reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszkami

aqua1-23 - my mamy podobna chuste (bebelulu) Karol ja lubi, i zasypia jak tylko sie w niej porusze, ale niezbyt czesto w niej chodze, nie ma okazji ;) ale wydaje mi sie ze wiekszy uzytek z niej bedzie jak maly podrosnie i bedzie siedzial, bedzie go mozna w takiej pozycji nosic "caly dzien" ;) ;) ;)

reklama
byłam dziś z małym u ortopedy i u neurologa.... ortopeda nakazał leżenie na brzuchu 24/h, noszenie tylko z nogami wokół moich bioder (lub Piotrka) i karmienie w przedziwnej pozycji , którą trudno mi opisać;

pani neurolog (przesympatyczna istota) natomiast zakazała zbyt częstego leżenia na brzuchu ;D bo coś tam się małemu w mięśniach grzbietu i trzeba go potem będzie rehabilitować - a na bioderka zaleciła pieluszkowanie i odpowiednie noszenie i , jak stwierdziła, ortopeda powinien być zadowolony.... ::) Młody ma nieznacznie wzmożone napięcie mięśniowe, no i musimy zrobić usg główki (bo jak się urodził to miał krwiaka i trzeba skontrolować)

Krzymek robił furorę, a ponieważ spędziłam w tej przychodni jakieś 2 godziny - to potem mały położony do wózka zasnął bez protestów w trybie natychmiastowym - tak więc na problemy z zasypianiem naszych maluchów polecam dwugodzinna wizytę w przychodni ;D ;D ;D

ale się rozpisałam... :p

To Iwosz do zalecenia, którego z lekarzy się zastosujesz?
Ciekawe co będzie u nas - jutro jedziemy na usg bioderek, u Filipa po porodzie stwierdzono podejrzenie w kierunku dysplazji, ale mam nadzieję, że będzie ok...

dziewczyny czy wy robicie te badania i wizyty u roznych lekarzy z powodów jakiś objawów lub przez to ze lekarz malucha was tam wysyła ja zawsze po badaniu mojej pani doktor słysze ze jest wszystko ok i nawet nie mysle o usg bioderek czy czymkolwiek innym ???

Iwosz:a krwiak mu zniknął?

my mamy termin na jutro do dermatologa. a tu strajk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

myślałam, że Piotrek zapomniał o wypadku, ale okazuje się, że nie. w dzień bardzo płytko sypia, położony w łóżeczku sypia w nim dosłownie 5min. jedyny sposób na sen w dzień, to trzymanie go cały czas na rękach przytulonego. a on główkę swoją wtuli w zagięcie łokcia lub w cyca.

Catherinka - do każdego po trochu - w ciągu dnia będzie spałtylko na brzuchu i ten kawałek nocy kiedy już śpi a my jeszcze nie; będę go nosić tak jak ortopeda kazal i piluszkować wg zaleceń neurologa; tylko z tym karmieniem mam trochę oporow, bo ma to wyglądać tak,że "sadzam" na swoim udzie małego, wyprostowuję nogę i przystawiam go (buzią jest do klatki piersiowej)  ::)

Kasiula - u neurologa byliśmy na kontroli, bo Krzymek miał po urodzeniu sporego krwiaka na główce (wysłała nas pediatra), a u ortopedy, wstyd się przyznać, byliśmy pierwszy raz - po samowolnym zrobieniu usg jakoś nie mogłam tam trafić - generalnie każde dziecko powinno być u ortopedy

Kaśka - tak ,wchłonął się i nie ma śladu , ale musimy zrobić jeszcze kontrolne usg

Kasiula- usg bioderek chyba tak czy inaczej trzeba zrobic.

Aqua - ja mam te chuste z allegro Baby Bag i jestem nia zachwycona- w niej mala od razu sie uspokaja i praktycznie natychmiast zasypia. W niej spokojnie moge ja zostawic z mezem :) Bo inaczej tylko ze mna potrafi zasnac albo w wozku na spacerze. Wcale nie trzeba w niej non stop chodzic- my czesto w niej siedzimy, przynajmniej ma sie wtedy obie rece wolne i np. mozna cos zjesc :) Ja nawet sciele lozko noszac Ole w tej torbie :)
Ola jak jest w torbie budzi sie tylko jak jest bardzo glodna. *aha- tylko jak sie wklada malucha do torby lepiej go lzej ubrac, bo w srodku jest cieplo i jak przesadzimy z ubraniem to sie dziecko spoci. Za to bez obaw mozna w tej torbie wychodzic na dwor- wiatr malucha nie przewieje, nie potrzeba kocyka.

Nam w razie pojawienia się pleśniawki pediatra kazał przemywać nysatyną. Ale na szczęście nie ma jak na razie takiej potrzeby. MOże dlatego ze co dziennie po kąpieli myjemy języczek i dziąsełka

reklama
a jak często chodzicie do pediatry na kontrolę i ważenie?? - bo ja dopiero 2 razy byłam ::)

a co do chusty to u mojego Maksa raczej nie przejdzie, bo on nie znosi być zgięty! najbardziej lubi leżeć prosto na równym i płaskim podłożu
nawet nosidełko jest w niełasce :) a fotelik samochodowy to wróg ;)

Do góry