• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Odchudzamy sie... Diety, cwiczenia itp.

reklama
kilolek ja ci powiem,z e ja tez nie moge patrzec na siebie.... a juz w ogole po pobycie w pl to serdecznie wspolczuje wszystkim kobietom w pl ktore nosza rozmiar 44 i wiecej... nie mam pojecia gdzie kupuja ciuchy...:errr: jak kobieta ktora jest wieksza ma sie czuc dobrze jesli nie ma sie w co ubrac bo nie ma gdzie ciuchow kupic....masakra jakas!

co do chudniecia to mam nadzieje, ze teraz jak wroce do pracy to troche schudne bo raz, ze nie bede miala czasu na podjadanie, a dwa, ze wysilek i ruch:happy2:

o kur... ale się obeżresz! :-D:-D:-D:-D:-D hehehe przy mojeje masie jakbym zjadąla 1800 kcal to bym z podłogi nie wstala. Moja durna gin w ciąży ze względu na cukrzycę kazał mi ograniczac d 1500 i po pierwszym dniu już mdlałam co chwilę. nie bierz tego do siebie, ja po prostu jestem wielka baba

a powiem Wam,z e strasznie się wstydze iśc do pracy, koszmar, taki potwór... już nawet z mężem nie mogę się kochac bo przez cąły czas myślę o tym jak koszmarnie wyglądam
mi też było źle z samą sobą. Jak chcesz to mogęci podać jak wyliczyć sobie ilość kalorii. Mi wychodziło że najlepiej by było żebym jadła do 1500 ale przy karmieniu możesz zejść tylko do 1800 więc tego się trzymam na razie i zobaczymy.

a tutaj wzór od dietetyka na zapotrzebowanie
1. Masa ciała w kg
2. Wzrost w cm
3. Pomnóż masę ciała w kg przez 9,6
4. Pomnóż wzrost w cm przez 1,8
5. Pomnóż swój wiek w latach przez 4,7

6. Do 655 dodaj wynik z punktu 3
7. Do wyniku z punktu 6 dodaj wynik z punktu 4
8. Od wyniku z punktu 7 odejmij wynik z punktu 5

Wychodzi dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie w stanie spoczynku.

9. Pomnóż dzienne zapotrzebowanie na kalorie przez:
1,2 – przy siedzącym trybie życia
1,375 - przy ćwiczeniach 1-3 razy w tygodniu, ale mało intensywnych
1,55 - przy ćwiczeniach 3-5 razy w tygodniu o średniej intensywności
1,725 - przy bardzo aktywnym trybie życia, ćwiczenia codzienne o dużej intensywności

Wychodzi dzienne zapotrzebowanie na kalorie pozwalające utrzymać obecną wagę.

Zalecenie dietetyka. Od wyniku odejmujemy 500 kcal, co gwarantuje zdrowe, ale dość szybkie tempo chudnięcia.

mi w stanie spoczynku wychodzi ok 1700
a żeby utrzymać obecną wagę 2000
czyli powinnam jeść 1500 żeby schudnąć (karmiące 1800)

no ni jestem do tego przekonana - wychodzi ze powinnam jesc 1400kcal by schudnąc, nawet gdybym nie karmiła nie wydajje mi sie to zdrowym posunięciem

no ni jestem do tego przekonana - wychodzi ze powinnam jesc 1400kcal by schudnąc, nawet gdybym nie karmiła nie wydajje mi sie to zdrowym posunięciem

No nie brzmi to rozsądnie...Z resztą mnie wyszło 1042 kcal by schudnąć a tymczasem ja 0,5kg na tydzień chudnę przy 1800 kcal. A w temacie kcal jestem dość mocno obeznana ;-).
Może i obliczenia wg podanego wzoru mają zastosowanie wobec otyłości (czyli powyżej 30bmi), bo przy nadwadze (26-29bmi) i przy normie wychodzą za niskie wartości energetyczne...
Ale ja specjalistką nie jestem...

No nie brzmi to rozsądnie...Z resztą mnie wyszło 1042 kcal by schudnąć a tymczasem ja 0,5kg na tydzień chudnę przy 1800 kcal. A w temacie kcal jestem dość mocno obeznana ;-).
Może i obliczenia wg podanego wzoru mają zastosowanie wobec otyłości (czyli powyżej 30bmi), bo przy nadwadze (26-29bmi) i przy normie wychodzą za niskie wartości energetyczne...
Ale ja specjalistką nie jestem...
no ja jjuz własnie jestem otyla, więc nie wiem dla kogo w takim razie mialoby to zastosowanie.

niunias ja nie mówię, ze dla każdego te 1500 kcal jest zle, dla laski co wazy 55 kg pewno jest ok, ale ja waże 85, nie mogę nagle zejśc na 1400 kcal. Z resztą wzór jest delikatnie mówiąc enigmatyczny, jak jakaś zagadka odejmij, cos, pomnóz przez cos ale co to nie wiadomo..

ja miałam z takiego wyliczenia. Wiadomo to wszystko są tylko i wyłącznie wyliczenia uśrednione i wizyta u dietetyka jest potrzebna.
W tych wyliczeniach chodzi o
Żeby schudnąć 1 kg (zrzucić 1 kg tkanki tłuszczowej) trzeba spalić ok. 7 000 kcal. Spalić - tzn. zmusić organizm, wytwarzając stały ujemny bilans energetyczny, zebry sięgnął do zapasu, z powodu braku odpowiedniej ilości paliwa (energii z jedzenia).
Zapotrzebowanie dla kobiet, mało albo średnio aktywnych jest ok. 2000-2500 kcal. To jest wartość dla kobiet o prawidłowej wadze ciała, pracujących, i - co najmniej sporadycznie - wykonujących jakąś dodatkową aktywność fizyczną. To gwarantuje utrzymanie wagi.
Na kilogram masy ciała dorosła kobieta potrzebuje 23 kcal (po 35 roku życia mniej, 19 kcal). To jest wartość "na utrzymanie masy ciała, na przeżycie - bez dodatkowej aktywności"
Czyli jeśli:
100 kg kobieta chce nie tyć, ale też nie chudnąć, powinna jeść 2300 kcal dziennie
Ważąca 80 kg - 1800 kcal.
60 kg - 1200 kcal (zaokrąglam)
A jeśli kobieta ważąca 100 kg chce schudnąć? Musi wytworzyć STAŁY UJEMNY BILANS KALORYCZNY.
czyli jeśli jest na diecie np 1200kcal dla kobiety 100kg. Jej zapotrzebowanie kaloryczne to 2300 kcal, będzie jeść 1200 kcal, to dziennie wytworzy bilans -1100 kcal. To oznacza, że 7 000 kcal , konieczne do schudnięcia o 1 kg osiągnie (mniej więcej) w tydzień. Oczywiście, jeśli będzie to 1000 kcal, to te 7 000 osiągnie w 5 (mniej więcej) dn
Ogólnie to nie taka prosta sprawa. Nie chce was zanudzać teorią. Chciałam tylko orientacyjnie wam podać.

kilolku wiadomo że nie możesz od razu zejść do takich niskich wartości jeśli jadłaś wcześniej 2000 tylko powoli przyzwyczajać organizm. Ja zaczęłąm od 1900 chociaż powinnam jeść 1500

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry