reklama

Opieka nad maluszkami

Emilka juz trzy dni nie robila kupki dzis leci czwarty
doktorka mowila ze to moze sie zdarzyc ale pobolewa ja brzuszek a herbatka nie pomaga
kladziemy ja na brzuszku masuje oliwka brzusio i nozki tez przyginamy do brzusia

chyba sprobuje tych czopkow juz nie wiem co robic

reklama
jak nie masz rurki - możesz też użyć zwykłego termometru.
ale czopki tez powinny ci pomóc.
już nie czekaj - szkodza małej.

Kasiula, my tez ciągle walczymy z brzuszkiem. Rurkę rzeczywiście, jak Felqua, kupiłam w Czechach, ale znajomy mówił mi, że znalazł też na Allegro (jedna babka sprowadza z Czech i sprzedaje), bo u nas trudno je dostać. Viburcol dostaniesz bez recepty, można używać 1 czopek na dobę, ale położna poradziła nam, żeby dzielić na połowę i wtedy można podać dwa razy po pół. Najczęściej u nas połówka wystarcza.
Co do uzależniania się to trzeba dzidzi obserwować. Jeśli bez "pomocy" robi normalne kupki to nie ma się czym martwić. Alarmujący jest stan, kiedy bez rurki czy czopka dziecko w ogóle kupki nie robi.
Espumisan podobna u niewielu dzieci jest skuteczny. Dziś przychodzi moja położna i ma nam przepisać jakieś inne kropelki (które moża podawać od ukończonego 4 tygodnia). Zobaczymy, czy pomogą. Tak mi żal maluszka, jak się tak męczy!

I my walczymy z brzuszkiem, dzis bylismy u lekarza i powiedzial ze to dopiero poczatek (ojej) polecil infacol aby podawac przed karmieniem, dzis wykupimy i zobaczymy czy zadziala - oby choc troche pomoglo:)

a ja po wczorajszej rozmowie z położną zaserwowałam dziś rano Piotrkowi odciągnięty pokarm w butelce - moze bedzie więcej pracował niż przy podowaniu ze strzykawki.

Dziewczyny moze to glupie pytanie, ale jak cwiczyc czy bawic sie z maluszkiem zeby go rozwijac na tym etapie? Slyszalam o zabawach fundamentalych, pokazywaniu maluszkowi kartki z czarna kreska, cwiczeniach, ale nic blizej mi na ten temat nie wiadomo. Ja na razie jak tylko Janiek nie spi mowie do niego, masuje mu paluszki u raczki, troche grzechocze grzechotka i pokazuje rozne maskotki.

reklama
Ja tylko chusteczek, ale tez coraz czesciej zastanawiam sie nad mokra myjka z frotty lub czyms w tym rodzaju, bo chusteczki sa czasami za male zeby ogarnac to co wyprodukuje moj synus ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry