reklama

Opieka nad maluszkami

reklama
Patryk po wczorajszym szczepieniu ma teraz (9 rano) 38,1 temperatury. Zaraz po szczepionce podalam  mu dzieciecy paracetaml ale gryze sie bo w nocy  nie zmierzylam mu temperatury. Dzwonilam wlasnie do lekarza, kazli znow podac paracetamol, zadzwonic za godzine bo wtedy bedzie pielegniarka ktora udzieli mi dalszych instrukcji. Patryk przespal cala noc, wiercil sie bardzo. Teraz sie denerwuje bo moze noca tempertatura byla duzo wyzsza.

nasza Marysia tez nienawidzi smoczka choc mam ich juz cala kolekcje wiec zostaje nam tylko cycus i niestety juz wielokrotnie zmuszona bylam wyciagac cycka w parku bo malej sie chcialo pic albo nie mogla sobie znalezc miejsca zeby usnac a przy cycu to w sekunde zasypia.
Nie wiedzialam ze to pocenie to moze byc objawem czegos , kurcze, myslalam ze to poprostu objaw wysilku dziecka jakie mu daje jedzenie.
tutaj w Stanach to jest taka regula ze VitD a raczej to sa takie kropelki dla niemowlat stezenie vit A, D, C podaje sie tylko jak ktos karmi piersia a jak sztucznym mlekiem to jest nie wymagane  (przypuszczam ze juz w takiej mieszance jest wystarczajaca ilosc tych witamin) wiec ja podaje 0,5ml na dzien mala sie przy tym krzywi jakbym jej conajmniej ogorka kiszonego zapodala. :)

Aqua1-23 co do fotelika to ja zawsze klade cos bawelnianego na fotelik ale tak naprawde to pewnie malo pomaga przy takich upalach szczegolnie bez klimatyzacji , bo przeciez nie mozna przeciagow robic prawda. Sama nie wiem co doradzic.
Dzisiaj idziemy do doktora i znowu beda dwa klucia juz sie boje.

iwka31 pisze:
tutaj w Stanach to jest taka regula ze VitD a raczej to sa takie kropelki dla niemowlat stezenie vit A, D, C podaje sie tylko jak ktos karmi piersia a jak sztucznym mlekiem to jest nie wymagane  (przypuszczam ze juz w takiej mieszance jest wystarczajaca ilosc tych witamin) wiec ja podaje 0,5ml na dzien mala sie przy tym krzywi jakbym jej conajmniej ogorka kiszonego zapodala. :)

u nas też są takie zalec enia - w mieszankach wystepuje cała masa władowanych witamin

Witaminę podajemy od końca 3 tygodnia - kropelkę dziennie, nawet w dni słoneczne, bo maluszek przecież raczej przebywa w cieniu, a nie w słońcu.
Napletka specjalnie nie ściągam, tylko przy myciu, delikatnie odsuwam, ile się da i przemywam przegotowaną wodą.
Dzisiaj pierwszy raz podałam Jasiowi herbatke Hippa jabłkowo-melisową, wypił 100ml i chyba mu smakowała ;)

Wczoraj pediatra trochę mnie nastraszyła, powiedziała, że Jasiowi chyba robi sie przepuklina i trzeba to obserwować, a w razie spuchnięcia zaraz jechać do szpitala :(

aqua1-23 pisze:
Co do pocenia to i owszem podczas jedzenia troszkę główka spocona ale to od ciepla i od ręki .

Ale my mamy inny problem Kuba strasznie się poci w samochodzie w foteliku. Wczoraj tak mi sie maleństwo zzgrzało w samochodzie, że nie miałam jak go wyjąć bo bałam się ,że go zawiaje.

Oglądałam kiedyś program o fotelikach i podobno dzieci się w nich tak pocą bo są wykońcone styropianem, tylko jak sobie z tym radzić?
Aqua, u nas to samo.Kiedy jedziemy samochodem,to pod pupe Majki klade pieluszke tetrowa,po ubrankiem na plecki klade chusrteczke,ze by wchlaniala pot,a jak mamy wysiasc to przebieram Majke w suche ubranko,a to wilgotne powieszam gdzies w samochodzie.zeby wyschlo(w tym upale wysycha w mig)W taki sposob mozemy wysiadac nawet kilka razy.Ciezka sprawa ale taka metode rozpracowlalam i narazie jest o.k.

Pachwinowa. Z jednej strony pachwina jest podobno trochę grubsza (ja tego jakoś nie widzę, ale ona pomacała coś tam w środku) Mówiła, że to się przesuwa tam i z powrotem i póki jest drożność, to jest duża szansa, że samo się wchłonie. Problem powstaje, kiedy coś tam się zatka. Niestety nie umiem tego wytłumaczyć lepiej, bo tak się przejęłam, że nie dotarło do mnie, jak mi tłumaczyła, na czym to polega ::)
Jutro lub w przyszłym tygodniu idziemy na kontrolę bioderek i mam to skonsultować jeszcze z chirurgiem.

reklama
pytia ojej,a od czego ta przepuklina???

pocenie sie glowki moze byc objawem krzywicy ale jest szereg innych objawow i lekarz od razu widzi.w te upaly trudno jest sie nie spocic.mojemu tez glowka sie poci strasznie w te upaly i jak je-bo wiadomo wysilek w to wklada wielki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry