• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

dziewczyny, czy Wasze dzieciaczki miały już robioną morfologię po 4miesiącu życia? bo podobno jest to wskazane w celu uniknięcia anemii;-) ,zwłaszcza dzieciaczki na cycu mają większe ryzyko :tak:

pierwszy raz o czymś takim slyszę :confused: nasza Pediatra nigdy czegoś takiego nie zalecała ani o takiej konieczności nie mowiła... poszukam potem w necie i "mądrych książkach" żeby sie upewnic co i jak. a może LOLISZA cos wie na ten temat? ;-)

reklama
Z tego co wiem po 4 miesiącu, powinno się zrobić poziom żelaza ( tzn widzę że nie wszyscy lekarze praktykują),bo wtedy dziecko traci zapasy żelaza jakie dostało od mamy i trzeba sprawdzić czy nie ma niedoboru. U nas właśnie był po 4 miesiącu,ale nadrobiliśmy słoiczkami i teraz jest OK i odbyło się bez przyjmowania tego wstrętnego żelaza. No a o morfologii jako tako nie wiem..My ją po prostu mieliśmy robioną przy okazji żelaza i tyle.

Ja też pierwszy raz słyszę o morfologii po 4 m-cu. Jeszcze nie miała zlecane, wszystkie badania jakie miała robione były w szpitalu po narodzinach. A tak z ciekawości to jak często chodzicie do pediatry na kontrolę wagi itd? Czy Wam lekarz mówi kiedy macie przyjść czy jak często?

Mi na naszym ostatnim szczepieniu jakie mieliśmy z listy tych szczepień powiedzieli że co 2 miesiące na kontrole możemy przychodzić aby się zważyć i sprawdzić czy wszystko ok. No chyba że wcześniej jakaś choroba albo coś pojawi się niepokojącego.

Morfologia po 4 miesiącu:
- nie jest obligatoryjna a jedynie zalecana bo wtedy zaczyna się okres niedoborowy z tym że jest to generalnie 4 i 5 miesiąc życia dziecka, bo dieta wtedy stosunkowo uboga a to co w mleku nie zawsze wystarcza
- niektórzy pediatrzy robią rutynowo inni tylko wtedy gdy widzą po dziecku że może być zanemizowane
- dzieci na piersi faktycznie mają większe ryzyko anemii
- na tym etapie na jakim są nasze dzieci jeśli lekarz nie widzi po dziecku wskazań to nie ma to wiekszego sensu
- my nie robiliśmy ani raz jeszcze bo nie było takiej potrzeby

My pediatre odwiedzamy tylko przy okazji szczepień - byliśmy dziś i widzimy się znów za 4-6 tygodni na I dawce pneumokoków. Odpukać Franek nie chorował na nic do tej pory i oby jak najdłużej.

Ostatnia edycja:
Ja tylko z okazji szczepień do pediatry chodzę ew. żeby sprawdzić o co kaman jak np. bardzo kaszle. A tak sami z siebie do kontroli po prostu to nie łazikujemy:)
LOLISZA: wielkie dzięki :*

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry