reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MENU naszych marcowych pociech

Ja dorwałam przepisy sinlac (oczywiście sinlac można zastąpić kleikiem albo coś po prostu podpatrzeć) i ja tak zrobiłam bo mi się już wena skończyła :-(
Dzisiaj robiłam deserek z soczku bobofrut, mąki ziemniaczanej z wodą i sinlac - taki kleik a Szymkowi aż się uszy trzęsły tak zajadał.

Powyżej 9. miesiąca

Kluseczki bananowe
Składniki:
  • 3 łyżeczki tartego banana
  • 5 łyżeczek wody
  • 2 czubate łyżeczki Nestlé Sinlac
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
  • Nestlé Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj.
  • W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku.
  • Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając.
  • Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko.
Kluseczki owocowe
Składniki:
  • 50 ml wody
  • 15 ml Nestlé Sinlac (1 płaska łyżka)
  • 45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
  • 1 ml oleju, sól
  • 5 wiśni bez pestek lub innych owoców, na które dziecko nie jest uczulone
Sposób przygotowania:
  • Wymieszaj Nestlé Sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
  • Kawałki ciasta rozgniataj na paluszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki tak, aby cały owoc był schowany (jak knedle).
Deser bananowy
Składniki:
  • średni banan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 30 ml Nestlé Sinlac (2 płaskie łyżki)
Sposób przygotowania:
  • Umyj banana, obierz go ze skóry i pokrój w plasterki.
  • Włóż do szklanej miseczki, przykryj odpowiednią folią i włóż do kuchenki mikrofalowej na 800 W na 1 min., jeżeli nie masz kuchenki utrzyj banana, włóż do małego garnuszka i mieszając zagotuj na małym gazie.
  • Poczekaj aż chwilę przestygnie i dodaj sok z cytryny.
  • Dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj.
 
reklama
cd...
Kluseczki ziemniaczane
Składniki:
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka Nestlé Sinlac
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ryżowej do obtoczenia kuleczek
Sposób przygotowania:
  • Ziemniak starannie rozgnieść (można go utrzeć na tarce o małych otworach).
  • Do małego kubka wlej wodę, dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj.
  • Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą.
  • Z gotowej masy rób małe kulki ( około 1,5 cm.) Każdą kulke obtocz w mące ryżowej.
  • Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Placuszki ryżowe
Składniki:
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżki Nestlé Sinlac
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Nestlé Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej, poczekaj chwilę i łyżką nakładaj placki tak, żeby nie stykały się ze sobą.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor. Po 1-2 minutach smażenia trzeba łopatką podważyć placek i sprawdzić jego kolor. Jeśli jest złoty trzeba go odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Można smażyć placki na "nieprzywierającej" patelni bez dodatku tłuszczu - wtedy odwraca się je w momencie kiedy ciasto się zetnie. Takie placki nie są chrupiące, nie będą złote, ale są zdrowsze.
Zapiekanka
Składniki:
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 1 łyżka ugotowanych brokułów
  • 2 łyżeczki Nestlé Sinlac
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie.
  • Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły.
  • Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce Nestlé Sinlac.
  • Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min.
Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.
Chrupiące naleśniczki
Składniki:
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ryżowej
  • 5 płaskich łyżeczek Nestlé Sinlac
  • łyżeczka oleju
  • 60 ml wody
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Połącz Nestlé Sinlac z wodą.
  • Dodaj olej, mąkę ryżową, sól. Starannie wymieszaj.
  • Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być bardzo gorąca.
  • Kolejne naleśniki smaż po obu stronach, nie dodając tłuszczu.
Placuszki ozdób tartym jabłkiem lub owocami ze słoiczka.
 
Chrupiące kuleczki
Składniki:
  • Średni ugotowany ziemniak
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka Nestlé Sinlac
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ryżowej do panierowania
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaka starannie rozgnieć lub utrzyj na tarce o małych otworach.
  • Do małego kubka wlej wodę, dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą.
  • Z gotowej masy zrób małe kulki. Każdą z nich obtocz w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.

Wiśniowa niespodzianka
Składniki:
  • 50 ml wody
  • płaska łyżka kleiku ryżowego
  • płaska łyżka Nestlé Sinlac
  • 3 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • 1 ml oleju
  • sól
  • 5 wiśni mrożonych (mogą być inne owoce, na które dziecko nie jest uczulone)
Sposób przygotowania:
  • Wymieszaj Nestlé Sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
  • Kawałki ciasta rozgniataj na placuszki, kładź na nie wiśnie i rób kulki tak, by cały owoc był schowany.
  • Wrzuć na gorącą wodę i gotuj aż wypłyną.

Słodkie roladki
Składniki ciasta naleśnikowego:
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • 5 płaskich łyżek Nestlé Sinlac
  • łyżka oleju
  • 60 ml wody
  • szczypta soli
Składniki nadzienia:
  • Duże jabłko
  • 2,5 łyżeczki Nestlé Sinlac
  • cukier do smaku
  • kawałek banana
Sposób przygotowania:
  • połącz Nestlé Sinlac z wodą.
  • Dodaj olej, mąkę ryżową, sól i starannie wszystko wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię (powinna być bardzo gorąca). Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Kolejne placuszki smaż po obu stronach nie dodając tłuszczu.
  • Jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki, a następnie podduś na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy zamieni się w papkę, wsyp Nestlé Sinlac i zamieszaj.
  • Do smaku możesz dosypać trochę cukru. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodaj kawałek rozgniecionego banana.
  • Placuszki posmaruj masą jabłkowo-bananową, zwiń w ruloniki i pokrój w poprzek.
Naleśnikowe ślimaczki ułóż na talerzyku. Może je posypać odrobiną cukru pudru.
Powyżej 6. miesiąca


Budyń bez mleka
Składniki:
  • 150ml soku owocowego dla niemowląt
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
  • łyżka wody
Sposób przygotowania:
  • Soczek zagotuj.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.
Ilość mąki ziemniaczanej może być różna w zależności od tego, jak gęsty ma być budyń.

Purée owocowe (1 porcja)
Składniki:
  • 1 duże (ok. 120 g) jabłko
  • 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
  • do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
Sposób przygotowania:
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
  • Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.
  • Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem.


Szpinakowa z kurczakiem
Składniki:
  • 2 - 3 łyżeczki Nestlé Sinlac
  • marchewka
  • pół pietruszki
  • szpinak (może byc mrożony)
  • 150 ml wody
  • 50g ugotowanego kurczaka
Sposób przygotowania:
  • Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki.
  • Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem.
  • Połącz z warzywami i dodaj Nestlé Sinlac. Dokładnie wymieszaj.
 
Wow jaka skarbnica przepisów :-)



A u nas jajo odpada.....będę miała teraz uraz i nie wiem kiedy się odważę podać po tym co dziś przeszliśmy :-(
 
Możesz za jakiś czas spróbować z jajkiem przepiórczym. Podobno jest dużo bezpieczniejsze.
Szymek od dawna je tylko żółtko jajka przepiórczego. Po pierwsze dlatego, że miał problemy z żelazem a ono ma dużo żelaza a po drugie dlatego, że jest alergikiem a podobno rzeczywiście to jajko nie uczula. Z białkiem jeszcze nie próbowałam
 
ewelina/ewa - wy chyba dużo gotujecie dzieciakom, możecie powiedzieć co???bo mi się już znudziły, warzywa z mięsem i kaszą manną lub ryżem:-p
madzikm ja nie gotuję specjalnie dla córci, je raczej to co my. Nie chciała jeść typowo niemowlęcych zupek i obiadków. Codziennie mam problem co jej dać do jedzenia, żeby chciała to jeść. Wczoraj jadła rosół, cielęcinę z ziemniakami, i monte. jest tak, że córcia nie chce jeść już np. zupy, a jak dam jej od razu serek to zje połowę.

Fredzik muszę wypróbować te przepisy, dzięki. Chciałabym córci trochę urozmaicić menu ;-)
 
reklama
Do góry