reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy =)

Przepis na Bogracz / strogonow/ Gulasz:))) Proszę wybrać sobie nazwę :-D
Więc tak – zależy jakie preferujecie albo jakie macie mięsko . Ja ostatnio ze schabu robię, oczywiście oryginał jest z wołowego. Ale cena wołowego powala, a schabik naprawdę pyszny i mięciutki
wink2.gif

Na początku kroję w kosteczkę schab - Tak mniej więcej 4-6 kotletów schabowego mi wychodzi, na wielkiii gar
yes2.gif
, doprawiam – solą, pieprzem( ew. wegetą ), papryką słodką, i oprószam mąką. Podsmażam na małym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. W garnku gotuję z dwa litry wody mniej więcej, z kostką bulionową, wrzucam mięso jak już jest podpieczone, wrzucam kilka liści laurowych i ziele angielskie… i gotuję pod przykryciem. Za chwilę dorzucam pokrojone na 4 części 4xząbki czosnku. W tym czasie na wok - z odrobioną oleju- wrzucam pokrojoną całą dużą cebulę w pół piórka, kilka ząbków czosnku, podsmażałam, dorzucam pokrojone pieczarki (dowolnie, jak lubisz, ale najlepiej nie w plastry, tylko w cząstki ) tak najlepiej 0,7kg i duszę, jak już są nieco miększa, dorzucam pokrojoną paprykę – różne kolory – jakieś 4szt . W kostkę, paski – jak się ukroi, tak wrzucam. Oby nie za małe, bo odejdzie nam skórka od papryki :) Duszę razem, dorzucam pomidory w puszcze – pokrojone, jedną DUŻĄ puszkę. Później wszystko z woka wrzucam do garnka z bulionem i mięskiem i duszę to razem, sprawdzam sobie czy wszystko jest mięciutkie i w zależności ile mi tego wyszło – albo dodaję jeszcze jedne pomidory w puszce , czasami przecier pomidorowy( ale tego tylko trochę) albo wody jeszcze.. dodaję trochę cukru, sól , pieprzu dużo, paprykę słodką, paprykę ostrą ( sporo, bo mąż lubi ostrzejsze), zioła: bazylię, oregano. Na koniec dodaję przyprawę do gulaszu, minimum jedno opakowanie, bo lubię mocny intensywny smak… Później na koniec zagęszczam mąką i czasami śmietaną.
TAdaaamm! Gotowe;) Generalnie wychodzi dużo, z głowy na kilka dni, bardzo sycące i nie drogie. Można zrobić jeszcze z kluseczkami, ale mój maż nie lubi – a po drugie , nie wolno ich wrzucać razem do garnka, tylko do każdej porcji osobno, bo inaczej po kilku gotowaniach będzie .. ciapa. My preferujemy z chlebkiem, a najlepiej ze świeżą bagietką……
biggrin.gif

Do każdej miseczki można wkroić jeszcze w kosteczkę ogórka kiszonego, ale dosłownie kilka kawałków, bo będzie za bardzoo kwaśne;)

SMACZNEGO!
 
reklama
Placek drożdzowy z kruszonka.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy (po 6 kropelek)
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Drożdże rozetrzeć dokładnie łyżką razem z cukrem. Dodać szklankę lekko ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejki, wyrośnięte drożdże, mąkę i sól.

Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie i na końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ręką.
Ciasto przełożyć do formy.

Następnie przygotować kruszonkę. Do tego wymieszać mąkę z cukrami, dodać masło i wyrobić je dokładnie.

Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 50 C piekarnika na ok. 20 minut.

Następnie zwiększyć temperaturę do 170 C i piec ok. 35-40 minut.

 
PIERNIK

- 6 jaj- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1 szklanka mąki Krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 kostki masła
- 2 x łyżka kakao
- 1 przyprawa piernikowa ( kupuję Kamisa )
- 6-7 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody.

Wszystko wrzucam do miski i blenderem ucieram na jednolitą masę. Brytwankę ( taką podłużną ) wykładam papierem do pieczenia i niczym jej juz nie natłuszczam.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę ok godzinę i 15 min. Zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy upiekł się w środku :)

Proste strasznie a pyszota ogromna :) Polecam :)
 
dziewczynki wklejam wam fotke...dzis kupie do sprobowania w sklepie ruskim- potem napisze czy dobre i jak tak to wkleje przepisy bo wytargalam od kolezanki :) na razie na zachęte....23-arbuz02.jpg
 

Załączniki

  • 23-arbuz02.jpg
    23-arbuz02.jpg
    26,9 KB · Wyświetleń: 73
Szczęściara - pewnie, jak nie teraz to później się przyda:)
Die- no powiem Ci, że arbuz ... wygląda dziwnie dla mnie :D Ale czekam na Twoją ocenę!:)

A gdzie jakieś inne przepisy dziewczynki?
Nie wierzę, że nie gotujecie ;p

Może ktoś ma przepis na pyszności z kuchni chińskiej? Bo sama uwielbiam i szukam i szukam pyszności jakiś:)
 
Miód z mniszka lekarskiego :)
600 główek mleczu zalewamy litrem wody i gotujemy na malym ogniu przez ok. godzinę. Przelewamy wszystko przez gaze/recznik kuchenny/inne. Uzyskany plyn mieszamy z 1,5kg cukru i sokiem z 1 cytryny. Gotujemy okolo 1,5 godziny az plyn uzyska konzystencje miodu :)

Patent na wygnanie robaczkow z mleczu: rozłożyć kwiatki na gazecie/papierze/inne na sloncu. Po godzinie wszystkie uciekna :))
 
reklama
Do góry