coś wszamać :tak: do potem.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry