reklama
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
Lady słoneczko, jak pogotujesz 2.5 godziny na gazie puszkę mleka słodzonego to zmieni się w karmel i po ostudzeniu będziesz mogła otworzyć i obsmarować nim spody I wsio
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
Przyznaj się lepiej, że zaczynasz od torcika bo on aż ocieka alkoholami hhihihi )
A sknickers też prościzna, zapewniam, ja nie lubię trudnych przepisów, bo lubię na łatwiznę iść i leniuszek jestem troszkę. No i mam zegar w piekarniku na gaz zepsuty więc robię na oko a i tak zawsze wyjdzie, o ile nie przypalę.
Aaaaale sobie pospałaaaam... ziew.
A sknickers też prościzna, zapewniam, ja nie lubię trudnych przepisów, bo lubię na łatwiznę iść i leniuszek jestem troszkę. No i mam zegar w piekarniku na gaz zepsuty więc robię na oko a i tak zawsze wyjdzie, o ile nie przypalę.
Aaaaale sobie pospałaaaam... ziew.
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
Tak, są dwa rodzaje, ale nas interesuje tylko słodzone (takie niebiesko-czerwone na etykiecie, ma więcej czerwieni).
Dobrze, że niedawno upiekłam snickersa, bo mogłabym się nie oprzeć pokusie, na samą myśl o karmelu ślinka mi cieknie.
Dobrze, że niedawno upiekłam snickersa, bo mogłabym się nie oprzeć pokusie, na samą myśl o karmelu ślinka mi cieknie.
asiakow
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 20 Styczeń 2008
- Postów
- 765
czekoladowe kokosanki
25 gad czekolada deserowa (tu polecam najtańszą Tescową)- starta na grubej tartce / posiekana
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
kilka kropli olejku wanilowego lub cukier waniliowy
1,5 szklanki wiórków kokosowych
tak wg przepisu ale ja robie na oko ile czego mam - jak np zostaja mi jakieś białka po innym cieście, jak mam jakas podróbke nutelli co mi z czegoś została to też daje
2 blachy można wyłożyć pergaminem lub posmarowć mmargaryną i posypać bułką tartą
2/3 czekolady rozpuścić na wodzie lub w mikrofali i wystudzić
ubić białka ze szczypta soli
oddać cukier i (c wanikowy lub olejek)
jak bedzie szytne dodać stopioną czekolade (czasem daje jeszcze troch kakao)
i wiórki kokosowe i reszte posiekanej czekolady
Nakładać łyżeczką na obie blaych (zachowując odstęp pomiędzy ciachami)
pieke 20 -25 min w 160 stopniach mają byc chrupkie na wierzchu u wilgne w środku, można polac czekoladą na wierzchu Ja pieke razem obie blachy jedna na środku druga na dole żeby było szybciej
25 gad czekolada deserowa (tu polecam najtańszą Tescową)- starta na grubej tartce / posiekana
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
kilka kropli olejku wanilowego lub cukier waniliowy
1,5 szklanki wiórków kokosowych
tak wg przepisu ale ja robie na oko ile czego mam - jak np zostaja mi jakieś białka po innym cieście, jak mam jakas podróbke nutelli co mi z czegoś została to też daje
2 blachy można wyłożyć pergaminem lub posmarowć mmargaryną i posypać bułką tartą
2/3 czekolady rozpuścić na wodzie lub w mikrofali i wystudzić
ubić białka ze szczypta soli
oddać cukier i (c wanikowy lub olejek)
jak bedzie szytne dodać stopioną czekolade (czasem daje jeszcze troch kakao)
i wiórki kokosowe i reszte posiekanej czekolady
Nakładać łyżeczką na obie blaych (zachowując odstęp pomiędzy ciachami)
pieke 20 -25 min w 160 stopniach mają byc chrupkie na wierzchu u wilgne w środku, można polac czekoladą na wierzchu Ja pieke razem obie blachy jedna na środku druga na dole żeby było szybciej
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
Wow, brzmi bardzo apetycznie, ruszyłam wyobraźnią i dostałam ślinotoku
reklama
no ktoś tu chciał przepis na torcik, to polecam taki mniam, mniam:-)
Składniki :
Ciasto kawowe:
3 białka
10 dkg cukru pudru
3 dkg mielonej kawy
Ciasto kokosowe:
6 białek
20 dkg cukru pudru
20 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
4 jajka
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 dkg bułki tartej
10 dkg mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła
5 żółtek
½ szklanki mleka
10 dkg cukru
20 dkg chałwy waniliowej
40 dkg śmietany 18%
1 opakowanie płatków czekoladowych
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z cukrem potem powoli dodawać kawę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 20 min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od formy to znaczy, że jest już upieczone.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę z cukrem potem powoli wsypać kokos i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 30 min. Na jasnozłoty kolor.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z cukrem potem powoli dodawać żółtka i wymieszać a potem wsypać orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą na tarce czekoladę – wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 30 min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od formy to znaczy, że jest już upieczone.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i zalać wrzącym mlekiem i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Naczynie z masą zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło ucieramy na krem i po trochę dodajemy masę jajeczną nie przerywając ucierania. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy chałwę i dalej ucieramy a potem dodajemy śmietanę i nadal ucieramy.
Ciasto orzechowe smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy ciastem kawowym, delikatnie je przyciskamy. Ciasto kawowe smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy ciastem kokosowym. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą częścią kremu i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Tort Finezja
Składniki :
Ciasto kawowe:
3 białka
10 dkg cukru pudru
3 dkg mielonej kawy
Ciasto kokosowe:
6 białek
20 dkg cukru pudru
20 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
4 jajka
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 dkg bułki tartej
10 dkg mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła
5 żółtek
½ szklanki mleka
10 dkg cukru
20 dkg chałwy waniliowej
40 dkg śmietany 18%
1 opakowanie płatków czekoladowych
Wykonanie ciasta kawowego :
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z cukrem potem powoli dodawać kawę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 20 min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od formy to znaczy, że jest już upieczone.
Wykonanie ciasta kokosowego:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę z cukrem potem powoli wsypać kokos i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 30 min. Na jasnozłoty kolor.
Wykonanie ciasta orzechowego:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z cukrem potem powoli dodawać żółtka i wymieszać a potem wsypać orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą na tarce czekoladę – wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i piec w temp. 180 stopni około 30 min. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od formy to znaczy, że jest już upieczone.
Wykonanie kremu :
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i zalać wrzącym mlekiem i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Naczynie z masą zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło ucieramy na krem i po trochę dodajemy masę jajeczną nie przerywając ucierania. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy chałwę i dalej ucieramy a potem dodajemy śmietanę i nadal ucieramy.
Ciasto orzechowe smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy ciastem kawowym, delikatnie je przyciskamy. Ciasto kawowe smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy ciastem kokosowym. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą częścią kremu i posypujemy płatkami czekoladowymi.
smacznego ;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 1
- Wyświetleń
- 186
- Odpowiedzi
- 7
- Wyświetleń
- 417
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 80
- Wyświetleń
- 13 tys
Podziel się: