reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

My mamy 21-22 stopnie i mały śpi w pajacyku bawełnianym albo kaftaniku i śpiochach. Przykryty jest kołderką i nigdy się w nocy nie odkrywa, dopiero rano jak się przebudzi i zaczyna kopać nogami :)

reklama
Hmm to u nas tak w nocy ok 20 stopni i śpi w zwykłym pajacu bawełnianym przykryty kocykiem, teoretycznie powinno mu być ok, zwłaszcza, że zawsze tak spał a w dzień to w samym bodziaku z krótkim rękawem i dresikach szaleje, ale sia zaczelam zastanawiać bo coś chłodny jest rano.

no to ja się przyznam bez bicia, że u mnie pod tym względem beznadzieja, a mianowicie dlatego, że nie umiem sobie poradzić z regulacją grzejnika (och jak ja bym chciała mieć klimę w domu...) no i raz za mocno przykręcę i jest 17 stopni rano... raz za mocno odkręcę i są 22 stopnie. a chciałabym, żeby było 19-20... no cóż... w każdym razie mój śpi w body plus pajac plus śpiworek.

a moja sie rozregulowala, nie tylko z jedzeniem ale i spaniem. Zawsze szla spac po kapieli i jedzonku o 20-21, a juz pare dni pada ok 18 i spi do 24. Zjad i idzie spacdalej. Dzisiaj kapiel szykowalam,ide do niej-a ona spi. I to twardso , ze zal budzic I jak ja ma znowu uregulowac? Jak nic skok jakis ma mala.

sUGAR kurczę, to niedobrze, że Artek nie śpi w łóżeczku i zasypia tak przy cycku i się ruszyć nie możesz. Nie boisz się, że nie będzie chciał się przestawić?
Nie boję się. Przyjdzie pora damy radę.

Artek śpi w pajacyku bawełnianym + śpiworek. Wczoraj spał w body na długi rękaw i śpiworek, bez skarpetek, rano był cieplutki i tak już chyba będę robiła, u nas jest 22 stopnie, w pajacyku ostatnio mokrawy był na pleckach.

My mamy 20 stopni i moja ma bodziak, skarpetki i na to pajac welurowy albo zwykly bawełniany i spi w bawełnianym śpiworku lub przykrywam kocykiem.

Ostatnia edycja:
Sugar - Przemek śpi w nocy mniej więcej od 20 do 7-8 rano z pobudką i jedzeniem koło północy i czasem też się przebudza jeszcze później,ale jak mu się wetknie smoczek to na ogół dalej śpi. W dzień je tak co 3 godziny i na ogół wygląda to tak: pobudka, jedzenie, zabawa i potem godzinna lub 30 minutowa drzemka i potem znów jedzenie, zabawa, drzemka itd. Jak je o 17 to do 20 już nie ma drzemki, żeby potem po kąpieli zasnął ładnie. Czyli w dzień ma na ogół 3 około godzinne drzemki. No ale to nie zawsze,bo czasem potrafi 2 godziny spać, a czasem ma ze 2 20-minutowe drzemki - zależy od dnia. No i mały śpi zawsze w swoim łóżeczku. W dzień czasem drzemie w naszym łóżku jak się z nim tam bawię i uśnie wtedy.

Małego ubieramy zawsze w bodziak + pajac lub bodziak + rajstopki+bluzka czyli zawsze 2-warstwowo. Nie mamy termometru ale mój wewnętrzny termostat mówi mi że na ogół jest około 22-23 stopni. Teraz przy tych mrozach z racji niezbyt szczelnych okien jest pewnie jakies 19-20 i jak dla mnie to ziąb. Mały śpi w tym co napisałam wyżej i jest w welurowym śpiworku i obecnie jeszcze niegruby kocyk na niego narzucam bo miał chłodne rączki i nosek. Ale normalnie to tylko w tym śpiworku śpi.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o ilość snu to zależy od dnia .Przeważnie jednak mały w ciągu dnia przesypia około 3 lub 4 godzin,w trzech drzemkach.Dziś spał nawet więcej,bo ponad 5 godzin.Między drzemkami zawsze je,przewijanko i szaleje na macie,śmieje sie i ćwiczy piski na cały dom:-D Jak ma gorszy dzień to wtedy mniej śpi,nawet 1,5 godziny przez cały dzień i marudzi między czasie troche.W nocy przesypia od 9 do 10 godzin,dla mnie bomba ;-) Śpi w łóżeczku i w dzień i w nocy,zdarza się czasem jak przyśnie po 18 to śpi mi na klacie,już go nie odkładam,wtulam się w niego i oglądam TV,albo czytam BB.

U nas ostatnio jak sprawdzałam było 22 stopnie,mały śpi w koszulce z długim rękawkiem i śpiochach welurkowych lub bawełnianych i w skarpetkach,albo w pajacu i pod spód body z krótkim rękawem i skarpetki.skarpetki tojuż moje zboczenie heh bo ja sama w nich śpię w zimę i na jesieni:-D Przykrywam cienkim kocykiem,który z obu stron wplatam między szczebelki łóżeczka żeby nie skopał i na to lekka kołderka.

reklama
Ile śpią Wasze dzieci? Ja nie mam pojęcia ile powinny spac i proszę o wypowiedź czy mój Artek nie śpi za dużo?
Wstajemy ok 7, Artek je aktywnie cycuś do około 8. Potem bawimy się, toaletujemy i ok 10 znowu cycuś, przy którym zasypia i tak kima jakieś pół godziny. Potem zabawa i ok 12- 13 znowu cycek i spanie przy cycku, dodam, że jak tylko odlożę od cycka to pobudka, a jakbym nie odłozyła, to mogłby tak i 3 godziny leżec... kolejna drzemka przy kolejnym karmieniu czyli ok 16, potem przed 19.
Nie śpi w łóżeczku wcale, tylko przy cycku, cycka chce co 2 godziny licząc od końca do początku karmienia.
Między tymi karmieniami jest na maksa aktywny, ma ekstra humor, itd.
Wystarczy jednak tuli do cycusia i...

tak jakbym o sobie czytała
no my właśnie próbujemy uregulować nasze dziecko, tak się przyzwyczaił, ze jak chce spać, to mlaszcze i musiałam mu cycusia dać, albo usypiał w wózku a lada moment wracam do pracy i będzie klops, bo beze mnie nie uśnie
wczoraj nie dałam mu usnąć na piersi i od 5 do 10nie spał (spacer - usnął w wózku), spał potem do 14 i do 20 bez snu (kąpiel, jedzonko i usnął sam bez niczego w łóżeczku) pierwszy raz, ale w nocy już go wzięłam po 3 pobudce, bo ledwo tomna byłam i się bałam, źe usnę podczas karmienia

a co do spania, też śpię w skarpetkach jak czarodziejka
a mały body, krótki rękaw + pajac, lub body długi rękaw +półśpiochy +kołderka

Do góry