• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Opieka nad maluszkami

Cos czytalam ze kiedys chlopcom sciagalo sie napletek podczas kapieli ::) Teraz lekarze zabraniaja -na szczescie dla nas, chociaz i tak wiele babc pewnie bedzie twierdzic ze to konieczne i tak trzeba.

reklama
Opinia znajomej pediatry, poparta przez urologa dziecięcego - napletka (tej skórki na końcu siusiaka) nie ruszać do 3 roku życia; myć chłopię w pachwinach, fałdkach, pod workiem mosznowym ale napletka nie ściągać. Nawet jeżeli jest zwężony to do tego 3 roku życia jest to fizjologia. Z tego co pamiętam ani w Studium medycznym ani w SR nie kazali nam myć chłopcom siusiaki pod napletkiem.
Nie wiem czy coś wam rozjaśniłam w tej materii...Myślę, że najlepiej będzie jak zapytacie też pediatrę, który będzie prowadził waszego malucha.
U dziewczynek sprawa jest prosta - trzeba pamiętać aby wargi sromowe myć w kierunku odbytu a nie odwrotnie.

Tez jestem za tym zeby nie ruszac ale czy tam nie nagromadzi sie czegos. Mam na mysli chociazby zluszczony nablonek skorny. A moze raz na jakis czas chociaz umyc,bo boje sie czy jakis stan zapalny z tego nie wyniknie.

oj widze że nie tylko ja mam takie dylematy
ale nasze maleństwa beda musialy jakoś przetrwać nasze pierwsze dni matkowania ::)

Dziewczyny - poradzimy sobie!!! Bardziej maluchowi zaszkodzi wasze zdenerwowanie podczas kąpania niż to, że umyjecie go niedokładnie. Pamiętajmy o tym aby nie upominać naszych chłopaków (myslę o mężach) i siebie w czasie kąpania malucha - dziecko ma czuć, że to mimo wszystko przyjemna sprawa a nie pełna nerwówki...Przy 10 kapieli bedzie już luzik ;D ;D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry