reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Asowo mam nadzieje, ze to to.. ale wszysko wskazuje, ze tak:tak::tak: wiec trzam kcuki i jak bedziesz jechala t daj znac - chyba ze rady nie dasz:) kurcze tak teraz mi sie przpomnil moj porod - takie meczarnie ale jaka cudowna nagorda:) zrestza kazda mama to pwie.. zoabczyc swoje dziecko - bezcenne:-D:tak: Trzymam kciuki kochana .. Badz dzielna:-)

reklama
zywa o alimentach masz jakies bledne informacje !! pomysl logicznie czyli te kobiety ktore facet zostawil i zanikl nie dostaly by pieniedzy jedna wielka bzdura co mowisz Ty i tamte dwie babeczki i niepotrzebne wprowadzenie w blad o zasilku nie duzo wiem dlatgo pytalam ale alimenty to inna sprawa moga byc nadane poprzez badanie DNA jesli ojciec ma watpliwosci i jesli nie uzna zostana zrobione na jego koszt okolo 2000zl

Kasiu aby mieć zasiłek dla samotnej matki ojciec dziecka albo musi nie żyć albo musi być nieznany. To wiem napewno, bo sama odbierałam przez jakiś czas:tak:.
Jeśli sa przyznane alimenty a ojciec nie płaci i zadnymi siłami nie da się z niego tej kasy wyciągnąć wtedy dostaje się zaliczkę alimentacyjną, tyle ile przyznał sąd, ale max 300zł.

Nocnykoszmar, i włąśnie udowodniłaś, że to Ty rozpętujesz tą całą wojne z dziewczynami tam a teraz tu! To Ty mało wiesz, i ja i one wiele już przeszłyśmy i niejedno już wiemy. Także skoro wiesz wszystko lepiej to po co pytasz??? Idź do MOPSu i tam zapytaj, tak będzie najlepiej!

Dobranoc dziewczyny;-).

KasiaF87 to mniej wiecej wyglada tak jak piszesz tylko ze nie musisz miec zasilku dla samitnej.. zeby miec alimenty zeby dostac zasilek dla samotnych to musisz miec zasadzone rodzinne czyli Twoj dochod na jedna osobe w rodzinie nie moze przekraczac 500 iles zl to jest wszystko ze soba powiazane a jesli masz rodzinne to dostajesz dodatkowy 1000zl becikowego socjalnego

akurat o alimentach wiem troszke bo moj tata placi ale nie bede sie klocic pewnioe Ty masz troszke racji i ja tez sorki jesli Cie zdenerwowalam milo mi sie z wami pisze i nie chcialabym sie klocic dlatego zakonczmy ten temat a jesli nie chcecie mnie tu bo mam inne informacje to zrozumiem :tak: sporo jest tu tych forum napewno cus znajde :-)

Aniu ale dla mnie to troszke dziwne bo jeżeli na początku jestem z facetem i wsio jest cacy a potem on mnie zostawia to mam prawo walczyć o alimenty i potem o zasiłek... Ta polityka jest chora...
Ja sie spierać nie bede bo mi ani alimenty w głowie ani zasiłki dla samotnych mamuś więc sie nie wtrącam... powiedziałam co słyszałam od siostry M. i to wsio... Ona chciała mieś zasiłek bo była bez ślubu ze swoim i chcieli jakoś dostawać więcej ale że ojciec był znany to powiedzieli jej że musi mieć przyznane alimenty więc nie wiem...
A co do tego dodatkowego 1000zl to ja wiem o tym... i nie może przekroczyć dokładnie 504zl...

Ostatnia edycja:
Koszmarku przeczytałam ten wątek o zasiłku i co pierwsze rzuca mi się w oczy to to, że dość niejasno opisałaś swoją sytuację stąd wyniknęły nieporozumienia. Nie wspomniałaś, że Twoim partnerem nie jest ojciec dziecka. Wedle prawa jesteś samotną matką, ale tego musisz się dokładnie wypytać prawnika. Kolejna sprawa to Aga.82 zbyt pochopnie wywnioskowała że ojciec dziecka = Twój partner. Z tym "jesteś płytka" to już trochę przesada :no:, nie powinno się obrażać nawet jeśli nie podoba nam się zdanie tej drugiej osoby. Miałyśmy tu parę dość niemiłych sytuacji i epitetów i wiemy, że to do nieczego nie prowadzi a psuje atmosferę na forum.
Jak dla mnie możesz się starać o zasiłek bo to, że masz partnera to nic nie znaczy. Możecie rozejść się nawet i jutro i zostaniesz na lodzie. Związek nieformalny nie zobowiązuje faceta i to jeszcze nie ojca dziecka do łożenia na dziecko. Takie moje zdanie.
"jesli macie mozliwosc to ciagnijcie z zusu cos sie da bo to co w polsce dostajecie to i tak smiechu warte" Ja jestem stanwczo przeciw ciągnieciu jak z dojnej krowy jeśli mi się coś nie należy. A dlatego malo się dostaje bo jest multum osób z takim samym podejściem jak Ty "inni biorą to dlaczego ja mam nie brać" i naprawdę jest full ludzi, którym te składki się nie należą. To jest błędne koło, które napędzają sami zainteresowani.

PS kazdy przypadek jest indywidualny i można go podciągnąć pod różne przepisy. Zamiast pytać sie na forum i robić małe zamieszanie przez parę niescisłości lepiej wybrać się do prawnika, który na tym się zna, póki jeszcze masz trochę czasu przed porodem. :-)

Ostatnia edycja:
zywa o alimentach masz jakies bledne informacje !! pomysl logicznie czyli te kobiety ktore facet zostawil i zanikl nie dostaly by pieniedzy jedna wielka bzdura co mowisz Ty i tamte dwie babeczki i niepotrzebne wprowadzenie w blad o zasilku nie duzo wiem dlatgo pytalam ale alimenty to inna sprawa moga byc nadane poprzez badanie DNA jesli ojciec ma watpliwosci i jesli nie uzna zostana zrobione na jego koszt okolo 2000zl
To akurat inna bajka.
Jeśli ojciec dziecka nie uzna składasz wniosek w sądzie o ustalenie ojcostwa i alimenty. Jeśli ojciec się nie poczuwa wtedy robią DNA na jego koszt i przyznają alimenty.

O alimentach i zasiłkach też trochę wiem, bo sama przez to przechodzę niestety. A z forum nik Cię nie wyrzuca, tylko jak masz jakieś wątpliwości to pisz na spokojnie a nie od razu rzucasz wyzwiskami:tak:. Tobie jest przykro jak Cię potraktowana na samotnych to nie rób teraz tego samego;-).

Ja uciekam spać, weszłam stworzyłam chaos i uciekam:-p:-D. Żaruję;-).
Dobranoc!

reklama
chwilami jestes kochana ze starasz sie mnie zrozumiec i masz racje unioslam sie strasznie nerwowa jestem !! i jest wlasnie tak jak mowisz ja zle ujelam ona zle odebrala tyle ze gdyby wyjasnila a nie naskoczyla to ja bym nie ciagela dalej tematu ktory i tak juz zakonczylam :-) bo nie ma on sensu a piszac ze mamy ciagnac mowie o tych ktorym sie to nalezy bo nie walczymy o to co mozemy miec a czasem nawet o tym nie wiemy a ja jestem pewna ze mi sie to nalezy bo tak jak mowisz z K moge sie rozstac chocby jutro poza tym ja dlugo dlugo oprowadzam skladki bo jedna firme mam swoja od miesiaca a druga ma na mnie tata !! ale nie wazne juz tam nie pisze ZYWEJ tez wytlumaczylam i odpuscilam sobie i tyle ehhhh ale sie zdenerwowalam :confused:

Do góry