reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

NDT-Bobath

reklama
Przepraszam, że się wcinam w wątek, ale ostatnio czasem podczytuję, co tu piszecie i jedna rzecz mnie zainteresowała.

Co do ciepłej wody, tak jak mówi Franiowa dla spastyków. Moja uwielbia kąpać się w mocno ciepłej wodzie, jak laliśmy chłodniejszą to zaciskała pięści a teraz szał (nie dalej jak wczoraj nogi we wszystkie strony, ręce też się pluskają).
Do tej pory jakoś nie przyszło mi na myśl, że jak dziecko w kąpieli jest sztywne jak kłoda, to można to zmienić. Mój synek jeszcze nigdy nie pluskał się w wodzie, zawsze się spina, zaciska piąstki, prostuje nóżki i podkurcza paluszki u stóp.
MamoPaulinki, czy mogę zapytać w jak ciepłej wodzie kąpiesz małą?

Na początku kąpaliśmy z termometrem, więc woda raczej ciepła nie była, taka, jak zalecają. Ale ostatnio wlaliśmy jej cieplejszą dla mnie mocno ciepła była, mój J bierze 4 garnki ciepłej wody z kranu (u nas leci gorąca) i do tego 1 garnek zimnej. Jak ją włożę to chwila skupienia a potem szał. Ostatnio włożyłam ją najpierw brzuszkiem do dołu, woda czysta bez płynu więc się nie napiła chemii :-D A ona sobie na czworaka stanęła i rączką zaczęła machać pod wodą ;-) A na pleckach to już fontanny wody się leją dookoła :-D ona lubi dużo bardzo ciepłej wody. Nóżki kopią naprzemiennie, rączki się pluskają a mycie to już wyższa szkoła jazdy ;-) przy takim wariacie :-D

Ja do tej pory też raczej z termometrem i tak sobie myślę, że może spróbować trochę cieplejszej wody. Co prawda odpadnie kąpanie w kuchni ;-)ale może dziecku będzie się bardziej podobało.

kochane, co do kąpieli, to ja polecam (jeżeli macie w domu wannę), wykąpać się razem z maluchem. My robiliśmy tak kilka m-cy temu, kiedy mały był jeszcze dość słaby i miałam wrażenie, że takie ćwiczenia w wodzie bardzo go umacniają. Brałam go na ręce twarzą do dołu i kładłam na wodę tak, jakby pływał (oczywiście stale go trzymałam:)) machał wtedy bardzo nóżkami i rączkami. Oprócz tego brałam go lekko pod paszki i wkładałam i wyjmowałam pionowo z wody tak dość szybko, jakby skakał. sytrasznie sie wtedy cieszył, a pod dłońmi czułam normalnie jak pracuja mieśnie. Akurat wtedy przerabialiśmy ćwiczenia bobathowe, w których mały głównie był w pozycji na kolanach, wiec tez te ćwiczenia robiliśmy w wodzie. Niewiem, czy duży wpływ to miało na postępy, ale mniej wiecej od tamtego czasu Alex zaczął coraz bardziej iść do przodu. No i oczywiście to była super zabawa dla małego i dla mnie;)

To ja też coś napiszę.:-) Mój Kacperuś na początku bardzo płakał, musiałam go owijać w pieluchę i dopiero wkładać do wody. Ale z biegiem czasu bardzo polubił pluskanie. Teraz wlewamy mu wodę około 40 stopni i szaleje.

I znalazałm nasz filmik z kąpieli. Mam nadzieję, że się otworzy:-)

YouTube - P1231802.AVI

reklama
Asso ale słodziak! Nie dal sobie nozki przytrzymac ;-) hehe, musial pokopac :) przekochany. A jaki czarnulek! Mały przystojniaczek z niego rośnie.

Do góry